“Juokse sinne vaan, meillä on isännöitsijän lupa” – Ikävä naapuririita kuumentaa tunteita Kaarinan keskustassa

0
Talkootyönä tehdyt kukkaistutukset sijaitsevat leikkipihan välittömässä läheisyydessä. Pihan asukkailla on hyvin eriäviä näkemyksiä siitä, kuljetaanko kukkamaiden läpi tahattomasti vai tarkoituksella. Kuva: Julian Rauhaniemi

– Naapurillani on ollut tippa linssissä, kun tämä nyt on tällaista, Sirkka Hollmén huokaisee.

Pyhän Katariinan tiellä sijaitsevassa asunto-osakeyhtiö Mustahaperossa on syttynyt ikävä naapuririita. Kiistan keskiössä on muutama pihapiirissä asuva lapsiperhe ja toisaalta muutama talkootyönä kukkaistutuksia tekevä pitkän linjan mustahaperolainen.

Eripura sai ensiliekkinsä kevään aikana, kun pihalla leikkivät lapset alkoivat toimia Hollménin mukaan epäsoveliaasti.

– Potkupallo meni jatkuvasti kukkamaille, ja me neuvoimme, ettei istutuksia pidä talloa, Hollmén alustaa.

– Täällä on aina tultu toimeen. On ymmärretty, ettei nättejä kukkia tuhota, hän jatkaa.

Hollmén on asunut Mustahaperon tiloissa yli 40 vuoden ajan. Hän on toiminut myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Kun tilanne otti lisäkierroksia, Hollmén päätti soittaa isännöitsijälle.

– Hän sanoi, että pallo voi mennä vahingossa kukkamaalle. Varmasti voikin, mutta ei kymmeniä kertoja, Hollmén puuskahtaa.

Taloyhtiön asukkaat ovat saaneet noottia leikkipihan läheisyyteen asennetuista rakennelmista. Sirkka Hollmén tulkitsee, että ukaasi tarkoittaa kuvassa esiintyvän kaltaisia tukikaaria ja -aitoja. Kuva: Julian Rauhaniemi

Huomautuksia aidoista ja alkoholista

Isännöitsijä otti ensimmäisen kerran asiaan virallisesti kantaa 5. toukokuuta, jolloin hän toimitti Mustahaperon asukkaille tiedotteen.

Allekirjoittaneeseen on otettu yhteyttä siitä, että lapsia on hätistelty pois leikkipaikalta mm. sen perusteella, että he eivät asu talossa. Lapset ovat tervetulleita leikkipaikalle, vaikka he eivät asuisikaan juuri siinä talossa, jonka leikkipaikka on kyseessä! Leikit omassa kaveriporukassa ovat aina sallittuja. Tämä luonnollisesti sillä edellytyksellä, että leikit ovat asiallisia eikä paikkoja rikota tai sotketa, tiedotteessa painotetaan.

Lisäksi lapussa on maininta leikkipaikan läheisyyteen asennetuista rakennelmista, kuten aitauksista. Ne pitäisi isännöitsijän käskyllä poistaa välittömästi.

Sirkka Hollmén tulkitsee, että ukaasi koskee kukkamaiden tukikaaria.

– Olemme pystyttäneet niitä 25 vuoden ajan! hän huudahtaa.

Tiedotteessa on yhtäältä kohta, jossa isännöitsijä huomauttaa talon aikuisia alkoholin nauttimisesta leikkipaikan välittömässä läheisyydessä.

– Meillä on ollut tapana juoda saunaoluet ulkona jo ties kuinka kauan. Mitään humalaista häiriökäyttäytymistä se ei ole, Hollmén alleviivaa.

Tiedote, jonka allekirjoittivat niin isännöitsijä kuin Mustahaperon ja Keltahaperon hallituksetkin.

Autoa vandalisoitu

Isännöitsijä kehotti Hollménia laatimaan vastineen tiedotteeseen. Näin tapahtui, ja sen allekirjoitti Hollménin lisäksi kolme muutakin henkilöä.

Vastineessa sanotaan, ettei lapsia ole missään vaiheessa kielletty leikkimästä leikkipaikalla. Väärinymmärryksiä on sen sijaan saattanut tapahtua, kun lapsia on ohjeistettu välttämään kukkien tallomista.

Vastine ottaa kantaa myös piha-alueella havaittuun ilkivaltaan.

– Pihakeinun lauta katkaistiin, ja sillä keinutaan väärään suuntaan eli sivuttain. Palloa potkitaan ovilaseihin ja pikkuikkunoihin. Haravan harjaksia on revitty irti ja ripoteltu ympäri pihaa, Hollmén kertoo omin sanoin.

Hänen autoaankin on vandalisoitu esimerkiksi naarmuttamalla ja vaurioittamalla peltiä muilla tavoin.

– Tunnen autoni, jäljet ovat uusia, Hollmén vannoo.

Vastine jätettiin 19. kesäkuuta. Samana päivänä sekä Mustahaperon että samassa pihapiirissä sijaitsevan Keltahaperon rappuihin jaettiin uusi tiedote. Sen sisältö oli pitkälti samankaltainen kuin toukokuun alussa, tosin nyt allekirjoituksensa olivat antaneet isännöitsijän lisäksi molempien taloyhtiöiden hallitukset.

Taloyhtiöiden hallituksille on toimitettu häiriöilmoitus koskien joidenkin asukkaiden käytöstä lapsia kohtaan. Mikäli aikuisten häiriökäyttäytyminen lapsia kohtaan jatkuu, joutuvat hallitukset harkitsemaan tahoillaan jatkotoimenpiteitä, tiedotteessa sanotaan.

Sirkka Hollménin autossa on selviä naarmutusjälkiä. Kuva: Julian Rauhaniemi

Myös aikuisten piha

Sirkka Hollménia harmittaa sekä itsensä että naapureidensa puolesta.

– Olemme pelanneet petankkia, mölkkyä ja Skip-Boa. On grillattu ja vietetty yhteistä aikaa.

– Tietysti harmittaa omastakin puolestani. Olen nähnyt niin paljon vaivaa pihan eteen ja laittanut siihen omaa rahaani, Hollmén murehtii.

Hän korostaa, että Mustahaperon piha on myös aikuisten piha.

– Nyt lapsille huudetaan parvekkeelta, että juokse sinne vaan, meillä on isännöitsijän lupa, Hollmén sanoo kukkamaihin viitaten.

Toisaalta hän ihmettelee, miksei kesäkuussa jätettyyn vastineeseen ole annettu vieläkään vastausta.

– Hallitukset eivät ole käsitelleet asiaa mitenkään. Kukaan ei tiedä, miten pitäisi toimia.

Vastine, johon ei ole Sirkka Hollménin mukaan vielä vastattu.

Isännöitsijä: “Lupaa kukkamaiden tuhoamiseen ei ole”

Asunto-osakeyhtiö Mustahaperon isännöitsijä Kari Sarlin teroittaa, ettei hän ole antanut lupaa kukkaistutusten tahalliseen tallomiseen.

– Jos pallo menee vahingossa kukkamaalle, sen saa tietenkin hakea. Olemme painottaneet, että kaikkien osapuolten on toimittava asiallisesti, niin lasten kuin aikuistenkin.

Isännöitsijä ryhtyi selvittämään kärhämää, kun useat lapsiperheet olivat tehneet kirjallisen valituksen muutaman aikuisen käytöksestä. Valitus käytiin läpi sekä Mustahaperon että samassa pihapiirissä sijaitsevan Keltahaperon hallituksessa.

– Aikuisten epäasialliselle käytökselle saatiin vahvistusta, Sarlin muotoilee.

Molempien taloyhtiöiden hallitukset hyväksyivät juhannuksen korvilla jätetyn tiedotteen. Myös neljän asukkaan jättämää vastinetta on Sarlinin mukaan käsitelty.

– Kesän jälkeen, Keltahaperossa vastikään. Asianosaisille tiedotetaan heti, kun pöytäkirjat on saatu puhtaaksi, Sarlin vakuuttaa.

– Lopputulema on se, että lisätoimiin ei tällä erää ryhdytä. Emme ole saaneet uusia valituksia, hän lisää.

Leikkipiha ja kukkamaat sijaitsevat toistensa välittömässä läheisyydessä. Kuva: Julian Rauhaniemi

“Toivomme, että jonkinlainen rauha on nyt saavutettu”

Kari Sarlin korostaa talkootyönä tehtyjen kukkamaiden sijaitsevan lasten leikkipaikan välittömässä läheisyydessä.

– Jos pallo päätyy vahingossa kukkamaalle, silloin ei ole asiallista korottaa ääntä, Sarlin kiteyttää.

– Ketään ei ole ylennetty järjestyksenvalvojaksi. Taloyhtiöiden järjestyksenpidosta vastaavat niiden hallitukset, hän jatkaa.

Sarlin painottaa, ettei kesäkuussa jätetyssä tiedotteessa pyydetä mitään ylivoimaista.

– Lapset saavat leikkiä, ja tervetulleita ovat naapuritalojenkin lapset. Käyttäytymisen on oltava kunnioittavaa puolin ja toisinkin.

– Kaikkien on mahduttava samalla pihalle, ja kyseessä on taloyhtiön piha, eikä kenenkään yksittäisen ihmisen tai ihmisryhmän.

Sarlin muistuttaa, ettei kukaan ole saanut asian tiimoilta asunto-osakeyhtiönlain mahdollistamaa virallista varoitusta.

– Toivomme, että jonkinlainen rauha on nyt saavutettu, hän tiivistää.

Lopuksi isännöitsijä tähdentää, ettei hän ota riita-asioissa kenenkään puolta.

– Minä keskustelen asioista taloyhtiöiden hallitusten kanssa. Tietysti on pohdittava, millä tasolla esitetyt asiat ovat tosia. Kolikolla on aina kaksi puolta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän