Ukrainalaiset nostavat asukaslukua myös Kaarinassa – ”Puhutaan kymmenistä”

0
Kun sotaa paossa olleet ukrainalaiset hakevat loppuvuoden aikana kotikuntaa Suomesta, vaikuttaa se kymmenillä uusilla asukkailla myös Kaarinan väkilukuun. Näin uskoo Paimion, Sauvon ja Kaarinan yhteinen maahanmuuttokoordinaattori Tiia-Mari Tiittanen.

Paimiossa, Sauvossa ja Kaarinassa oli elokuun puolivälissä yli tuhat ukrainalaista, jotka ovat tilapäisessä suojelussa. Heistä vähintään 500 on hakenut tai hakemassa kotikuntaa seudulta, joten se tietää Kaarinassakin kymmeniä uusia kuntalaisia.

Kaarinaa dramaattisempi nousu tulee olemaan rajanaapureissa Paimiossa ja Sauvossa, joissa väkiluku tullee nousemaan jopa sadoilla tulevien kuukausien aikana.

Näin uskoo Paimion, Sauvon ja Kaarinan yhteinen maahanmuuttokoordinaattori Tiia-Mari Tiittanen.

– Tarkalleen tilapäisessä suojeluksessa oli hieman runsaat 1 100 ukrainalaista vielä elokuun puolivälissä, mutta toki siinä on ollut mukana vielä paljon kausityöntekijöitä, joista osa on varmasti tähän mennessä lähtenyt jo Suomesta tai vaihtanut olinpaikkakuntaa maan sisällä. Silti on ihan realismia, että useampi sata ukrainalaista tulee seudulta hakemaan kotikuntaa loppuvuoden aikana, hän uskoo.

“Minulla on sellainen oletus, että ainakin ne ukrainalaiset, jotka ovat niin sanotusti kuntamallin asukkaita, hakevat kotikuntaa Paimio–Sauvo–Kaarina-akselilta.”

Kaarinassa yli 50 ukrainalaista

Tiittasen arvio perustuu siihen, että kaupungin tai kunnan tarjoamissa asunnoissa asuu Paimiossa noin 160 ihmistä ja Sauvossakin runsaat sata. Kaarinassakin tilapäisen suojelun piirissä oli elokuussa 58 ukrainalaista.

– Minulla on sellainen oletus, että ainakin ne ukrainalaiset, jotka ovat niin sanotusti kuntamallin asukkaita, hakevat kotikuntaa Paimio–Sauvo–Kaarina-akselilta. Eli Paimiossa nyt ainakin 150 ukrainalaista, Sauvossakin voidaan mennä toiselle sadalle ja Kaarinassakin puhutaan kymmenistä.

Kotikuntaa voi virallisesti hakea Digi- ja väestötietovirastolta, kunhan on asunut Suomessa vuoden. Lisäksi hakijalla pitää olla vähintään vuoden voimassa oleva tilapäisen suojelun lupa.

Kotikunnan saaneet siirtyvät vastaanottopalveluista kuntien ja hyvinvointialueiden piiriin. Kuntalaisten tapaan he voivat saada myös erilaisia Kelan etuuksia. Tämän lisäksi lapset siirtyvät oppivelvollisuuden piiriin.