Kuusiston kirkolla yövytään elokuun lopussa – “Meidän tavoitteemme on viedä kirkko ihmisten joukkoon”

0
Kuusiston kirkon ympäristö toimii eräänä uinumispaikkana Nuku yö ulkona -tapahtumassa. Kuva: KaLe-arkisto/Jaana Pakarinen

Ei pidä hämmästyä, jos huomaa epätavallista liikehdintää Kuusiston kirkon ympäristössä elokuun lopussa. Kirkon pihamaalla on nimittäin runsas määrä telttoja ja mahdollisesti riippumattojakin, mutta täysin luvallisesti.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä osallistuu kansalliseen Nuku yö ulkona -tapahtumaan lauantaina 26. elokuuta. Kuten riehan nimikin kertoo, suomalaisia houkutellaan tuolloin nukkumaan yönsä ulkona.

– Me olemme ensimmäistä kertaa mukana tapahtumassa, Kaarinan seurakunnan viestijä-diakoniatyöntekijä Anna-Kaisa Leppänen kertoo seurakuntayhtymään viitaten.

Kuusiston kirkon lisäksi uinujat toivotetaan tervetulleiksi myös Turussa sijaitsevaan Maarian pappilan puutarhaan. Yöpyjiä vaaditaan ennakkoilmoittautumaan, ja Kuusiston osalta aikaikkuna menee kiinni sunnuntaina 13. elokuuta.

– Olemme laskeneet, että alueelle mahtuu noin 25 telttakuntaa ja joitain riippumattomajoittujia. Yli puolet kapasiteetista on jo täytetty, Leppänen totesi keskiviikkona 9. elokuuta.

Ilmoittautumiset pyydetään tekemään sähköpostitse osoitteeseen kaarina.diakonia@evl.fi tai puhelimitse seurakuntasihteerille.

Leppäsen mukaan tapahtuma on herättänyt kiinnostusta sellaisissakin ihmisissä, jotka eivät ole muutoin aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa.

– Meidän tavoitteemme on viedä kirkko ihmisten joukkoon, Leppänen tiivistää ideologian.

Myös riippumattoilijat toivotetaan tervetulleiksi Kuusiston kirkon pihamaalle. Kuvituskuva: Laitilan Sanomien arkisto/Pirkko Varjo

Sateen sattuessa sisätiloihin

Kuusiston tapahtuma alkaa elokuun viimeisenä lauantai-iltana kello kuudelta. Ohjelmassa on esimerkiksi grillausta, rukoushelmien valmistusta, nuotiomusiikkia ja tuutulaulukonsertti. Tapahtuma päättyy sunnuntaiaamuna messuun ja brunssiin.

Tilaisuus on suunnattu ensisijaisesti aikuisille, mutta Leppäsen mukaan lapsetkin ovat tervetulleita huoltajiensa kanssa.

– Ohjelmisto on laadittu aikuiset edellä, mutta ei lapsilta pääsy kiellettyä ole, Leppänen kiteyttää.

– Olemme järjestäneet lapsille ja nuorille Kirkkoöitä, jotka ovat tapahtumina samantyyppisiä kuin tämä, hän huomauttaa.

Mitä, jos luonnonvoimat puuttuvat peliin ja teemapäivälle sattuu vaikkapa kova vesisade?

– Tarvittaessa majoitus siirretään sisätiloihin, joko itse kirkkoon tai kanttorilaan, Leppänen mainitsee.

Hengellisyys ei ole velvoite

Kaarinan seurakunnan henkilöstö on paikalla tapahtumayönä neljän ihmisen voimin.

– Pappi, kanttori, lapsi- ja perhetyöntekijä sekä minä, Leppänen luettelee katraan.

Osallistujilta ei vaadita erityistä hengellistä vakaumusta.

– Ilmoittautuminen on avoinna kaikille. Ohjelmanumerot ovat hyvin erilaisia, ja niistä voi jokainen valita mieleisensä, Leppänen painottaa.

Nuku yö ulkona -tapahtumaa koordinoi valtakunnan tasolla liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittyvä Suomen Latu -järjestö. Tapahtuma järjestetään vuotuisesti Suomen luonnon päivänä, eli elokuun viimeisenä lauantaina.