Sofia Virralta jyrkkä “ei” indeksijäädytyksille – vihreiden kaarinalainen puheenjohtaja ymmärtää kapinoivia opiskelijoita

0
Sofia Virta vastustaa jyrkästi hallituksen kaavailemia opintotuen indeksijäädytyksiä. Kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen

Vihreiden puheenjohtaja, kaarinalainen Sofia Virta ja hänen puoluetoverinsa, valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaativat Petteri Orpon (kok.) hallitusta vastaamaan opiskelijoiden hätään. Opiskelijat ovat vallanneet oppilaitoksia eri puolella Suomea ja kritisoineet voimakkaasti hallituksen kaavailuja jäädyttää opintotuen indeksikorotukset.

Vihreät osoittaa tukensa mieltään osoittaville opiskelijoille ja aikoo esittää eduskunnassa indeksijäädytysten perumista sekä parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

– Orpon hallituksen tulee välittömästi perua suunnittelemansa opintotuen indeksijäädytykset. Opiskelijat elävät jo valmiiksi köyhyysrajalla ja myös asumistuen leikkaukset osuvat opiskelijoihin ankarasti, Kaarinan kaupunginvaltuustossakin istuva Virta sanoo tiedotteessa.

Indeksikorotukset tarkoittavat sitä, että elinkustannusindeksiin sidotut etuudet tarkistetaan vuosittain indeksin mukaisesti. Käytännössä: mitä korkeampi inflaatio, sitä korkeammat korotukset indeksiin sidottuihin etuuksiin tehdään.

Hallituksen aikomuksena on jäädyttää opintorahan indeksikorotukset meneillään olevan hallituskauden ajaksi. Opintorahan taso ei siis nouse vuosina 2024–2027, vaikka kuluttajahinnat kohoaisivatkin.

Tällä hetkellä lapsettoman opiskelijan suurin mahdollinen opintoraha on 279,38 euroa kuukaudessa. On arvioitu, että summa olisi 31,70 euroa korkeampi per kuukausi vuonna 2027, mikäli jäädytyksiä ei tehdä.

Myös yleiseen asumistukeen on tulossa leikkauksia, laskelmien mukaan 76 euroa kuukaudessa opiskelijataloutta kohden. Lisäksi asumistuenkin indeksikorotuksia ollaan jäädyttämässä.

“Opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jonka odotetaan velkaantuvan saadakseen ruokaa.”

Pois lainapainotteisuudesta

Opintolainan takausta ollaan nostamassa 850 euroon kuukaudessa. Virta ja Hyrkkö eivät pidä ideaa kannatettavana.

– Tulemme esittämään eduskunnassa opintorahan korottamista ja opintotuen lainapainotteisuuden vähentämistä. Opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jonka odotetaan velkaantuvan saadakseen ruokaa. On täysin kestämätöntä, että hallitus siirtää valtion velkataakkaa opiskelijoiden kannettavaksi, Hyrkkö toteaa tiedotteessa.

Virta ja Hyrkkö ovat pettyneitä kokoomukseen, joka vielä ennen vaaleja lupasi, että opiskelijoilta ei leikata.

– On tyrmistyttävää, että kokoomus aikoo jälleen pettää opiskelijat. Monella meistä on tuoreessa muistissa vuonna 2015 tehdyt massiiviset koulutusleikkaukset, Hyrkkö ja Virta alleviivaavat.

Hallitus lähetti esityksensä indeksijäädytyksistä lausuntokierrokselle perjantaina 15. syyskuuta.