Tarjoustuotteet tekevät nyt kauppansa – grillieväistä ei pihistellä suotuisten säiden aikaan

0
K-Supermarket Katariinan kauppias Jari Suojanen on huomannut asiakkaiden ostokäyttäytymisessä muutoksia. Kuva: KaLe-arkisto

K-Supermarket Katariinan kauppias Jari Suojanen kertoo asiakkaiden ostavan nyt enemmän tuotteita tarjousten mukaan. Kyseinen ilmiö on yleistynyt entisestään ruoan hintojen nousun myötä. Lihanmyynti on laskenut jonkin verran viime kesään verrattuna.

– Ihmiset eivät tiedä ruokien normaaleja hintoja, joten he tulevat usein kauppaan ostamaan tarjouslehdessä olleita tuotteita. Vaikka lihanmyynti on hieman laskenut, uskon ihmisten tekevän ostopäätöksen kesäsesongin grillituotteista säätilan mukaan. Hyvän ilman salliessa lähdetään mökeille ja silloin tullaan ostamaan pihviä ja muita grillituotteita.

Hintojen nousussa näkyvät erityisesti tuottajien kautta tulevat tuotteet, kuten kananmunat ja broilerit. Sen sijaan kasvikset ovat edullisempia nyt kesäaikaan. Talvella tomaattien ja kurkkujen hinnat kallistuivat reilusti ja jopa 80 prosenttia viljelijöistä lopetti tomaatin viljelyn.

– Sähkön vuoksi talvella on kallista kasvattaa tomaattia ja muita kasviksia, sillä silloin tarvitaan keinovaloa. Kesällä on taas helpompaa, kun vihannekset saavat valoa auringosta. Tomaatin hinta on sen vuoksi nyt kesällä taas normalisoitunut.

Suojanen ei ole huomannut, että kotimaisten tuotteiden kysyntä olisi laskenut. Hänen mukaansa ihmiset suosivat edelleen kotimaisia raaka-aineita. Kuluttajien ostokäyttäytymisen taustalla vaikuttaa vahvasti korkojen nousu.

– Se näkyy ihmisten kulutuksessa ja pistää mietitään, mitä ostoskoriin päätyy. Toivottavasti korkojen ja sähkön hinnan nousu ei jatka kasvamistaan, jotta kaikilla ihmisillä olisi edelleen varaa kuluttaa ruokaan.