Kaarinan koulutaksit ovat myöhästelleet useasti syksyn mittaan – “Tilanne on ollut käsittämätön”

0
Toimitukseen yhteyttä ottanut kaarinalaishuoltaja kertoo, että koulutaksi on ollut syksyn aikana useasti myöhässä 10–20 minuuttia, kertaalleen jopa puoli tuntia. Tällöin koko perheen paletti on mennyt sekaisin. Kuvituskuva ei liity Kaarinan tilanteeseen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Kaarinassa on ollut kuluvan syksyn aikana suuria ongelmia koulukuljetuksissa.

– Tilanne on ollut käsittämätön, Kaarina-lehden toimitukseen yhteyttä ottanut huoltaja kiteyttää.

– Kuljetukset ovat olleet myöhässä aiemminkin, mutta ei tässä mittakaavassa, hän jatkaa.

Kaarinan koulukuljetuskyytejä hoitaa Lounais-Suomen Taxidata Oy. Perusopetuksen, esiopetuksen tai lisäopetuksen oppilas on oikeutettu maksuttomaan kuljetukseen tai kuljetusavustukseen, jos hänen koulumatkansa on kävellen mitattuna yli 5 kilometriä tai oppilaan ikä tai muut olosuhteet huomioiden matka on liian vaikea, rasittava tai vaarallinen.

Yhteyttä ottanut huoltaja kertoo, että koulutaksi on ollut useasti myöhässä 10–20 minuuttia, kertaalleen jopa puoli tuntia.

– Tällöin lapsi myöhästyy koulusta, mutta aikataulut menevät muutenkin sekaisin. Me saatamme lapsen kotona taksille, ja koululla häntä vastassa on avustaja. Lisäksi meillä on päiväkoti-ikäisiä lapsia, joiden pitäisi päästä ajoissa hoitopaikkaan, huoltaja toteaa.

– Muutama minuutti ei meitä haittaa, mutta vartissa menee koko paletti sekaisin. Ei töissäkään tykätä, kun on useasti myöhässä, hän lisää.

“Muutama minuutti ei meitä haittaa, mutta vartissa menee koko paletti sekaisin. Ei töissäkään tykätä, kun on useasti myöhässä”, jututettu huoltaja toteaa. Kuvituskuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Hommat ei hanskassa

Huoltaja sanoo olleensa useasti yhteydessä Taxidataan ja Kaarinan kaupungin kuljetuskoordinaattoriin.

– Taksiyhtiöstä on sanottu, että kuljettajalla ei ole homma hanskassa. Kuljettajat taas ovat kertoneet tulleensa Kaarinaan Turusta saakka. Eikö täällä siis ole tarpeeksi takseja? hän kysyy.

Ongelmiin on nyt tartuttu. Kuljetusongelmat ovat koskeneet lähinnä keskiviikko- ja torstaiaamuja, etenkin viimeksi mainittuja. Kuljetuskoordinaattorin perjantaina 15. syyskuuta lähettämästä Wilma-viestistä käy ilmi, että torstaiaamuihin on kiinnitetty vakioauto.

Kaarinan kaupunki on käsitellyt Taxidatan kanssa kaikki saapuneet palautteet ja pyytänyt Taxidataa korjaamaan ilmenneet ongelmat. Torstain kuljetuksia on päivitetty ja tilausta hoitamaan on kiinnitetty vakioauto. Järjestelyyn on ryhdytty, koska tilannetta ei ole yrityksistä huolimatta saatu korjattua muulla tavoin” , viestissä lukee.

Vakioauto tarkoittaa käytännössä sitä, että torstain kuljetuksia hoitaa viikoittain sama auto samalla kuskilla. Kaarina-lehti haastatteli siteerattua huoltajaa viime viikon torstaina (21. syyskuuta), ja tuolloin taksi saapuikin ajallaan.

– Olen toistaiseksi skeptinen, mutta toivon tietysti, että ongelmat on nyt ratkaistu, huoltaja pohtii.

“Muistelisin, että viime lukuvuoden aikana kävi näin pari kertaa. Nyt eletään vasta alkusyksyä, mutta taksi on silti ollut jo useammin myöhässä.”

Melkein väärälle koululle

Toinen kontaktoitu koululaisen vanhempi kertoo yhteneväistä tarinaa syksyn tapahtumista.

– Muutaman kerran on käynyt niin, että kello on ollut viittä vaille, kun koulu alkaa tasalta. Taksia ei vain näy, ja silloin on lähdetty itse lasta kuskaamaan, hän täsmentää.

– Muistelisin, että viime lukuvuoden aikana kävi näin pari kertaa. Nyt eletään vasta alkusyksyä, mutta taksi on silti ollut jo useammin myöhässä.

Kertaalleen on käynyt niinkin, että kuljettaja on ollut viemässä haastatellun lasta väärään kouluun.

– Onneksi hän tarkisti asian ennen ajoa. Lapseni olisi nimittäin varmasti jäänyt väärällä koululla pois, jos niin olisi käsketty.

Huoltaja on tietoinen taksiyhtiön ja kaupungin suorittamista toimenpiteistä.

– Kyytiaikataulu on laitettu vastikään ihan uusiksi, hän mainitsee.

Kaarinan kaupunki on käsitellyt kaikki saadut palautteet yhdessä Taxidatan kanssa. Tarvittaviin toimiin on ryhdytty. Kuvituskuva: KaLe-arkisto

Tarvittaviin toimiin ryhdytty

Kaarinan kaupungin kuljetuskoordinaattori Katja Laasi alleviivaa, että ongelma-ajankohdaksi ovat muodostuneet nimenomaan torstaiaamut.

– Olemme käsitelleet kaikki palautteet Taxidatan kanssa, ja toimiin on ryhdytty, hän tiivistää.

Laasi tietää, että ongelmat ovat koskeneet samoja oppilaita viikko toisensa perään.

– Tuon oppilasjoukon voi pääasiallisesti laskea yhden käden sormilla, hän mainitsee.

Laasi ei voi avata taksiyhtiön kanssa käytyjä keskusteluja yksityiskohtaisesti.

– Taksiyhtiö suunnittelee ajoreitit. Ongelma ei ole se, mistä auto tulee, vaan se, että oppilas myöhästyy koulusta, hän sanoo ja muistuttaa Taxidatan toimivan laajasti Turun seudulla.

Kaarinan koulukuljetuksia hoitaa Lounais-Suomen Taxidata Oy. Yrityksen kuljetuspäällikkö kertoo, että myöhästymiset ovat johtuneet kuljetussuunnittelua tehostavan järjestelmän ongelmista sekä yksittäisten kuljettajien virheistä. Kuva: TS-arkisto/Selma Paavola

Järjestelmäongelmat ratkaistu ja koulutusta lisätty

Lounais-Suomen Taxidata Oy:n kuljetuspäällikkö Hannu Penttilä kertoo taksiyhtiön investoineen keväällä uuteen kuljetussuunnittelua tehostavaan järjestelmään. Sen täysimääräinen käyttöönotto on kuitenkin myöhästynyt.

– Tuotantokäyttöönoton yhteydessä ilmeni Taxidatasta riippumattomia haasteita, esimerkiksi teknisiä yhteensopivuusongelmia. Ne ovat aiheuttaneet manuaalista työtä kuljetussuunnittelussa ja välityskeskuksessa, ja palvelun laatupoikkeamat selittyvät osin tästä syystä, Penttilä toteaa.

– Myös koulukuljetuksia hoitavien kuljettajien yksittäiset virheet ovat aiheuttaneet ongelmia, hän jatkaa.

Penttilä vakuuttaa, että uuden järjestelmän ongelmat on nyt ratkaistu.

– Olemme tehostaneet kaluston ohjaamista Kaarinan alueen kuljetusten hoitamiseen. Haasteellisissa kuljetuksissa käytämme jatkossa enemmän lukittuja vakioautoja, Penttilä mainitsee.

– Myös kuljettajien koulutusta ja ohjausta on lisätty, hän alleviivaa.