Syyskuussa runsaasti taidenäyttelyjä Kaarinassa ja Piikkiössä – Kaupungin kulttuuritoimelle kiitosta

0
Essi Salomaan ”August” (vas.) ja Tarja-Maija Mussaareen ”Iltaunikkoniityllä” ovat esillä Kaarinan Taideyhdistyksen syyskuun näyttelyssä. Kuva: Julian Rauhaniemi

Syyskuu käynnistyi Kaarina-talossa ja Piikkiön kirjastossa kolmen taidenäyttelyn voimin.

Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa on esillä Kaarinan Taideyhdistyksen jäsenten töitä Kuvien näyttämöllä -näyttelyssä. Mitään yksittäistä teemaa näyttelyllä tai sen teoksilla ei ole.

– Aihepiiri on vapaa. Kuvataiteen lisäksi näytillä on myös keramiikkaa, taideyhdistyksen puheenjohtaja Leena Keski-oja kertoo.

Näyttely sisältää yhteensä 32 teosta. Osallistuvia taiteilijoita on saman verran, sillä yksittäinen jäsen saa tuoda näyttelyyn vain yhden työn.

– Valtaosa on tehty akryyli-, akvarelli- tai öljyväritekniikalla, Keski-oja listaa.

Taideyhdistyksellä on vielä runsaasti ohjelmaa loppuvuodelle: esimerkiksi museomatka Helsinkiin ja lukuisia viikonloppukursseja.

– Järjestämme marraskuussa taideluennon Kaarina-salissa yhteistyössä kaupungin kanssa. Taidehistorioitsija Leena Reinilä tulee tuolloin luennoimaan Albert Edelfeltistä, Keski-oja mainitsee.

Joulukuussa yhdistys organisoi kritiikkitilaisuuden, jonne jäsenet voivat tuoda omia töitään ammattilaisen arvioitavaksi. Kriitikoksi on buukattu ammattikuvataiteilija Reija Palo-oja.

– Lisäksi pidämme joulun alla pop up -myyntitapahtuman. Tämähän ei varsinaisesti ole myyntinäyttely, Keski-oja huomauttaa syyskuun näyttelyyn viitaten.

Hän haluaa antaa kiitosta kaupungin kulttuuritoimijoille ja viranhaltijoille.

– Yhteistyömme on todella sujuvaa. Ja tämä Kaarina-talo on mahtava paikka! Keski-oja kiittelee.

”Tanssi kanssani” (kädessä) on Birgitta Holopaisen lempityö Kaarinan-näyttelyn teoksista. Oikealla ”Sidos”. Kuva: Julian Rauhaniemi

Kaarinassa puolet elämästä

Kaarina-talon toisen kerroksen aulakäytävä on pyhitetty syyskuussa Birgitta Holopaisen maalauksille. Teokset liikkuvat abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa, ja ne ovat teemoiltaan luontoaiheisia.

– Luonto on ollut aina lähellä sydäntäni. Osalle töistä löytyy malli todellisuudesta, mutta tyylini on silti pelkistävä, Holopainen sanoo.

Holopainen palasi synnyinseudulleen Kyröön muutama vuosi sitten. Kaarinakin on hänelle hyvin tuttu paikka.

– Asuin täällä 25 vuoden ajan, eli käytännössä puolet elämästäni, Holopainen selventää.

– Olen osallistunut Kaarinan Taideyhdistyksen yhteisnäyttelyihin, kun olin vielä jäsen. Joku yksityisnäyttelykin oli, hän muistelee Kaarina-historiaansa.

Holopainen on ammattitaiteilija. Hän aloittaa työt varhain aamulla ja panee päivän purkkiin iltapäivällä kolmen neljän aikoihin.

– Ensi kesänä pidän yksityisnäyttelyn Alpo Jaakolan patsaspuistossa Loimaalla. Sain siihen apurahaa Suomen Kulttuurirahastosta, Holopainen kertoo tulevasta.

Henrik Sellin ”Maaliskuinen aamu Saaristomerellä” voitti Kaarinan Kuvaajien Salakampa-kilpailun ykköspalkinnon kesäkuussa. Otos on nähtävillä Piikkiön kirjastossa syyskuun ajan.

Salakamman satoa

Piikkiön kirjastossa on esillä Kaarinan Kuvaajien satoa kesäkuisesta Salakampa-kilpailusta. Vesi maisemassa -niminen näyttely käsittää nimensä mukaisesti otoksia, joissa on vedellä kuorrutettu maisema.

Kirjaston lehtihyllyn läheisyydessä on 20 valokuvaa, joista kymmentä voi ihailla kirjaston sisätiloissa ja kymmentä ikkunan takaa rakennuksen ulkopuolelta. Vesi esiintyy kuvissa monin eri tavoin: esimerkiksi puroina, järvinä, jokina ja kohisevina koskina. Yksi otos on napattu Norjassa, muut Suomen rajojen sisäpuolella.

Kaarinan Kuvaajien näyttelyvastaava Tuula Purmonen kertoo, että syyskuun näyttelyssä on esillä 12 kuvaajan räpsäisyjä.

– Salakampaan voi osallistua kolmella kuvalla, Purmonen huomauttaa.

Salakampa on kuvaajayhdistyksen toteuttama leikkimielinen valokuvauskilpailu, joka toistuu kuukausittain eri aiheilla. Osallistujien kuvat kootaan yhteen ennen jokaista yhdistyksen jäseniltaa, ja ne esitetään nimettöminä läsnäolijoille. Tuomariksi valitaan läsnäolijoiden joukosta jäsen tai vierailija. Tuomarina ei voi toimia, jos on ottanut osaa sen kertaiseen Salakampaan.

Salakammassa valitaan kahdeksan parasta kuvaa, ja kuvaajille kertyy sijoituksen perusteella pisteitä (8–1).

– Kuka tahansa yhdistyksemme jäsen saa osallistua kilpailuun. Meillä on tällä hetkellä noin 35 jäsentä, ja Salakampaan kuviaan lähettää yleensä noin 15 kuvaajaa, Purmonen selventää.

Osa Piikkiön kirjaston otoksista siirtyy lokakuussa Kaarina-taloon kuvaajayhdistyksen Vuodenkierto maisemassa -näyttelyyn.

– Se onkin sitten huomattavasti laajempi näyttely, sillä esille tulee 36 kehystettyä kuvaa ja 120 otoksen kuvaesitys, Purmonen paljastaa.

Kaarinan Taideyhdistyksen ja Birgitta Holopaisen näyttelyt Kaarina-talossa, ja Kaarinan Kuvaajien näyttely Piikkiön Kirjastossa. Näyttelyaika 2.–29. syyskuuta.

Orkidea-aiheisia öljyvärimaalauksia Tuorlassa

Piikkiöläisen Marke Laaksosen Kukkien kuningatar -näyttely on esillä Tuorlan Majatalossa syyskuun ajan. Näyttely koostuu orkidea-aiheisista öljyvärimaalauksista, joiden pohjana on akryylilevy tai kangas.

Laaksonen saa inspiraationsa luonnosta. Luontovalokuvauksen ja matkustamisen elämykset tulevat esiin maalauksissa, joissa ne yleensä muuttuvat sadunomaisen fantasian muotoon. Innostuksen ja ihmettelyn tunteet ovat tuottaneet hyvänmielisiä ideoita, jotka Laaksonen haluaa taiteilijana maalata.

Marke Laaksosen Kukkien kuningatar -näyttely Tuorlan Majatalossa 1.–30. syyskuuta. Näyttely on avoinna Majatalon aukioloaikojen mukaisesti ma-su kello 8–16.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän