
– Sieni. Rauha, missä sieni? Jaakko Skantsi kyselee ja ohjastaa koiraansa Rauhaa piilotettujen kantarellien kimppuun.
Rauha lähtee nuuhkuttelemaan oikeaan suuntaan ja löytääkin ensimmäiset kantarellit helposti. Sen jälkeen homma selvästi alkaa kyllästyttää ja Rauha kävelee seuraavien kantarellien päältä nenä ojossa nuuhkuttelemaan jotain aivan muuta kuin sieniä.
Meneillään on “Kato kantarelli!”-niminen sienikoirakurssi, jonka järjestää kaarinalainen Pawsiteam. Viiden kerran kurssille on saapunut neljä innokasta koirakkoa opettelemaan sienten löytämistä koiran hajuaistin perusteella. Harjoittelu tapahtuu yksi koira ja omistaja kerrallaan, joten kurssimäärä on tämän vuoksi pieni.
Yksi kurssille Paraisilta asti tullut on Mirva Laakso yhdessä koiransa Vilin kanssa.
– Vili on vasta puolivuotias ja halusin jonkun harrastuksen, jota voitaisiin tehdä yhdessä. Olen itse innokas sienestäjä, joten tämä sopi hienosti, Laakso kertoo.

Makoisia löytöjä
Kurssi on jo loppusuoralla ja viidennellä, eli viimeisellä kerralla koirat etsivät sinne piilotettuja kantarelleja läheisestä metsiköstä.
Laakso kertoo, että on käynyt Vilin kanssa jo tositoimissakin metsässä etsimässä sieniä.
– Ja kerran Vili löysi ihan sattumalta sieniä. Olimme metsälenkillä ja Vili oli vapaana. Ihmettelin, että mitä se nyt jäi johonkin pusikkoon vain istumaan ja menin katsomaan, niin se istui kantarellien vieressä, Laakso kertoo hymyillen.
Koira opetetaan ilmaisemaan löytönsä jollain tunnistettavalla tavalla, esimerkiksi haukahtamalla, maahan menolla – tai istumalla löytönsä viereen kuten Vili.
Välillä tosin voi käydä niin, että löytö ilmaistaan syömällä se.
– Vilillä on tullut vähän sellaista, että se haluaisi haukata kantarelleja, Laakso naurahtaa.
Tämän vuoksi sienten tuoksua opetellaan ensin avonaisen purkin avustuksella. Siitä koira haistaa kantarellin, mutta ei yllä sitä maistamaan.
– Palattiin Vilin kanssa vähäksi aikaa takaisin purkkeihin, ettei hän syö kantarelleja, kurssin vetäjä Sami Stenholm sanoo.

Kurssilla tai kotona
Sienikoiran opetus on koirien hajutyöskentelyä, joka on tuttua monelle koiranomistajalle entuudestaan. Yksinkertaisimmillaan hajutyöskentely on koiran namien piilottamista, joita koira hajuaistinsa perusteella etsii.
Hajutyöskentelyssä koiraa totutetaan haluttuun hajuun ja kun se etenee tätä hajua kohti, sitä palkitaan nameilla. Sienikoiria opetetaan sienten hajuihin yksi lajike kerrallaan; kaikki sienet eivät tuoksu samalta.
– Mahdollisimman metsänhajuinen sieni, puhdas lasipurkki ja paljon maistuvia nameja. Tällä yhdistelmällä lähdetään rakentamaan motivaatiota sienen hajuun. Lasipurkki toimii myös apuna, ettei sientä aleta syömään tai nuolemaan, Stenholm kertoo.
Stenholm on itse kouluttanut koirien hajutyöskentelyä reilun kolmen vuoden ajan. Sienikoirakursseja on Kaarinan Pawsitemissa järjestetty vuodesta 2018 sakka.
– Itse aloitin niiden kouluttamisen vuonna 2020 kun aloin toimia kouluttajana.
Stenholmin mukaan hajutyöskentelyä voi harjoitella kurssin sijaan myös kotioloissa. Aiheesta on olemassa myös nettikursseja.
– Kurssille tulo on helpompi tapa aloittaa siinä mielessä, että on koko ajan ”valvovan silmän” alla, ja jos tapahtuukin koulutuksen aikana jotain, eikä tiedä miten pitäisi edetä, niin saa tukea ja koulutusvinkkejä. Kurssi on myös hyvä paikka sosialisoitua muiden koiranomistajien kanssa.

Vapaana tai hihnassa
Jos hajutyöskentely on koiralle jo tuttua, oppii Stenholmin mukaan koira sienestyksenkin helpommin.
– Ja kun konsepti on koiralle jo ennestään tuttu ensimmäisen sienen hajun jälkeen, seuraavien opettelu on helpompaa ja nopeampaa. Koiralla on hyvä hajumuisti, niin en edes osaa sanoa kuinka monta eri sientä koira oppisi.
Stenholmin mukaan koiran iällä tai rodulla ei ole merkitystä hajutyöskentelyssä.
Entä onko koira sienestäessä vapaana vai hihnassa?
– Tämä on vapaasti valittavissa. Itse ohjeistan pitämään koiraa pitkässä liinassa, niin on helpompi nähdä ja reagoida tilanteisiin. Kurssilla opetellaan myös oma vihjesana sienen etsimiseen, jota kannattaa käyttää mukana sienestyksessä.
Suomessakin tryffelikoiria
Ensimmäiset sienikoirat on todennäköisesti koulutettu Italiassa tryffelien etsintään.
– Tarina ei kerro milloin tämä on aloitettu, Stenholm sanoo.
Myös Suomessa koulutetaan tryffelikoiria.
– Tryffelit kun ovat arvokkaita ja ilman koiran hyvää hajuaistia niitä olisi hankala löytää. Suomen maaperästäkin löytyy tryffeleitä, kun osaa etsiä oikeasta paikasta, Stenholm kertoo.
“Hajutyöskentelykursseille on ylipäänsä paljon tulijoita. Se kun sopii rodusta riippumatta pennusta senioriin. Yleensä tämä on myös hyvä harrastus koiralle, jos ryhmätilanteet muiden koirien kanssa ovat haastavia.”
Sopii kaikille
Stenholm kertoo, että sienikoirakurssit ovat olleet suosittuja.
– Hajutyöskentelykursseille on ylipäänsä paljon tulijoita. Se kun sopii rodusta riippumatta pennusta senioriin. Yleensä tämä on myös hyvä harrastus koiralle, jos ryhmätilanteet muiden koirien kanssa ovat haastavia. Pyrkimyksenä tässä on tarjota oma työrauha, kun työskennellään omalla vuorollaan.
Sienikoirakursseja ei Pawsiteamissa enää tänä syksynä järjestetä, mutta hajutyöskentely- eli nosework -kursseja on ympäri vuoden.
Stenholm ei osaa arvioida, paljonko Suomessa on sienestäviä koiria.
– Oletettavasti kuitenkin aika paljon, sillä koko Suomessa on yli 800 000 koiraa, hän toteaa.