Onko mökkivaunusta täysiveriseksi kesämökiksi? – “Mieti, että istuisit tässä sohvalla ja katsoisit isoista ikkunoista vaikkapa suomalaista järvi- tai merimaisemaa”

0
Semi Leppänen uskoo, että kärrysauna voi hyvin korvata perinteisen kesämökin. Lapellandin suurimmassa kärrysaunassa onkin varsin kookas olotila, jossa on vuodesohvan lisäksi niin kevyt-takka kuin pieni keittiökin. Lisäksi vaunuun mahtuu saunan lisäksi pieni verholla eristetty makuuhuone. Kuva: Jan Sundman

Kevyt-takassa loimuava liekki luo lämpöä keskelle koleaa kesäpäivää, kun sauna-, mökki- ja majoitusvaunuja valmistavan Lapellandin Kaarinan tehtaanedustaja Semi Leppänen istahtaa alas mökkivaunun takaosassa sijaitsevalle vuodesohvalle. Runsaat seitsemän metriä pitkän ja noin 2,5 metriä leveän ja henkilöautolla vedettävän vaunun hyvin pelkistetty ulkokuori kätkee sisälleen modernin pienkeittiön, wc:n, pienen ruokailu- ja oleskelutilan sekä erillisen makuutilan.

Ja tietysti omalla sisäänkäynnillä varustetun saunan.

– Mieti, että istuisit tässä sohvalla ja katsoisit isoista ikkunoista vaikkapa suomalaista järvi- tai merimaisemaa. Ihan kuin kesämökillä, paitsi että tämä mökki ei vaadi rakennuslupaa ja on aina siirrettävissä, jos maisema alkaa kyllästyttää, Leppänen hymyilee.

Kieltämättä mökkitunnelmaan pääseminen vaatii vähän mielikuvitusta, sillä Lapellandin esittelyvaunut sijaitsevat Kaarinassa Ahkiokadulla, aivan Uudenmaantien ja Saaristotien risteyksen tuntumassa. Se on kuitenkin Leppäsen mukaan ideaali paikka esitellä vaunuja asiakkaille.

– Vilkkaasti liikennöidyltä Uudenmaantieltä näkee heti tarjonnan ja totta kai Saaristotie vilkastuu myös huomattavasti kesällä. Olemme nyt toista vuotta tässä ja omien kokemustemme mukaan paikka on osoittautunut toimivaksi.

Pienin saunakärryvaihtoehto pitää sisällään saunan lisäksi pienen pukuhuoneen. Kuva: Jan Sundman

13 erilaista vaunua

Hirsirakentamiseen erikoistuneeseen Salvos-konserniin kuuluva Lapelland-tuoteperhe käsittää kaikkiaan 13 erilaista mökki-, majoitus- tai saunavaunua, joista Kaarinassa esillä on neljä. Malliston suurin ja varustelluin on Leppäsen esittelemä Mökkivaunu saunalla XL, jolle hintaa kertyy varustelutasosta riippuen 40 000–78 000 euroa.

Luksus maksaa, mutta toisaalta hintahaitarin toisesta päästä pienen saunavaunun pienellä pukuhuoneella saa jo runsaalla 10 000 eurolla.

– Helppous on asiakkaan näkökulmasta avainsana. Vaunu tehdään Pohjanmaan tehtaalla täysin valmiiksi ja toimitetaan haluttuun paikkaan siten, että se on 15 minuutissa käyttövalmiina. Näitä on mennyt paljon esimerkiksi Lapin lomakohteisiin majoitusratkaisuiksi, mutta myös virkistyskäyttöön yrityksille ja tietysti myös ihan yksityisasiakkaille omakotitalojen pihoille tai kesämökeiksi, Leppänen kertaa.

Kun mökki kulkee ja siirtyy pyörien päällä, ei myöskään maatöistä, perustuksista ja muun infran rakentamisesta tule lisäkustannuksia vaan vaunu voidaan tuoda ja viedä paikalle ympäristöä muuttamatta.

Parhaimmin varustelluista saunakärryistä löytyy myös tilava wc. Kuva: Jan Sundman

Lisävarusteilla talviasuttavaksi

Vaunut ovat myös talviasuttavia, sillä ne voi halutessaan varustella esimerkiksi ilmalämpöpumpulla, sähkölämmityksellä tai kevyt-takalla. Sekä seinissä että lattiassa on 50 millimetriä eristettä, joten lämpö ei myöskään karkaa aivan samantien ulkoilmaan.

– Näitä tosiaan käytetään majoitusratkaisuina Lapissa, joten se kertoo jo paljon, miten talviasuttavia vaunut oikeilla varusteilla ovat. Vaikka ollaankin pyörien päällä, voidaan puhua ihan täysiverisestä mökistä, Leppänen muistuttaa.

Vaunujen etu on siirreltävyyden lisäksi se, ettei oma pihasaunahaave kaadu ainakaan rakennuslupabyrokratiaan. Kun kyse on siirrettävästä mökistä tai saunasta, saa sen rullata omalla tontillaan juuri sinne, minne pyörien päällä vain pääsee.

Se on etu ainakin monella pientalotontilla, jossa suojaetäisyydet voisivat kiinteää saunaratkaisua hakevalle nousta ongelmaksi.

– Ja joku etsii vaunusta ratkaisua esimerkiksi lisätyötilaksi tai ihan vain aittavaunuksi vieraita varten. Mahdollisuuksia on monia, Leppänen korostaa.