Bulgarian, Albanian ja Hongkongin kautta Kaarinaan – Kaarinan lukion uusi rehtori haluaa tuoda koulun arvot näkyviksi

0
Lisa Paavilaiselle on tärkeää opiskelijoiden vahva tukeminen elämässä ja opinnoissa. - Nuoria ylioppilaita pitää tukea, heillä on koko elämä edessä. Heidän pitää kokea olevansa vastuullisia, mutta ei missään tapauksessa yksin, Paavilainen sanoo. Kuva: Niko Kettunen

Kaarinan lukio saa syksyllä uuden vahvistuksen, kun rehtorin virkaan astuu pitkän linjan opetusalan ammattilainen Lisa Paavilainen. Hänellä on kokemusta niin alle kouluikäisistä lapsista kuin lukioikäisistäkin. Paavilainen on toiminut Varsinais-Suomen alueella kahdesti opettajana ja rehtorina kahdeksan vuotta.

Ennen Kaarinan lukion virkaa Paavilainen työskenteli Turun kansainvälisessä koulussa erityisopettajana. Työpaikkailmoitus herätti mielenkiinnon, eikä sitä voinut sivuuttaa.

– Kaarinan lukiossa ja koko kaupungissa on esillä vahvasti hyvinvointi. Se on itselleni hyvin tärkeä teema, jossa haluan olla mukana. Opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointi on asia, joka pitää ottaa vakavasti, Paavilainen sanoo.

Kaarinan lukiossa aloittaa uusi sheriffi: Lisa Paavilainen. Kuvituskuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska

Nuoret mukaan päätöksentekoon

Paavilainen haluaa olla mukana vaikuttamassa omalta osaltaan koulussa olevaan ilmapiiriin ja luoda lukiosta paikan, jossa kaikilla olisi hyvä ja turvallinen olla.

– Koulun pitää olla paikka, jossa jokainen tuntee kuuluvansa joukkoon ja jokainen saa olla arvostettu yksilö. Haluan olla sellainen rehtori, jolle saa aina tulla puhumaan matalalla kynnyksellä. Ongelmat voidaan ratkoa yhdessä, jos sellaisia ilmenee.

Paavilainen haluaa tuoda lukion arvot näkyviksi. Hän kokee tärkeänä, että jokainen kouluun astuva voi tuntea ja nähdä koulun kärkiteemat.

– Rohkeus on yksi ihana arvo, joka Kaarinan lukiossa on. Voidaan tehdä rohkeasti erilaisia asioita ja saadaan olla sellaisia kuin olemme. On tärkeää, että koulun todelliset arvot näkyvät kaikessa toiminnassa.

Paavilaisella ei ole juurikaan kosketuspintaa Kaarinan lukioon, mutta hän aikoo ottaa selvää ja tutustua kouluun ja sen käytänteisiin. Hän haluaa lähteä yhdessä nuorten kanssa rakentamaan tulevaa lukuvuotta.

– Käytössäni on vahva vaikuttamisen rakenne, jossa nuoret voivat päättää koulun tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Kuuntelen, mikä koulussa on hyvin ja mille olisi vielä tarvetta. Edeltäjälläni oli valtava määrä nerokkaita ratkaisuja, joita en halua lähteä muuttamaan. Tietysti aina, kun uusi ihminen tulee taloon, kaikki asiat eivät voi olla niin kuin ennen, Paavilainen toteaa.

“Minulle on tärkeää yhteisöllinen johtaminen. Haluan tuntea jokaisen ja tietää, mikä saa heidät tikittämään.”

Nuorten kanssa Bulgariassa ja Albaniassa

Lukiolaiset nuoret ovat erityisen lähellä Paavilaisen sydäntä. Hän kokee tärkeäksi, että saa yhdessä nuorten kanssa rakentaa tulevaisuutta.

Paavilainen on tehnyt entisessä työpaikassaan kehitysyhteistyöprojekteja lukiolaisten kanssa ympäri maailmaa. Kahden viikon reissuille lähdettiin kerätyillä pullorahoilla ja Opetushallituksen avustuksella. Reissuista on jäänyt Paavilaiselle lämpimiä muistoja.

– Bulgariassa maalattiin uudestaan kehitysvammaisten lasten päiväkoti, ja teimme pihalle henkilökunnan toiveista liikennepuiston. Suomesta veimme leikkimökin, joka maalattiin punavalkoiseksi. Nuoret rakensivat liikennemerkkejä ja maalasivat suojatiet.

Paavilainen on tehnyt reissuja myös Albaniaan, jossa hän jälleenrakensi lukiolaisten kanssa kyläkouluja. Hän toimi itse projektinjohtajana ja nuoret ottivat suuren vastuun rakentamisesta paikallisten ammattilaisten ohjauksessa.

– Teimme paljon pintaremontteja, laitoimme piha-alueet kokonaan uusiksi, hajotettiin vanhaa ja tehtiin uutta tilalle. Ne olivat opettavaisia reissuja, joista kukaan ei tullut samanlaisena Suomeen takaisin, Paavilainen muistelee.

Hänelle kansainvälisyys on lähellä sydäntä. Paavilainen on itse syntyperäinen yhdysvaltalainen ja hänen äidinkielensä on englanti. Hän on ollut yhden kesän opettamassa myös Hongkongissa.

– Minulla on paljon kansainvälisiä kontakteja, joten totta kai hyödynnän niitä tarvittaessa myös Kaarinan lukiossa. Siellä on kuitenkin jo rahoitusta monenlaiseen kansainväliseen työhön, joten katsotaan ensin, mitä on valmiina ja edetään sen mukaan.

“Nuoret ovat aitoja, niin hyvässä kuin pahassa ja se on erittäin hieno piirre heissä. Uskon, että tulemme hyvin juttuun.”

Kaikki lähtee tutustumisesta

Henkilökunnan kanssa Paavilainen haluaa tutustua paremmin heti lukukauden alussa, jotta johtaminen olisi helpompaa. Hänelle rehtorina oleminen on palvelutehtävä.

– Minulle on tärkeää yhteisöllinen johtaminen. Haluan tuntea jokaisen ja tietää, mikä saa heidät tikittämään. Tarkoituksena on varata jokaiselle oma henkilökohtainen aika ja keskustella kunnolla.

Paavilainen on saanut hyvän ensivaikutelman Kaarinan lukiosta ja odottaa innoissaan lukukauden alkua. Uusi rehtori pääsi ennen kesälomaansa tapaamaan opettajia ja lukiolaisia pikaisesti. Hän ehti vaihtaa ajatuksia myös joidenkin opiskelijoiden kanssa.

– Haluan rauhassa tutustua nuoriin. Naama pitäisi olla osalle tuttu, mutta muuta he eivät sitten tiedä minusta, enkä minä heistä. Nuoret ovat aitoja, niin hyvässä kuin pahassa ja se on erittäin hieno piirre heissä. Uskon, että tulemme hyvin juttuun, Paavilainen nauraa.