Jo 56 vuotta lääkärinä, mutta työura vain jatkuu – kaarinalainen Martti Vastamäki lupasi jäädä eläkkeelle 75-vuotiaana, mutta lupaus ei pitänyt

0
Musiikki on aina ollut elämässä mukana. – Klassisessa kitarassa suoritin kakkostutkinnon jo 60-luvulla. Saksofonin soiton aloitin kolme vuotta sitten. Tiedetäänhän tutkitusti, että uuden kielen tai instrumentin harjoittelu ehkäisee muistisairauden puhkeamista, Martti Vastamäki toteaa. Kuva: Juha Lahti

Teksti: Juha Lahti

Kaarinalainen Martti Vastamäki on toiminut lääkärin ammatissa 56 vuoden ajan. Lääketieteen tohtori, käsikirurgian dosentti, ortopedi, professori, ja – kuten hän itse mainitsee – elämäntaiteilija. Vastamäki ei ole 80 ikävuodestaan huolimatta ajatellut vielä jäädä lepäämään laakereilleen.

– Lupasin jossain vaiheessa vaimolle, että 75-vuotiaaksi asti jatkan työntekoa. Mutta muutin sitten lupaustani kymmenellä vuodella, eli 85 vuotta on nyt tavoite.

– Teen leikkauksia tälläkin hetkellä Helsingissä Bulevardin klinikalla. Olen itse asiassa toiminut kirurgina Helsingissä jo yli 48 vuoden ajan. Omalla autolla Helsinkiin ajelen täältä Kaarinasta kerran pari viikossa, joskus kolmekin. Olen laskenut, että yli kaksi miljoonaa ajokilometriä on kertynyt vuosien saatossa, Vastamäki ynnäilee työmatkojaan.

Vastamäki on kaiken kaikkiaan ollut varsin aktiivinen toimija lääketieteen saralla. Hän on muun muassa julkaissut monia, lähinnä käsi- ja olkakirurgiaan liittyviä oppikirjoja, joista useimmat ovat menneet myös kansainväliseen levitykseen. Myös monenlaisessa alaan liittyvässä yhdistys- ja järjestötoiminnassa hän on ollut mukana kansainvälisestikin. Eräs mielenkiintoisimmista yksityiskohdista on Suomen Musiikkilääketieteen yhdistyksen perustaminen.

– Se (yhdistys) sai alkunsa vuonna 2000. Muusikoillahan on runsaasti soittamiseen liittyviä vaivoja. Yleisimpinä ovat jänteiden ja lihasten liikarasitukseen liittyvät käsivaivat ja niin sanottu ”muusikon kramppi”, jolloin esimerkiksi joku sormi ei enää nouse kunnolla soittaessa tai huuli ei toimi. Parikymmentä eri alojen erikoislääkäriä on saanut aloitteestani Suomessa ensimmäisenä maailmassa perustetun musiikkilääketieteen erityispätevyyden, Martti Vastamäki sanoo.

Martti Vastamäki tuntee olkapäävammat kuin omat taskunsa. Arkistokuva vuodelta 2019. SSS-arkisto/Minna Määttänen

Harrastukset isossa roolissa

Martti Vastamäki asuu vaimonsa kanssa aivan miehen lapsuusmaisemissa. Nykyinen asuinpaikka sijaitsee kotitilan rajalla.

– Ei silloin pikkupoikana niin kauheasti tällä alueella mitään ihmeellistä puuhailtu. Töitä tehtiin jo 5–6-vuotiaasta alkaen paljon, koska oltiin maanviljelijäperhettä pikkutilalla. Lisäksi sitten leikittiin neljän sisaruksen kesken, miten ehdittiin.

– Mutta sen muistan hyvin lapsuudesta, että hyvät käytöstavat ja kohteliaisuus olivat tärkeässä asemassa. Alakouluiässä jo opetettiin, että kun kylätiellä tulee joku vastaan, niin lakki pitää ottaa päästä tervehdittäessä, Vastamäki muistelee lapsuusaikaansa.

Kaikki miehen nuoruuden muistot eivät ole ihan niitä parhaita.

– 10–15-vuotiaana ollessani Turussa klassillisessa lyseossa olin luokkani ainoa viljelijäperheen poika. Siellä kun sitten äidin tekemissä sarkahousuissa olin, niin jouduin tietysti muiden silmätikuksi ja kiusaamaksi. Ja tilannetta vielä pahensi se, että olin luokan paras oppilas. Pysyvää vammaa ei onneksi jäänyt.

Aktiivisen ammattitoiminnan vastapainoksi Vastamäellä on mielenkiintoisia harrastuksia. Yksi niistä on pokerin pelaaminen.

– Kahdenkymmenen vuoden ajan olin Suomen virallisen rankingin kahdeksan parhaan kilpapelaajan joukossa. Suomen mestaruuksia on useita. Olen myös voittanut kaksi kertaa pohjoismaiden mestaruuden seitsemän kortin avopokerissa. Mutta en minä kenellekään voi pokerin pelaamista suositella. Siihen jää koukkuun.

“Koskaan en ole alkoholia tai tupakkaa pistänyt suuhuni.”

Terveet elämäntavat

Martti Vastamäki on Kuusiston Raittiusseura Keko ry:n kautta mukana Raittiuden Ystävät ry:n toiminnassa.

– Se on Suomen vanhin keskusjärjestötasoinen kansalaisjärjestö, jo 170 vuotta vanha. Itse olen ollut sen hallinnossa mukana 30 vuotta. Me yritämme vaikuttaa kansanedustajiin ja heidän päätöksiinsä. Nyt piti esimerkiksi mietojen viinien tulla maitokauppoihin myyntiin, mutta saimme estettyä sen. No, kahden vuoden kuluttua tilanne katsotaan taas uudestaan hallituksen puoliväliriihessä, Vastamäki mainitsee.

Miehelle itselleen terveet elämäntavat ovat olleet aina itsestäänselvyys.

– Koskaan en ole alkoholia tai tupakkaa pistänyt suuhuni. Arvelen, että tällä tosiseikalla saattaa olla jotain tekemistä nykyisen toimintakuntoni kanssa. Olenhan pystynyt toimimaan kirurgina jo seitsemällä vuosikymmenellä aloitettuani 1969.

Martti Vastamäki täyttää 80 vuotta 2. elokuuta 2023. Ei vastaanottoa. Matkoilla.