Kalevi Liskin muistonäyttely Mökki Galleriassa

0
Kalevi Liski Mökki Galleriassa syyskuussa 2021. Hän oli tuolloin ripustamassa 70-vuotisen kuvataiteilijauransa juhlanäyttelyn teoksia. Kuvassa myös Liskin Terhi-puoliso (oik.) ja galleristi Sibel Kantola. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Kuvataiteilija Kalevi Liski (1937–2022) oli tuttu näky rauhalinnalaisessa Mökki Galleriassa aina kuolemaansa saakka. Helsinkiläinen luovan alan ammattilainen piti kaarinalaisessa taidepyhätössä kaksi näyttelyä: 70-vuotisen taidemaalariuransa juhlanäyttelyn (2021) ja 85-vuotisen elämänsä juhlanäyttelyn. Jälkimmäinen avautui Rauhalinnassa viime vuoden lokakuussa. Olen ollut vakavasti sairaana, ja tämä näyttely on minulle kirjaimellisesti uusi alku, Liski totesi tuolloin. Hän menehtyi reilua kahta kuukautta myöhemmin, joulukuun 20. päivänä.

Nyt Mökkigalleriassa kunnioitetaan Liskin massiivista taiteilijan uraa muistonäyttelyllä Kumarrus. Kolmas näyttely oli sovittu järjestettäväksi tänä syksynä.

– En tiedä, riittävätkö voimani tai olenko edes olemassa, mutta jos en itse pääse paikalle, niin tehdään siitä muistonäyttely, Liski sanoi ennen poismenoaan.

Hän ehti osallistua itsekin muistonäyttelyn suunnitteluun. Galleristi Sibel Kantola ja Liskin puoliso Terhi Liski veivät aloitetun työn loppuun.

– Valikoin teoksia eri aikakausilta ja vuosilta siten, että ne esittelevät Kalevista erilaisia puolia, Terhi Liski kertoo tiedotteessa.

Esillä on öljyväri-, öljyliitu-, vesiväri- ja elävästä mallista tehtyjä kolmen minuutin croque-töitä. Perjantaina 1. syyskuuta avautuvan näyttelyn teokset eivät ole olleet aikaisemmin näytillä Kaarinassa.

Kalevi Liskin muistonäyttelyn nimikkotyö “Kumarrus”.

Kalevi Liski maalasi viimeisiin päiviinsä asti, ja näyttelyn suurikokoisin öljyvärimaalaus Onnellinen elämä valmistuikin vain hiukan ennen taiteilijan kuolemaa. Vanhimmat työt ovat akvarelleja 1990-luvun lopulta.

– Mökki Galleria vastaa juuri sitä henkeä, jota olen halunnut etsiä. Siellä tapaa ihmisiä, joilla on sydän, Liski muisti kehua.

Päivätyöuransa Liski teki Yleisradiossa sekä oopperassa ja teattereissa lavastajana, mutta kuvataiteen tekeminen kulki rinnalla koko ajan. Jäätyään eläkkeelle hän alkoi maalata ammattimaisesti.

Kalevi Liskin maalauksia on nähty yli 20 yksityisnäyttelyssä ympäri Suomea ja lukuisissa yhteisnäyttelyissä myös ulkomailla, kuten Ruotsissa, Hollannissa, Portugalissa, Unkarissa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Kalevi Liskin muistonäyttely Kumarrus Mökki Galleriassa 1.–27. syyskuuta. Näyttely on avoinna ke-pe kello 12–17 ja la kello 12–15.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän