Lihaa syödään vähemmän, mutta viljatuotteet maistuvat yhä paremmin

0
Nousseet hinnat ovat vaikuttaneet kalan kulutukseen, sillä sitä syötiin viime vuonna jo paljon vähemmän verrattuna edellisiin vuosiin. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Teksti: Hanna Kammi-Rahnasto

Suomen Luonnonvarakeskuksen tiedotteesta käy ilmi, että suomalaiset suosivat edelleen erilaisia viljatuotteita, joihin sisältyy muun muassa kaura ja vehnä. Myös riisin suosio kasvoi viime vuonna, sillä sitä suomalaiset söivät edellisvuotta enemmän.

Vuonna 2022 viljan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta kolmella kilolla ja oli noin 85,4 kiloa henkeä kohti. Vehnää kului 48,9 kiloa, kauraa 10,9 ja riisiä 8,1 kiloa.

– Kauran kulutus pysyi taseen mukaan edelleen korkeana. Viime vuonna kauraa kului 10,9 kiloa henkeä kohti, mikä oli lähes sama määrä kuin huippuvuonna 2020, jolloin kulutus oli 11 kiloa, kertoo eritysasiantuntija Erja Mikkola Lukesta.

Kauran puintia kuvituskuvassa. TS-arkisto/Jane Iltanen

Lihan kulutus laskussa

Lihojen kokonaiskulutus ja punaisen lihan syönti väheni jälleen viime vuonna. Lihan kulutus laski noin kaksi prosenttia edellisvuodesta, kun lihan kokonaiskulutus oli 77,4 kiloa henkilöä kohti.

Naudanlihaa kului 17,0 kiloa henkilöä kohti, laskua oli lähes kahdeksan prosenttia. Sianlihan kulutus on laskenut useana vuonna peräkkäin, mutta viime vuonna kulutus pysyi lähes samana kuin edellisvuonna ollen noin 28,8 kiloa.

– Hintojen nousu todennäköisesti vaikutti kuluttajien valintoihin niin lihalajien välillä kuin sisälläkin, Mikkola toteaa.

Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu oli pitkäaikainen trendi, mutta viime vuonna kasvu pysähtyi. Siipikarjanlihaa kulutettiin noin 28,3 kiloa henkilöä kohti.

Nousseet hinnat ovat vaikuttaneet myös kalan kulutukseen, sillä sitä syötiin viime vuonna jo paljon vähemmän verrattuna edellisiin vuosiin. Ennakkotietojen mukaan kalan kokonaiskulutus oli 14,5 kiloa henkilöä kohti vuonna 2022.

Suomalaisten lihankulutus on vähentynyt. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Suomalaiset popsivat sitruksia

Vaikka hinnat ovat nousseet, vihannesten syönti on pysynyt viime vuonna kohtuullisella tasolla. Tuoreiden hedelmien kulutus oli lähes 48 kiloa henkeä kohti.

Sitrushedelmiä määrästä oli 11,9 kiloa ja muita tuoreita hedelmiä 36,0 kiloa. Tomaatteja tuotettiin viime vuonna edellisvuotta vähemmän ja niiden kulutus laski taseen mukaan lähes kahdeksan prosenttia, mutta muiden tuoreiden vihannesten kulutus hieman nousi. Tomaatteja käytettiin arviolta 10,5 kiloa ja muita tuoreita vihanneksia 53,2 kiloa henkeä kohti.

Elintarvikkeiden kulutusmäärät perustuvat Luken ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella.