Pääkirjoitus: Puolesta ja vastaan

0

Ylioppilaslehden vajaat pari viikkoa sitten (8. syyskuuta) julkaisema artikkeli on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisen median alustoilla. Mistä sitten on kyse?

“Ylkkäri” lanseerasi uuden Toimittaja testaa -palstan, jolla se tekee “kohderyhmäkuratoitua palvelujournalismia”. Ensimmäisen artikkelin aiheeksi valikoituivat ADHD-lääkkeet. Toimittaja, joka esiintyy jutussa nimettömänä, vetää kapseleita tehostaakseen opiskelemistaan ja keskittymiskykyään. “Olen nopea ja äänekäs. Hajamielisyys on tiessään. Minulla on tapana jättää lauseita kesken. Nyt niin ei käy. Ehkä minullakin on adhd?” kirjoittaja pohtii.

Juttu on herättänyt some-kansassa suoranaista raivoa, eikä ihme. Siinä on nimittäin kanssajournalistinkin näkökulmasta useita ongelmakohtia.

Ensimmäiseksi herää kysymys, ovatko artikkelin tapahtumat lainkaan tosia. Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli on todennut muun muassa Ilta-Sanomille ja Helsingin Sanomille, että lääkeaineita on todella testattu. ”Jutusta voi lukea, mitä on tehty”, hän kiteyttää.

Jos näin on, eikä anonyymillä toimittajalla ole reseptiä testaamilleen lääkkeille, kyseessä on todennäköisesti huumausaineen käyttörikos. “Napit on helppo saada. Välittäjä löytyy lähipiiristä, onhan hän opiskelija”, heti jutun alussa sanotaan.

Kenties vielä suuremmaksi pulmaksi on nostettu artikkelin väitetty ableistisuus. Ableismi, eli vammaisia syrjivä asenne, välittyy nettikirjoittajien mukaan vähättelevänä tyylinä ADHD-diagnoosin saaneita henkilöitä kohtaan. Kommenteissa muistutetaan, että lääkkeissä on saatavuusongelmia, eikä niitä tahdo saada toisinaan laillisiakaan väyliä pitkin.

Monet some-vaikuttajat, ja esimerkiksi ADHD-liittokin, ovat vaatineet artikkelin poistamista. Ylioppilaslehti taas vannoo seisovansa kirjoituksensa takana. Ajattelee jutusta miten vain, poistamisia tehdään ainoastaan ääritapauksissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän