“Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille” – Pride-lippu koki maskulaisen kohtalon Kaarinassakin

0
Emil Toivonen tuli hakemaan itselleen ja poikaystävälleen samanlaiset kissapinssit. – Kissa on hänen lempieläimensä, joten haluan yllättää hänet, Toivonen sanoo. Kuva: Niko Kettunen

Kaarina-talon pihalla on järjestetty elokuun jokaisena torstaina pihakirpputori ja ilmainen keikka. Viime viikon torstaina (24.8.) teemana oli Pride.

– Kaarinassa ollaan hiukan hakoteillä sen suhteen, miten voisimme tuoda Pridea näkyväksi. Turun rinnalla me vielä kalpenemme, mutta luulen tämän kirpparin olevan nyt ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, kaupungin kulttuurituottaja Tove Forssell uskoo.

Hän kokee, että erityisesti nuorille olisi hyvä saada toimintaa pitkin vuotta.

– Voisimme tulevaisuudessa tehdä yhteistyötä Turun Setan ja muiden toimijoiden kanssa, Forssell mainitsee.

Kirjastonhoitaja Kaarina Sainio tekee Erika Hammarströmille pinssin. Pajassa on erilaisia kuvia, joista sai valita itselleen mieluisimman. Kuva: Niko Kettunen

Sateenkaarinuoret löysivät kirpputorille

Pinssipajalla käy satunnaisia kävijöitä hakemassa oman Pride-teemaisen pinssinsä. Yksi heistä on 15-vuotias Erika Hammarström.

– Kuulun sateenkaariyhteisöön, joten halusin tulla hakemaan pinssin, jonka voin laittaa Turku Prideen, Hammaström kertoo.

Kirpputorille tiensä löysi myös Emil Toivonen, joka työskentelee koulun kautta Kaarinan kirjastolla.

– Tulin askartelemaan minulle ja poikaystävälleni kissapinssit. Hän tykkää kissoista, ja haluan yllättää hänet, Toivonen sanoo.

Toivonen on kotoisin Kaarinasta, mutta muuttanut sittemmin Turkuun. Hän kokee, että Kaarinassa oli vaikeaa olla erilainen nuori.

– Ihmiset eivät siihen aikaan oikein ymmärtäneet erilaisuutta ja sitä, etteivät kaikki pojat ole poikamaisia. Olin silloin todella nuori ja tiesin, etten sopinut joukkoon, mutten oikein ymmärtänyt, että miksi. En ollut ylpeä siitä, Toivonen sanoo.

Toivonen näkee, että Kaarinassa on nykyään helpompaa olla oma itsensä. Hän kouluttautuu kirjastovirkailijaksi ja on ollut ideoimassa Kaarinan kirjastossa olevaa kirjallisuusnäyttelyä, jossa on esillä nuorille suunnattuja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä kirjoja ja elokuvia.

Eija Erlamo toimi tuunauspisteellä kässäemäntänä. Hän auttoi kangasdonitsien ja hihojen tekemisessä. – Pidän värikkäistä kankaista, Erlamo kiteyttää. Kuva: Niko Kettunen

Värit kertovat viestiä

Tuunauspisteellä riitti uteliaita kävijöitä, ja pöytä notkui värikkäitä ja kuviollisia kankaita. Jasmin Toropainen ja Saana Teränen saapuivat siinä toivossa, että saisivat itselleen hiusdonitsin.

Molemmat ovat ensimmäistä kertaa läsnä Kaarina-talon pihakirpputorilla. Viikon teema ei kosketa heitä henkilökohtaisesti, mutta he liputtavat kuitenkin ihmisoikeuksien puolesta.

– Teema on todella hyvä ja tärkeä, Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Tällaisissa tapahtumissa saa itsekin kantaa kortensa kekoon, Toropainen sanoo.

Emäntänä tuunauspisteellä häärää Eija Erlamo, jolle käsityöt ovat lähellä sydäntä. Hän työskentelee itse Turun työvoimatoimistossa, mutta tekee mittatilaustyönä asiakkaille vaatteita.

– Vaate ei ole vain vaate, se on tapa viestiä jotakin. Se on osa kulttuuria, Erlamo painottaa.

Kirpputorin teema on Erlamolle tärkeä, eikä hän miettinyt hetkeäkään, kun kutsu tuunauspisteen emännäksi tuli.

– Värikkäät kankaat sopivat täydellisesti Pride-teemaan. Minulla on haaveena suunnitella tulevaisuudessa sukupuolineutraali vaatemallisto, hän kertoo.

Kaarina-talon edustalle nostettiin Pride-liput salkoon neljäksi päiväksi viime viikolla. Tiistaiyönä yksi lipuista oli kiskottu alas ja revitty riekaleiksi. Kuva: Niko Kettunen

Pride-lippu revittiin riekaleiksi

Kaarina-talo valaistiin koko viime viikon ajaksi Pride-väreillä, ja Pride-lippu nostettiin salkoon tiistaista perjantaihin. Keskiviikkoaamuna odotti kuitenkin ikävä näky, kun Pride-lippu oli revitty alas tangosta. Vastaavanlaisia Pride-lippuun kohdistuneita tuhotekoja on vastikään ilmennyt myös esimerkiksi Maskussa ja Liedossa.

– Lippu oli revitty täysin riekaleiksi. Mahdotonta sanoa, mitä välineitä lipun repimisessä käytetettiin, mutta siistiksi sitä ei jätetty, Kaarinan kaupungin kulttuurituottaja Tove Forssell kertoo.

Forssell sanoo olevansa järkyttynyt. Hän ei keksi mitään järkevää syytä tuhoteolle.

– Teema herättää mielipiteitä laidasta laitaan. Tämä korostaa taas sitä, miten merkityksellistä on, että lippu nostettiin tankoon, Forssell alleviivaa.

Tilanne johti siihen, että Pride-liput otettiin iltaisin pois salosta.

– Päiväsaikaan on suurempi kynnys tehdä tuhotöitä. Liputtamisen lopettaminen ei ollut vaihtoehto, Forssell toteaa.

Asiasta on tehty rikosilmoitus, mutta tarkkoja silminnäkijähavaintoja tai muuta todisteaineistoa revittyjen lippujen lisäksi ei ole.

– Tämä on sellainen asia, josta oli periatteellista tehdä rikosilmoitus, Forssell painottaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän