
Piispanristillä toimiva painotalo Painola tekee kaikki digitaali- ja offsetpainotyöt hiilineutraalisti. Tilanne on ollut tämänkaltainen jo yli puolentoista vuoden ajan, vaikka kokonaislaskelmat tehtiin vasta tämän vuoden touko-kesäkuussa.
– Laskelmien jälkeen kumosimme kaikki hiilidioksidipäästömme 1. tammikuuta 2022 lähtien, Painolan toimitusjohtaja Johanna Saarinen iloitsee.
Painolan hiilidioksidipäästöt lasketaan ClimateCalc-hiilijalanjälkilaskurilla, joka on nimenomaan painoteollisuudelle kehitetty työkalu. Laskuri perustuu eurooppalaisen toimialajärjestö Intergrafin kehittämään graafisen alan hiilijalanjäljen laskentastandardiin, ja sen avulla voi laskea sekä kokonaisen painotalon että yksittäisen painotyön hiilijalanjäljen.
– ClimateCalc huomioi kaikki painotalon prosessit. Sähkönkulutuksen, materiaalikulutuksen, käytettävät paperilaadut, Saarinen luettelee.
Myös työntekijöiden työmatkat ja niillä käytettävät ajoneuvot huomioidaan. Saarinen vakuuttaa, ettei Painolan väki ole saanut huutia kulkuvälinevalinnoistaan.
– Me tuemme työntekijöitämme Fölin työmatkakortein, ja monet moista käyttävätkin, hän huomauttaa.

Ylikompensointia
Tie Painolan hiilineutraaliuuteen ei ole ollut Johanna Saarinen mukaan vaikea.
– Meillä on ollut oma ympäristöohjelmamme käytössä jo ennen laskelmien tekoa. Tunnusluvut olivat osin entuudestaan olemassa, joten ne piti vain siirtää laskuriin, hän avaa.
Painotalo onnistui vähentämään päästöjään esimerkiksi hukkapaperin käytön tehostamisella, paremmalla työnsuunnittelulla ja painokoneiden säätöjen viilaamisella.
– Yhteistyö tavarantoimittajien kanssa on ollut yhtäältä tärkeää, Saarinen mainitsee.
Kun päästöt on vähennetty minimiin, ClimateCalc-laskuri kertoo, kuinka paljon Painolalle jää kompensoitavaa päästäkseen hiilineutraaliuuteen.
– Osallistumme ilmastoprojekteihin ympäri maailmaa. Pääosin projektit liittyvät metsien istuttamiseen ja kasvattamiseen, Saarinen sanoo.
Painola ottaa osaa kompensaatiotalkoisiin kotimaisen toimijan kautta. Projektit itsessään ovat siis kansainvälisiä ja VCS-sertifioituja (Verified Carbon Standard).
VCS-sertifioitu kompensaatio varmistaa, että kompensointiin käytettävät päästöyksiköt ovat todellisia, mitattuja, raportoituja ja ulkopuolisen tahon toimesta todennettuja.
– Me todellisuudessa ylikompensoimme päästöjämme, eli ostamme enemmän ilmastoyksiköitä kuin olemme aiheuttaneet päästöjä, Saarinen korostaa.
“Olemme tehneet hemmetisti töitä.”
Koronakuopasta kohti korkeuksia
Painolan valikoimassa on satoja erilaisia tuotteita. Asiakaskuntakin on laaja.
– Yritykset, yhdistykset, järjestöt, kunnat, Saarinen listaa.
Painotalon pääasiallisen asiakasryhmän muodostavat yritykset ja kaupungit, joille teetetään mainontaan, viestintään ja myyntiin liittyvää materiaalia.
– Esimerkiksi esitteitä, kylttejä ja kortteja, Saarinen havainnollistaa.
– Teemme myös nettisivuja pienille yrityksille. Lisäksi tuotamme graafisen suunnittelun palveluja ja pidämme alaan liittyviä koulutuksia, hän jatkaa.
Erilaiset mainonnan ja viestinnän ratkaisut ovat siirtyneet enenevissä määrin nettiin. Painotalon tuotteille on kuitenkin edelleen kysyntää.
– Tarvetta on, mutta se muuttuu. Laadun arvo nousee, massabulkkia taas tehdään nykyään vähemmän, Saarinen pohtii.
– Olemme panostaneet nimenomaan laatuun sekä viimeistelyyn ja erottuvuuteen. Haluamme, että tuotteemme kestävät aikaa, hän lisää.
Koronavuodet koettelivat painoalaa. Saarinenkin allekirjoittaa väitteen.
– Yritysmyyntimme hiljeni pahimmillaan noin 90 prosentilla pandemiaa edeltävästä ajasta. Tosin kuntien suuntaan myynti kasvoi, kun tarve erilaisille varoitusmateriaaleille lisääntyi, Saarinen kertaa.
Koronakuopasta on nyt noustu kvartaali kerrallaan.
– Olemme tehneet hemmetisti töitä, Saarinen kiteyttää.