Veneessä syntyy ruoka kuin ruoka

0
Lounaaksi Lindin perhe pyrkii valmistamaan nopeaa ja helppoa ruokaa. Tällä kertaa syntyi tortillat.

Parainen

Ahtaat tilat ja kokkaaminen ei monen mielestä varmastikaan sovi ajatuksen tasolla yhteen. Lindin perhe on kuitenkin useita vuosia veneillyt saaristossa, joten ruoat loihditaan veneestä löytyvällä dieselhellalla. Heille veneessä eläminen ja siellä kokkaaminen on suuri nautinto, jota odotetaan innolla.

–Veneessä voi tehdä samat ruoat, jotka kotonakin tehtäisiin. Uuni antaisi vielä lisää mahdollisuuksia, mutta sitä meillä ei enää ole, koska sen käyttöaste oli niin pieni. Ruoanlaitto purjeveneessä on mielenkiintoista, kun tietää mitä tekee, suunnittelee aterioita valmiiksi ja huomioi koko miehistön ruokatoiveet, kertoo Maarit Lind.

Perhe viettää paljon aikaa kesäisin 28-jalkaisella veneellä. Heille on tärkeää, ettei veneessä syödä pelkästään valmisruokia, vaan ruokaa kokataan itse. Maarit Lind ottaa yleensä päävastuun kokkaamisesta, mutta toisinaan perhe auttaa myös ruoan valmistuksessa.

– Mietimme ruoat valmiiksi etukäteen ja pohdimme samalla, missä on lähin kauppa ja mitä raaka-aineita sieltä saa hankittua. Saaristossa ei kauheasti ole kauppoja, Lind sanoo.

Paikallisia yrittäjiä suosienVarsinainen ruoanvalmistus tapahtuu rantautumisen tai ankkuripaikan löytymisen jälkeen, jolloin veneen kallistelu on vähäisempää ja ruoanlaitto helpompaa.

– Meille on tullut tavaksi, että paikasta toiseen siirtymisen aikana saatamme syödä jotain sellaista, joka ei vaadi lämmittämistä. Voileipiä ja salaatteja tulee usein tehtyä. Kesähelteellä mikä tahansa keittiö lämpenee, niin lämpenee myös veneen pentteri, mutta onneksi tuuletus on mahdollista järjestää helposti, Lind naurahtaa.

Päivälliseksi syntyy perus kotiruokaa laidasta laitaan, mutta Lind listaa suosikkeja, joita veneessä on vaivatonta tehdä.

– Uudet perunat ja silli vihersalaatilla tai skagenilla ovat aina hyvä lounasvaihtoehto aikuisille. Nuorisolle maistuu paremmin wrapit, nakit ja lihapullat. Keitot, esimerkiksi kesäkeitto, on helppo tehdä veneessä. Purkkihernekeittoa kuljetetaan myös mukana pahan päivän varalle. Päivälliseksi saatetaan tehdä pastaa, pastosalaattia tai grillata mitä tahansa, mikä sopii grilliin, Lind listaa.

Lindit suosivat paikallisia, tuoreita raaka-aineita. He käyvät usein ostoksilla esimerkiksi Korpoströmissä.

– Haluamme tuke paikallisia yrityksiä, koska heille tuottava kausi on niin lyhyt. He myyvät esimerkiksi tomaatteja, kurkkuja ja mehua. Paikallisilta kalastajilta ostamme usein kalaa. Ahven on esimerkiksi erittäin hyvää uusien perunoiden kanssa, Lind sanoo.

Ahtaissa tiloissa täytyy olla tarkasti suunnittelut säilytyspaikat, missä mitäkin ruoka-aineksia säilytetään. Lindien veneestä löytyy kaksi jääkaappia, joista toinen sijaitsee portaikon alla ja toinen, syvä jääkaappi hellan vieressä. Toisessa perhe säilyttää kookkaammat paketit ja juomat.

– Lattian alla on myös pilssi, jossa säilytetään perunoita ja kasviksia, Lind kertoo.

Lindin perhe käyttää muovisia sekä kertakäyttöisiä astioita, jotta tiskiä ei kertyisi kauheasti. He eivät halua saastuttaa merivettä, vaan tiskattavat asiat tiskataan satamien tiskauspisteillä.

– Säästytään myös lasinsiruilta tällä tavalla, koska posliiniset asiat särkyvät helposti veneessä. Pyrimme syömään sään salliessa aina ulkona. Meillä on taitettava pöytä, jonka saa kätevästi pihalle pystytettyä, Lind kertoo.

Veneily on luksustaHän kertoo veneilyn olevan heille elämäntapa, josta he nauttivat suuresti. Veneilykausi aloitetaan mahdollisimman varhain, kun kelit sen vain sallivat. Töitä pystyy tekemään kätevästi myös veneestä käsin. Perheen nuoret ovat veneilleet mukana aiempina kesinä. Nyt nuorten kesätyöt tuovat uuden tilanteen, jossa pariskunta saattaa jäädä keskenään veneilemään mäyräkoiransa kansa.

– Veneily on meille luksusta. Etätöiden lisääntyminen mahdollisti sen, että voidaan veneillä entistä enemmän.

Vaikka Lindin perhe tykkääkin kokkailla paljon veneessä, käyvät he välillä myös paikallisissa ravintoloissa syömässä yhdessä.

– Haluamme pitää paikalliset ravintolat hengissä ja niitä on yleensä kivasti satamien lähettyvillä. Se tuo myös kivaa vaihtelua ahtaissa tiloissa kokkaamiselle ja sille kuumuudelle, joka täällä keittiössä syntyy, Lind nauraa.

Vaihto-oppilas YhdysvalloistaPerheeseen on tullut kuukaudeksi yhdysvaltalainen 16-vuotias vaihto opiskelija Rayna Stephan , jolle saaristo on uusi kokemus.

– Meillä ei ole saaristoa eikä tällaista kivikkoa. Täällä on saaria, joissa on metsää. Se on aika hienon näköistä, Stephan hämmästelee.

Hän ei ole aikaisemmin kokannut veneessä, joten se on myös Stephanille aivan uudenlainen ja jännittävä kokemus.

– Harrastan akrobatiaa, joten ajattelin etukäteen, ettei minulle tule ainakaan paha olo keinuvassa veneessä, kun kieputtelen menemään muutenkin, Stephan nauraa.

Hän on tuonut perheeseen myös omasta kotimaastaan herkullisia reseptejä, joita Lindit aikovat testata.

– Ajattelimme testata tikkupullaa nuotiolla, se on amerikkalainen herkku. Tämä riippuu siitä, voiko sytyttää tulta, koska on ollut niin kuivaa, ettei avotulen sytyttäminen ole sallittua, Lind pohtii.