10 viikkoa ja 3,6 miljoonaa euroa – kaarinalaisissa kouluissa tehtiin runsaasti huolto- ja korjaustöitä kesäloman aikana

0
Valkeavuoren uuden kampuksen runko alkaa hahmottua. Viime viikkoina työt ovat edenneet alueella vauhdilla. Kuva: jan Sundman

Kaarinassa päästään monessa koulussa starttaamaan uusi lukuvuosi kirjaimellisesti puhtailta pöydiltä ja pinnoilta. Kalustohankintoja ja pintaremontteja on lomakauden aikana tehty nimittäin lähes kymmenessä eri koulukohteessa.

Kolmevuotinen Kaarinan lukion peruskorjaus on kesän aikana edennyt viimeiseen vaiheeseensa, ja sen myötä uutta ovat muun muassa opettajainhuoneen ja rehtorin työhuoneen tilat. Myös valaistusta on päivitetty, wc-tiloja uusittu ja luokkahuoneita ehostettu.

– Voi sanoa, että pintaa on laitettu kesän aikana vielä aika paljon uusiksi. Lukion remontti tehtiin kolmessa osassa, ja tämä on nyt niistä viimeinen. Valmista on, kun koulut alkavat, sanoo Kaarinan kaupungin talonrakennuksen kunnossapitopäällikkö Jari Silvennoinen.

Piikkiössä uutta on Rungon koulun pihan liikennejärjestelyt, joita on työstetty jo viime vuonna, ja tänä kesänä työt pihamaalla liikkumisen helpottamiseksi tulevat maaliin.

– Sanotaan, että loppukesän aikana pitäisi olla valmista. Pihalla liikennöintiä helpotetaan muun muassa muovaamalla kivetyksiä ja asvaltoimalla osa tiestä uudelleen. Liikkumisen turvallisuus kasvaa suojateiden ja selkeiden ajosuuntien sekä -reittien myötä, Silvennoinen jatkaa.

Rungon koululla Piikkiössä on pistetty liikennejärjestelyjä uusiksi. Kuva: Juha Nurminen

10 viikon puristus

Littoisissa Kotimäen koulussa on tehty pienryhmätiloihin muutoksia, ja myös koulun kalusteita on uusittu. Auranlaakson koulussa taas luokkien ovia on uusittu. Lisäksi käytäviä ja porraskäytäviä sekä seiniä on maalattu.

Ristikallion kivikoulussa yläkerran luokkahuoneita on korjattu ja sisätilojen pintoja uusittu. Piispanlähteen yläkoulussa äänenvaimennukseen ja akustiikkaan liittyviä asioita on korjattu tai tehty kokonaan uusiksi. Empolan koulussakin on ehditty päivittämään ja remontoimaan useita luokkahuoneita.

Työmäärä kuulostaa isolta 10-viikkoisen kesälomakauden ajaksi, eikä asia ole kunnossapitopäällikkö Silvennoisenkaan mukaan mikään itsestäänselvyys.

– Kaarina kasvaa kovaa vauhtia ja korjaus- sekä huoltotarve on melko uusissakin rakennuksissa käytännössä jatkuva. On iso haaste, että lähes kaikki työt pitäisi pystyä tekemään kesälomakauden aikana. Se on kuitenkin sitä aikaa, kun alan tekijät ja yritykset ovat myös paljon lomilla.

“Ei tässä varmasti työt ja tekeminen lopu tulevinakaan vuosina.”

3,6 miljoonaa euroa

Kaikkiaan koko vuoden budjetti, mikä koulujen ja varhaiskasvatuksen vuotuiseen korjaus- ja huoltorakentamiseen on varattu, asettuu Kaarinassa noin 3,6 miljoonaan euroon. Summa kestää vertailun monen suuremmankin kaupungin kanssa.

– Siinä mielessä tilanne on hyvä, että budjetti rakennusten ylläpitoon ja korjaamiseen on kohtalaisen iso. Toisaalta pitää muistaa, että painetta lisätilojen rakentamiseen on myös jatkuvasti kaupungin kasvaessa. Ei tässä varmasti työt ja tekeminen lopu tulevinakaan vuosina, Silvennoinen hymähtää.

Se mikä häntä ilahduttaa sekä tässä että parissa edeltävässä kesässä, liittyy nuorison käyttäytymiseen. Ilkivaltaa kouluilla ei ole juurikaan tehty, eikä edes graffiteja ole tarvinnut poistaa koulujen seinistä tai pihamailta.

– Aika rauhallista on ollut jo useampana vuonna. Siitä täytyy jakaa kiitosta nuorille, Silvennoinen sanoo.

Piispanlähteen koulun uudessa Otava-rakennuksessa opiskelee neljä esikoulu- ja neljä ensimmäistä luokkaa. Kuva: Julian Rauhaniemi

Valkeavuoren kampus etenee aikataulussaan

Kaarinan isoista kouluhankkeista Valkeavuoren koulurakennuksen työt etenevät aikataulussaan. Kaupungin rakennuttajainsinööri Elina Tirkkosen mukaan runko on noussut kesän aikana nopeasti, ja parhaillaan näkymä Kaarinan keskustan kupeessa sijaitsevalla mäellä muuttuu viikoittain. Koulun on tarkoitus valmistua lukuvuodeksi 2025–2026.

Piispanristillä koulupaikkojen tarve on kasvanut jo niin suureksi, että Piispanlähteen koulun pihamaalle on valmistunut väistötiloja, joista saadaan tulevaksi lukuvuodeksi helpotusta tilapulaan. Kaikkiaan väistötiloihin sijoittuu neljä esikoulu- ja neljä ensimmäistä luokkaa.

Varsinainen Piispanlähteen kouluhanke toteutetaan kolmessa vaiheessa, joista ensimmäisenä edessä on yläkoulun laajentaminen. Kaarinan rakennuspäällikkö Jouko Jortikka totesi kesäkuun puolivälissä Kaarina-lehdelle tavoitteena olevan, että tarjouspyynnöt hankkeen ensimmäisestä osasta saataisiin jätettyä urakoitsijoille vielä kuluvan vuoden aikana.