Valtteri Laine perusti yhden miehen yrityksen – idea syntyi, kun naamaan ilmestyi ikävä vekki

0
Valtteri Laine on suunnitellut itse partahöylien pakkaukset ja ulkomuodon. Kuva: Hanna-Kammi Rahnasto

Teksti: Hanna Kammi-Rahnasto

Rauhalinnassa lapsuudenkodin omassa huoneessa tapahtuu kaikki. Tuotteen pakkaaminen, lähetys, markkinointi ja asiakaspalvelu.

– Olen yhtä aikaa toimitusjohtaja, pakkaaja, markkinointipäällikkö ja asiakaspalvelija. Tämä on hauskaa puuhaa, toteaa Valtteri Laine työpisteensä äärellä.

Yhden miehen yritys

Laine oli lukiossa, kun hän kokeili ensi kertaa ajaa partaansa. Hän nappasi isänsä partahöylän, jolla onnistui tekemään vekin kasvoihinsa. Haava oli inhottava ja huomiota herättävä. Laine sai tapahtuman jälkeen idean, jospa hän kehittelisi itse höylän, jolla parranajo ei tunnu niin ikävältä.

­– Aloin tutkia höyliä. Useimmissa terät ovat liian lähekkäin ja siksi karvat jäävät niiden väliin jumiin. Halusin kehittää höylän, jossa terät eivät ole niin lähekkäin ja karvat pääsevät paremmin liikkumaan pois. Tällöin höylän ikä pidentyy ja kokemus on mukavampi.

Laine kasasi kesätöistään tienaamiaan rahoja pääomaa varten, tilasi valmistajilta useita mallikappaleita ja työsti nettisivuja koulun ohella. Näin syntyi Muido, joka on jo myynyt ensimmäiset höylänsä verkkokaupan kautta.

– Jokaisesta tilauksesta tulee hieno fiilis. Varsinkin kun tajuaa, että joku luottaa minun tuotteeseeni ja käyttää omia rahojaan ostaakseen Muidon höylän, eikä muita partateriä.

Täällä Muido on syntynyt. Omassa lapsuudenkodin huoneessa. Kuva: Hanna Kammi-Rahnasto

Suuret kilpailijat eivät pelota

On selvää, että höyläbisneksessä riittää kilpailijoita ja suuria tekijöitä. Pelkästään Gillette omistaa melkein puolet höylämarkkinoista. Tämä ei kuitenkaan Lainetta hätkähdytä. Hän ei näe estettä sille, etteikö Muido voisi menestyä maailman markkinoilla.

Maailmalle Laine tähtääkin. Hän tahtoo luoda Muidosta menestyneen ja tunnetun brändin.

– Jos saisin markkinoista edes yhden prosentin, se tarkoittaisi jo noin 100 miljoonaa euroa, Laine laskeskelee.

Koska tarjontaa ja kilpailua löytyy, ei Laine ole valinnut helpointa lajia. Hänellä on kuitenkin suuri palo toteuttaa unelmaansa ja viedä parempien partahöylien sanomaa eteenpäin.

– Mielestäni on hyvä ajatella, että jos haluaa helpon elämän, on ensin ratkaistava vaikea ongelma.

Laine kirjoittaa jokaisen lähetyksen yhteyteen pienet terveiset ostajalle. Tässä valmis paketti lähtemässä eteenpäin. Kuva: Hanna Kammi-Rahnasto

Arvomaailmat ohjaavat ja motivoivat eteenpäin

Laine kertoo, että häntä ei ole koskaan kiinnostanut päihteet tai rellestäminen. Enemmänkin terveelliseen elämäntapaan panostaminen on kiehtonut ja vetänyt puoleensa. Laine pitääkin suuressa arvossa lääketiedettä ja haluaa itsekin tulevaisuudessa auttaa ihmisiä, sillä hän pitää auttamista tärkeänä.

Lukiossa nuori yrittäjä kuitenkin huomasi, etteivät matematiikka ja luonnontieteet osoittautuneet hänen vahvimmiksi osaamisalueikseen, vaikka huono Laine ei ole koulussa koskaan ollutkaan.

– Tajusin, etten ehkä tähtää lääkäriksi. Haluan tulevaisuudessa kuitenkin tukea lääketieteen kehittämistä omalla panoksellani ja toivon tekeväni sen Muidon kautta.

Vaikka Laine tähtääkin menestykseen omilla partahöylillään, ei hän tee sitä maineen ja mammonan vuoksi. Hänelle on tärkeää auttaa ihmisiä ja tukea tulevaisuudessa terveysalan kehittymistä.

– Jos meiltä viedään terveys, koen, ettei jäljelle jää juuri mitään. Silloin ei ole väliä montako urheiluautoa omistat.