Aluerajat poistetaan, aikataulua muutetaan, määrärahaa mahdollisesti lisätään – Kaarinan asukasbudjetti muokkautuu monilta osin

0
Kuluvan vuoden asukasbudjetin toteutuksia tehdään paraikaa, kun ehdotuksia ensi vuodelle voi jo antaa. Kaarinan keskustaan äänestettiin lisää penkkejä ja Piispanristille roska-astioita kävelyteiden varsille. Kuvituskuva Turusta. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Tavallisilla kaarinalaisilla on jälleen mahdollisuus vaikuttaa kaupungin rahojen käyttöön osallistuvan budjetoinnin kautta. ASBUna eli asukasbudjettina Kaarinassa tunnettava toimintatapa tarjoaa kaupunkilaisille tilaisuuden ideoida ja ehdottaa määrärahan käyttökohteita paikallisiin hankkeisiin ja kohteisiin.

Asukasbudjetti on toteutettu Kaarinassa aikaisemmin kolmesti, vuosina 2021–2023. Moni asia on nyt kuitenkin toisin.

– Ehdotusten jättö- ja toteutusajat ovat olleet ennen saman kalenterivuoden aikana. Kun aikataulu on ollut tämä, on ideoiden toteutukseen jäänyt nihkeästi aikaa. Nyt päätimme, että ensi vuoden asukasbudjetin ideointiaika on jo tämän vuoden puolella. Täten toteutuksia voi tehdä koko ensi vuoden ajan, Kaarinan kaupungin osallisuuskoordinaattori Petra Jorasmaa alustaa.

Kuluvan vuoden asukasbudjetin ideoita toteutetaan paraikaa.

– Ja ehdotuksia jätettiin siis alkuvuodesta. Aikataulu-uudistuksella pelivaraa tulee huomattavasti enemmän, Jorasmaa täsmentää.

Ulkokuntoiluvälineet olivat kovaa valuuttaa, kun kaarinalaiset äänestivät kuluvan vuoden asukasbudjetin toteutuksista. Kuntolaitteet voittivat äänikilvan niin Piikkiössä, Littoisissa kuin Kuusistossakin. Kuva: KaLe-arkisto

Lisää rahaa?

Prosessia on paranneltu muiltakin osin.

– Aiemmin ideoita ovat voineet jättää vain yksityishenkilöt, mutta nyt se on mahdollistettu myös yhdistyksille, yrityksille, työryhmille ja erilaisille talkooporukoille. Toteuttajaakin voi ehdottaa, sen ei siis välttämättä tarvitse olla Kaarinan kaupunki, Jorasmaa mainitsee.

– Talkooporukat voivat rakentaa vaikkapa leikkipihan. Ehkä jokin luovan alan yhdistys haluaa kehittää esityksen, joka kiertäisi ympäri Kaarinaa, Jorasmaa pohtii.

Asukasbudjetin määrärahaankin kaavaillaan muutosta. Tänä vuonna toteutuksille varattiin yhteensä 50 000 euroa, mutta nyt toiveena olisi hieman kasvattaa budjettia. Varmaksi asiaa ei kuitenkaan voi vielä luvata.

– Kaupunki vahvistaa lopullisen määrärahan marraskuun talousarvioissaan, Jorasmaa alleviivaa.

Lukkoon lyötyä on ainakin se, että asukasbudjetin aluerajat poistuvat.

– Aiemmin rahaa on myönnetty tietyn verran tiettyyn paikkaan. Nyt koko Kaarina on samassa köntässä, Jorasmaa avaa.

“Yhdessä tekeminen ja hyvä meininki ovat kaiken keskiössä.”

Ideoinnin kynnys on matalalla

Asukasbudjetin varoilla on pystytetty esimerkiksi ulkokuntoilulaitteita, uusia roska-astioita, leikkivälineitä ja puistonpenkkejä. Petra Jorasmaa huomauttaa, ettei toteutusten tarvitse olla pysyviä.

– Ne voivat olla myös toimintaa, tekemistä ja erilaisia tempauksia, hän luettelee.

Tavoitteena onkin laajentaa toteutuskirjoa nurmikolla pönöttävistä roskiksista yhteisöllisyyttä lisääviin tapahtumiin.

– Painotamme sitä, että ideoinnin kynnys on matalalla. Pieni idea tai aihio riittää. Jokin sellainen arkinen asia, joka lisää omaa ja muiden viihtyvyyttä Kaarinassa, Jorasmaa teroittaa.

– Yhdessä tekeminen ja hyvä meininki ovat kaiken keskiössä, hän kiteyttää.

Ideat voivat kalliita tai halpoja, kertaluontoisia tai jatkuvia.

– Ehkä jostain kertaluontoisesta voikin tulla pysyvä perinne, Jorasmaa miettii.

– Toivomme ehdotuksia kaikenikäisiltä, hän lisää.

Kaipaatko lähileikkipuistoon uusia leikkivälineitä? Puuttuuko kotikatusi varrelta penkit? Asukasbudjetoinnin kautta voit esittää ideasi alueen kehittämiseen. Kuva: KaLe-arkisto

Kaupunkilaiset päätösvastuussa

Asukasbudjetin ehdotuksia voi jättää sunnuntaihin 22. lokakuuta asti. Lomakkeen täyttäminen onnistuu netissä osoitteessa kaarina.fi/asukasbudjetti. Paperisia lomakkeita löytyy Kaarina-talosta ja Piikkiön kirjastosta.

– Kaupungin asiantuntijoista koostuva raati käy kehityskelpoiset ideat läpi hakuajan jälkeen. Lopulta kaupunkilaiset valitsevat ne ideat, jotka toteutetaan, Jorasmaa kertoo.

Kuntalaisäänestys pidetään 20.11.–3.12. Tulosten julkistus on luvassa heti vuodenvaihteen jälkeen.

Määrärahan puitteissa voidaan toteuttaa yksi tai useampi idea äänestystulosten mukaisesti.

– Totta kai ajattelemme, että toteutukseen menee mahdollisimman monta ehdotusta, Jorasmaa painottaa.

Osallistuva budjetointi

 • Toimintatapa, jossa asukkaat ideoivat, kehittävät ja päättävät siitä, miten osa kaupungin rahoista käytetään.
 • Tunnetaan Kaarinassa nimellä asukasbudjetti (ASBU). Toteutettu Kaarinassa aiemmin kolmesti (2021–2023).
 • Ehdotukset voivat olla pieniä tai suuria ideoita siihen, millaista toimintaa, tapahtumia tai tempauksia asukasbudjetilla voitaisiin järjestää. Ideat voivat olla kertaluontoisia tai pysyviä.
 • Idean toteutuksen on oltava kustannusten osalta pääsääntöisesti kertaluontoinen, ja sen tulee olla toteutettavissa vuoden 2024 aikana. Toteutuksen on oltava epäkaupallinen.
 • Toteuttajana voi toimia kaupunki tai ehdottaja itse. Ehdotuksia voivat jättää yksityishenkilöiden lisäksi myös esimerkiksi yhdistykset, yritykset ja erilaiset työryhmät.

Kaarinan asukasbudjetin (2024) aikataulu

 • Ehdotusten jättäminen 22. lokakuuta 2023 mennessä.
 • Ehdotusten arviointi ja kehitys 23.10.–19.11.
 • Kuntalaisäänestys 20.11.–3.12.
 • Toteutusten suunnittelu 4. joulukuuta alkaen
 • Tulosten julkistus tammikuussa 2024
 • Toteutusaikaa koko ensi vuosi