Viestintä vei Maj-Lis Tannerin mennessään, mutta taide ei unohtunut – “Työurani loppupuolella ajauduin ajattelemaan, että kohta saan vain maalata”

0
Maj-Lis Tanner maalaa ekspressiivisiä luontotauluja. Uusimmissa teoksissa on mukana myös naiskuvia. Potretissa taiteilijan lisäksi hänen teoksensa "Rakastaa". Kuva: Julian Rauhaniemi

Salolaisespoolainen Maj-Lis Tanner teki merkittävän, osin kansainvälisenkin työuran viestinnän ja journalismin parissa. Hän toimi esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriön tiedotuspäällikkönä, Euroopan komission tiedottajana ja Suomen Akatemian viestintäjohtajana.

Maalaamista Tanner ei kuitenkaan koskaan lopettanut. Ei, vaikka hän päätyi “oikeisiin töihin”.

– Hain kerran Taideteolliseen korkeakouluun, mutten päässyt. Se oli minulle shokki, Tanner muistelee.

– En silloin nuorena ymmärtänyt, että harva pääsee ensimmäisellä kokeilulla sisään, hän jatkaa.

Varsinaisen kuvataiteilijan uransa Tanner toteaa käynnistyneen eläköitymisensä jälkeen. Ja suorittipa hän lopulta sen kuvataiteilijan tutkinnonkin opiskeltuaan helsinkiläisessä Taidekoulu Alfassa vuosina 2016–2019.

Tanner ei todellakaan ole jäänyt laakereilleen lepäämään. Hän on pitänyt vuodesta 2015 lähtien 18 yksityisnäyttelyä, ja yhteis- sekä ryhmänäyttelyissä hän on ollut osallisena noin viidessäkymmenessä.

– Maalaan joka päivä, joskin nyt kesällä pidän pientä taukoa. Taide ei ole minulle harrastus vaan elämäntapa, Tanner pohjustaa.

Tannerin oma suosikki Olennainen-näyttelyn teoksista: Muuntautuminen. Kuva: Julian Rauhaniemi

Ihmiset sivuun syksyn tullen

Maj-Lis Tannerin Olennainen-näyttely avautuu Kaarinan Mökki Galleriassa lauantaina 5. elokuuta. Esillä on kymmenkunta öljyvärimaalausta, joista jokainen on signeerattu tänä vuonna.

– Yksi taulu taitaa olla viime syksyn satoa, muut on maalattu tänä vuonna, taiteilija sanoo.

Luonto on keskeisessä osassa jokaisessa Tannerin teoksessa. Hän ammentaa inspiraatiota Espoon-kodin isosta kukkapuutarhasta ja Salon-tilusten vehreästä metsiköstä.

Tanner maalasi pitkään ekspressiivisiä luontokuvia. Nyt teoksissa on mukana myös elävöittäviä hahmoja.

– Eräs ystäväni ehdotti jokunen vuosi sitten, että maalaa sinne sekaan vaikka orava. Niin teinkin, ja laajensin kattaustani muihinkin eläimiin, Tanner aloittaa.

– Viime vuonna vaihdoin eläimet ihmisiksi. Miehet putosivat lopulta pois, joten jäljelle jäivät vain naiset, hän jatkaa.

Näyttelyn nimellä on kaksoismerkitys. Katkaisemalla sanan kahtia Olennaisesta tulee Olen nainen.

Öljyväritöiden lisäksi Tanner tekee akryylimaalauksia pleksilevylle.

– Vaihtelen tekniikoita ja menetelmiä parin vuoden välein. Syksyn tullen öljyvärit ja ihmishahmot jäävät taas vaihteeksi sivuun, hän uumoilee.

Tannerin Kaarinaan tuomat työt ovat hempeitä ja värikylläisiä. Kuvassa “Puutarhan kuningatar”. Kuva: Julian Rauhaniemi

“Kasvot ja vartalot tulevat päästäni”

Tanner ei suinkaan vieraile Mökki Galleriassa ensimmäistä kertaa. Hän on käynyt aiemmin taidepyhätössä Kalevi Liskin näyttelyssä.

– Paikka jäi mieleeni. Muistin gallerian herkkyyden, joten toin tänne hempeimpiä teoksiani, Tanner mainitsee.

Hänellä ei ole tapana kierrättää vanhoja töitään uusissa näyttelyissä. Siksi valtaosa Olennaisen teoksista on esillä julkisesti ensi kertaa.

Taulujen naisille ei ole erillisiä esikuvia tai malleja.

– Kasvot ja vartalot tulevat päästäni, Tanner täsmentää.

– Saatan aloittaa työn joskus taustasta ja joskus ihmiskuvasta. Mikä milloinkin tuntuu oikealta, hän lisää.

Illat Brysselissä maalaten

Tannerin teoksia on ollut näytillä ulkomaisissa gallerioissa jo tämänkin vuoden aikana. Työt ovat kiertäneet niin Ranskassa, Portugalissa, Itävallassa kuin Espanjassakin.

Ulkomaan visiitit eivät toki ole Tannerille mikään uusi juttu, onhan hän työskennellyt aikoinaan Brysselissä kirjeenvaihtajana.

– Perheeni asui silloin Hollannissa, joten kulutin iltojani lähinnä maalaillen. Opiskelin paikallisessa taidekoulussa, ja Pariisin galleriatkin olivat lähellä, Tanner kertaa.

Vaikka viestintäala vei mennessään, Tanner ei jättänyt taidetta missään vaiheessa.

– Työurani loppupuolella ajauduin ajattelemaan, että kohta saan vain maalata, hän myöntää.

Maj-Lis Tannerin Olennainen-näyttely Mökki Galleriassa 5.–31. elokuuta. Galleria avoinna ke-pe kello 12–17 (pois lukien pe 25.8.) ja la kello 12–15. Taiteilijatapaaminen lauantaina 19.8. kello 12–15.