Meri-Lapista rehtoriksi meren rannalle – Anitra Arkko palaa entiseen opinahjoonsa Piikkiöön

0
Suomen Kristillisen yhteiskoulun, tuttavallisemmin Toivonlinnan, ympäristö on vähintäänkin jylhää. Kuva: KaLe-arkisto

Teksti: Kaija Unhola

Anitra Arkko palaa entiseen kouluunsa Piikkiöön, kun hänestä tulee rehtori Suomen kristilliseen yhteiskouluun eli SKYK:iin ensi vuoden vaihteessa.

– Aloitan työt kevätlukukaudella. Sitä ennen Juha Pekkala hoitaa kouluarkea virkaa toimittavana rehtorina, Arkko kertoo.

– Muutan Kaarinaan Meri-Lapista, jossa olen viettänyt viimeiset parikymmentä vuotta. Olen työskennellyt Lapin ammattikorkeakoulussa viimeiset 15 vuotta, hän lisää.

Suomen kristillisen yhteiskoulun opetus toteutetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan, mutta koulun painopisteet ja toimintaperiaatteet nojaavat kristillisiin arvoihin. Anitra Arkko painottaa, että SKYK:ssä yhteisöllisyys, yksilön huomiointi ja luonto oppimisympäristönä antavat nuorelle ja lapselle hienon paikan kasvaa kohti aikuisuutta.

– Sitä arvostan valtavasti ja se on yksi syy, miksi tämän tehtävän otin mielelläni vastaan.

Anitra Arkko aloittaa Suomen kristillisen yhteiskoulun rehtorina vuodenvaihteessa. Siihen asti virkaa toimittaa Juha Pekkala. Kuva: Kaija Unhola

Luontoa merestä vuoriin

SKYK:ssä voi käydä koulua 13 vuotta eli esikoulusta ylioppilaaksi saakka. Koulussa voi lukuvuoden aikana myös asua.

– Oppilaita on noin 170, joista suurin osa tulee lähialueilta, kertoo vt. rehtori Juha Pekkala.

SKYK:iin voivat hakea kaikki yhteishaun kautta. Jos myöhästyy yhteishausta, soittaakin voi.

– Lukiossa on paljon liikunnan kursseja. On vaelluskursseja, kanotointia ja sup-lautailua. Koulun alkajaisiksi lämmitetään sauna, Juha Pekkala mainitsee.

Luontoa SKYK:n ympäristössä on merestä ”vuoriin”. Lapset saavat käytännön tuntumaa luonnossa liikkumiseen ja siellä toimimiseen. Koulu on tunnettu sloganilla ”Koulu meren rannalla”.

Luonto onkin keskiössä kristillisten arvojen lisäksi.

– Koulun takana on Signaalivuori ja vieressä rukousvuori. Vuorelta avautuvat hienot näköalat. Se on hyvä paikka käydä rauhoittumassa. Alakoululaisetkin ovat vuoren laavulla tulistelleet ja tehneet taideteoksia luonnon materiaaleista, Anitra Arkko kertoo.

Toivonlinna talvella. Kuva: PKL-arkisto

Koulussa vahva kansainvälisyys

Suomen kristillinen yhteiskoulu on mukana kristillisten koulujen verkostossa Skandinaviassa ja Euroopassa. Kansainvälisyys koulussa on hyvin vahvaa. Pohjoismaissa vastaavien kristillisten koulujen kanssa on pidetty lentopallo- ja salibandyturnauksia. Myös kieli-, kulttuuri- ja kuoromatkoja tehdään.

Kehitysyhteistyökerhon kautta on tehty matkoja esimerkiksi Ugandaan.

– Koulun kristillisiin arvoihin, eli Jumalan, ihmisen ja luonnon kunnioittamiseen, kuuluu vahvasti yhteisöllinen tekeminen. Kehitysyhteistyö on antanut mahdollisuuden tehdä hyvää muille. Se vahvistaa lähimmäisen arvostamista, Anitra Arkko luettelee ja lisää omasta kokemuksestaan:

– Täällä on kasvanut vahva luottamus siihen, että pärjää ja selviää ja osaa hakea suuntia omaan elämäänsä. Täällä jokainen oppilas tulee nähdyksi, hänet kohdataan ja huomataan.