Kaarinan lokakuun näyttelyissä tilkkuja, maisemia ja kehitys­keskusteluja

0
Kaarinan Kuvaajien Sunneva Ollila taltioi kameransa rullaan kesäöisen kävelijän.

Kuukausi on vastikään vaihtunut, samoin Kaarinan taidenäyttelykattaus. Kaarina-talon ensimmäisessä kerroksessa nähdään lokakuun ajan Piikkiön Pilkkutilkkujen 20-vuotisjuhlanäyttely, jossa on esillä laaja valikoima vuosien varrella syntyneitä töitä. Toisessa kerroksessa Kaarinan Kuvaajien valokuvanäyttely kuvaa vuodenkiertoa maisemassa.

Ensimmäinen paikallislehden ilmoitus tilkkukillan perustamiskokouksesta toi paikalle yhden asiasta kiinnostuneen. Kun yritys seuraavana vuonna uusittiin, paikalle tuli jo kymmenen tilkkuilusta kiinnostunutta ja uusi kilta aloitti toimintansa. Nyt 20 vuotta täyttänyt kilta viettää juhlapäiviään näyttelyn merkeissä.

Tänä päivänä Piikkiön Pilkkutilkkujen kilta kokoontuu kerran kuukaudessa kylätalo Pontelaan. Tilaisuuksissa paitsi opitaan uutta ja ihastellaan ompeleita myös kahvitellaan ja vaihdetaan kuulumisia.

Pilkkutilkuissa on vuosien varrella tehty monenlaista aina patalapuista tilkkupeittoihin ja pussukoista erilaisiin kasseihin. Mieluisa projekti on perinteinen pienten nuppupeittojen ompeleminen lahjoituksena TYKS:n keskolaan.

Killan töitä on ollut esillä monissa paikoissa, ja se on osallistunut töillään myös valtakunnallisiin tilkkupäiviin. Paikallinen harrastusseura onkin yksi kansallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n 80 jäsenkillasta.

Piikkiön Pilkkutilkut viettää 20-vuotisjuhlavuottaan.

Maisemia eri vuodenajoilta

Kaarinan Kuvaajien valokuvanäyttely kuvaa vuodenkiertoa maisemien avulla. Näyttely esittelee otoksia talven lumisista maisemista kevääseen ja luonnon heräämiseen, kesän lämpöön ja syksyn ruskaan. Kuvista löytyy niin peltoja, metsiä, järviä, merta ja kallioita kuin auringonnousuja ja -laskujakin. Maisemien säätilat vaihtelevat sumuisesta pilviseen ja tuulen tuiverruksesta kirkkaaseen säähän.

Kuvat on valittu pääosin Kaarinan Kuvaajien eri kilpailuihin osallistuneista kuvista: salakampakilpailuista, vuosittaisista seuracup-kilpailuista ja yhdistyksen vuosikilpailuista vuosilta 2020–2023. Mukana näyttelyssä on noin 15 kuvaajan otoksia.

Näyttelyssä on kehystettyjen kuvien lisäksi kuvaesitys, jossa on noin 120 kuvaa. Kaikki maisemat on kuvattu Suomessa.

Esa Soonin syksyinen kuva on esillä Kaarinan Kuvaajien lokakuun näyttelyssä.

Ensin erikseen, nyt yhdessä

Rauhalinnalaisen Mökki Gallerian kuukauden näyttely aukeaa tänään. Kattauksessa on kahden erilaisen taiteilijan töitä, kun Anni Kuula tuo galleriaan puu- ja eläinaiheisia akvarellejaan, ja Ulrike Lyhs puolestaan viisi suurta guassivärimaalausta.

Kuula ja Lyhs ovat aiemminkin vaikuttaneet Mökki Galleriassa, tosin tuolloin eri näyttelyissä. Taiteilijat ovat entuudestaan tuttuja keskenään, joten tarjoukseen yhteisnäyttelystä oli helppo tarttua.

Näyttelyn nimi, Kehityskeskusteluja – Across the Table, viittaa kaksikon käymiin ”kehityskeskusteluihin” kahvipöydän ääressä.

– Emme opettaneet toisiamme tai kyselleet arvioita teoksista, vaan puhuimme taiteesta ja suhteestamme taiteen tekemiseen yleensä, Lyhs kertoo tiedotteessa.

Anni Kuula opiskeli Helsingissä Vapaassa Taidekoulussa ja valmistui vuonna 2004 taidemaalariksi. Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella hän opiskeli taiteen kandidaatiksi Keramiikan ja lasitaiteen koulutusohjelmasta ja eteni taiteen maisteriksi. Muotoilun opinnoista huolimatta hän pitää itseään taidemaalarina ja kuvantekijänä.

Ulrike Lyhs on kotoisin Berliinistä, mutta hän on asunut Suomessa jo vuodesta 1995 lähtien. Maalaamista hän on harrastanut pikkulapsesta saakka, mutta ei ole opiskellut alaa saati tehnyt sitä työkseen. Hän opiskeli eläinlääkäriksi synnyinkaupungissaan ja tuli tekemään väitöskirjaa Helsinkiin. Nykyään hän asuu Espoossa.

Kaarina-talon näyttelyt ovat avoinna 3.–30. lokakuuta kello 9–19. Mökki Gallerian näyttely on avoinna 4.10–2.11. ke-pe kello 12–17 ja la kello 12–15.