Pääkirjoitus: Nasujaiset eivät ole tätä päivää

0

Seksuaalista häirintää, virtsan juomista, orjahuutokauppaa ja väkivaltaisuuksia. Ei kuulosta suomalaisen lukion tervetuliaisjuhlalta, vai mitä?

Tosiasiassa kyse ei ole mistään virallisesta, koulujen järjestämästä tervetuliaisseremoniasta. Edellä mainitut teonkuvaukset ovat osa nasujaisia: nöyryytysrituaalia, jossa lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat otetaan osaksi yhteisöä. “Nasuttajat”, eli tapahtuman suunnittelijat ja toteuttajat, ovat oppilaitoksen vanhempia oppilaita.

Allekirjoittanut kävi läpi muutamia artikkeleita ennen tämän pääkirjoituksen rustaamista. Nasujaiset eivät nimittäin ole Turun seudulla kasvaneelle pojanklopille tuttu ilmiö. Ilmeisesti moisia “juhlallisuuksia” järjestetäänkin lähinnä pääkaupunkiseudulla.

Helsingin Sanomien viime viikolla julkaisemaan juttuun on koottu eri-ikäisten ex-lukiolaisten kokemuksia nasujaisista. Ekaluokkalaiset huutokaupattiin orjiksi vanhemmille oppilaille yhdeksi päiväksi. Pojat pyysivät nuorempia tyttöjä nostamaan paitaa, jotta he voisivat pelata ristinollaa tyttöjen vatsoilla. Kananmunia heiteltiin ja kaiken maailman ällöttäviä sekoituksia juotettiin ykkösille. Kuulostaa aika uskomattomalta, eikö?

Ilta-Sanomien vuoden vanhassa artikkelissa mainitaan, että tottelemattomuudesta rankaistiin juottamalla “nasuille” raakaa viinaa. Muistutettakoon nyt, että lukiotaipaleensa aloittavat nuoret ovat pääsääntöisesti 16-vuotiaita.

Kun tein taustatutkimusta tätä kirjoitusta varten, huomasin, että nasujaisista puhutaan vuosi toisensa perään ja aina syyslukukauden alussa. Eikö jotain voisi jo tehdä? Miksi tällaiset simputtamisen MM-kisat sallitaan?

Varmasti toimia on jo paikoin tehtykin, mutta perinne näyttää silti jatkuvan. Niin ei saisi olla, koska mistään kivoista ryhmäytymisleikeistä ei selvästikään ole kyse.