Puuttuva kymppitonni ratkaisi HC Indiansin kohtalon – ”Se oli ihan viimeinen hetki viheltää peli poikki”

0
Vielä runsas viikko sitten HC Indiansin puolustaja Kim Kauttonen ja tuore vastuuvalmentaja Juuso Miettunen pitivät palaveria jääharjoituksissa. Muutamaa päivää myöhemmin joukkue päätti kuitenkin laittaa pillit pussiin Suomi-sarjan osalta.

HC Indians Kaarina ilmoitti viime viikon perjantaina yllättäen jättäytyvänsä pois jääkiekon Suomi-sarjasta. Yllättävää ilmoituksessa oli sen ajankohta: sarjakauden oli määrä alkaa heti seuraavana päivänä lauantaina Kaarinassa, ja vielä keskiviikkona joukkueen taustoista oli Kaarina-lehdessä vakuuteltu, että kauteen lähdetään tavoittelemaan pudotuspelipaikkaa.

Joukkueen nettisivuilla perjantaina julkaistussa tiedotteessa todettiin lyhyesti, ettei jatkolle sarjassa ollut edellytyksiä.

– HCIK Indians kiittää kaikkia kannattajiaan ja yhteistyökumppaneitaan vuosien saatossa saamastaan kannatuksesta ja tuesta. HCIK Indians on 15.9.2023 luopunut Suomi-sarjapaikastaan ja lopettanut toimintansa. Tähän ajauduttiin pelaajien ja tekijöiden puutteesta, tiedotteessa todettiin.

Vielä keskiviikkona Kaarina-lehdessä joukkueen tuore vastuuvalmentaja Juuso Miettunen korosti, että pelaajia riittää kolmeen kentälliseen ja näkymät kauden alla ovat tilanteeseen nähden hyvät. Myös siinä mielessä kahta päivää myöhemmin tullutta ilmoitusta voidaan pitää yllättävänä.

– Torstaina pidimme joukkueen kanssa palaveria siitä, miten selviämme taloudellisesti kaudesta läpi. Ilmoille nousi muutamiakin kysymysmerkillä varustettuja vaihtoehtoja, mutta mitään varmaa ei ollut tarjolla. Yksi vaihtoehto oli, että pelaajat olisivat maksaneet kausimaksut jouluun asti etukäteen ja olisin saanut sitten pelivaraa enemmän rahoituksen järjestämiseksi kauden läpiviemiseksi, mutta pitkälti opiskelijoista koostuvalla joukkueella ei ollut siihen rahkeita, kertaa HCIK:n toiminnanjohtajana toiminut Mika Palmroos.

Vastuuvalmentajalla Juuso Miettusella oli hymy herkässä vielä tässä kuvassa. Vain muutamaa päivää myöhemmin HC Indiansin toiminta lopetettiin. Kuva: Jan Sundman

Yli kymppitonnin vaje

Budjettivaje oli kaikkiaan 10–15 tuhannen euron kokoluokkaa. Kun kassassa ei ollut kauteen lähtiessä rahaa, olisi tuo summa kertynyt jo parissa kuukaudessa maksettavaksi vieraspelimatkoista ja harjoitusajoista Kaarinan jäähallissa sekä muista juoksevista kuluista.

– Jos olisimme saaneet jostain sen summan kasaan, olisi kauteen lähdetty. Tai jos vaihtoehtoisesti pelaajalistalla olisi ollut kymmenen nimeä enemmän ja siten kauden läpivienti olisi ollut sen suhteen varmalla pohjalla. Nyt kysymysmerkkejä oli vain liikaa, joista suurin liittyi talouteen, Palmroos sanoo.

– Ja jos tältä pohjalta kauteen olisi lähdetty, olisi 10–15 tuhannen euron laskupino ja velka jäänyt joukkueen taustahenkilöiden, eli loppuviimein minun maksettavaksi. Sellaista henkilökohtaista riskiä en halunnut ottaa, hän jatkaa.

Viimeisiä HC Indiansin harjoituksia. Kuva: Jan Sundman

“Enemmän järjellä kuin tunteella”

Torstain palaverin jälkeen Palmroos vietti sanojensa mukaan huonounisen yön, ja joutui perjantaina tekemään raskaan päätöksen kaarinalaisen miesjääkiekkoilun lähes kymmenen vuotta kestäneen Suomi-sarja-taipaleen päättämisestä.

– Se oli ihan viimeinen hetki viheltää peli poikki, ennen kuin yhtään sarjapeliä oli pelattu. Se ei olisi ollut reilua sarjan muita joukkueita kohtaan, että olisimme pelanneet kuukauden–kaksi ja sitten jääneet pois. Totta kai tilanne harmittaa, mutta nyt oli ajateltava enemmän järjellä kuin tunteella. Ennemmin jäädään kokonaan pois kuin lopetetaan kesken, Palmroos alleviivaa.

Suomi-sarjan säännöissä sanotaan, että jos joukkue luopuu sarjasta syyskuun ensimmäisen päivän jälkeen, tulee sille 6 000 euroa sakkoa maksettavaksi. Palmroos toivoo, että HCIK saisi vielä neuvoteltua tuosta summasta Jääkiekkoliiton kanssa.

– Niin siellä säännöissä sanotaan, mutta toivotaan, että asiasta voisi vielä keskustella. Ei meillä yksinkertaisesti ole sellaista rahasummaa.

Siihen Palmroos ei vielä ota kantaa, nähdäänkö kaarinalaista miesjääkiekkoa kenties alemmilla sarjatasoilla lähivuosina. Toiveissa asia kuitenkin on.

– Toivottavasti niin käy. Ei varmasti enää Indians-nimen alla vaan sitten kyse olisi todennäköisesti Kaarinan Kiekkopoikien alla toimivasta edustusjoukkueesta. Mutta jos siihen lähdetään, sellaisen neuvon voin antaa, että taustoilla täytyy olla 6–8 henkilöä yhden tai kahden sijaan, Palmroos päättää.