Kirjalansalmen siltatyömaalla avoimet ovet tulevana lauantaina – “Tutustumiskäyntejä järjestetään tarpeen mukaan”

0
Ilmakuvaa Kirjalansalmen siltatyömaasta syyskuun puolivälistä. Kuva: TS-arkisto/Juha Paju-Heikkilä

Kirjalansalmen siltatyömaalle järjestetään tutustumiskäynti tulevana lauantaina.

– Tilaisuuden aikana on mahdollisuus tutustua sillan rakentamiseen. Vierailijat pääsevät kokemaan rakentajien arkea ohjatulla kävelykierroksella työsillalta käsin. Samalla osallistujilla on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä eri perspektiivistä, miten uuden sillan rakenteet alkavat hahmottua ja miten rakentaminen on konkreettisesti edennyt. Paikalla on myös useita rakentajia ja hankkeen edustajia vastaamassa kysymyksiin, siltahankkeen projektipäällikkö Janne Wikström Väylävirastosta kertoo tiedotteessa.

Puhelimitse maanantaina tavoitettu Wikström mainitsee, että lähialueen asukkaat ja muut sillalla kulkijat ovat esittäneet toiveita kyseisen tyyppisestä tilaisuudesta.

– Tutustumiskäyntejä järjestetään tarpeen mukaan. Normaalistihan tällaiset alueet ovat suljettuja työmaita, joihin ulkopuolisilla ei ole asiaa. Mutta kiinnostusta nämä herättävät, ja se on luonnollista. Rakennamme siltaa seuraavaksi sadaksi vuodeksi, Wikström toteaa.

Siltahanke etenee Wikströmin mukaan aikataulussa. Työt alkoivat loppuvuodesta 2022 työmaatukikohdan ja työsillan rakentamisella. Työsilta valmistuu Wikströmin arvion mukaan viikon parin kuluessa.

– Se on ollut jo pitkään liki valmis, ja nyt kun veneväylän täyttämiselle on lupa, saadaan silta pian kulkukuntoon, Wikström sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi syyskuussa Väylävirastolle luvan yhtenäisen työsillan rakentamiselle Vapparn–Harvaluoto-veneväylän poikki. Päätöksen nojalla veneväylää voidaan pitää suljettuna vuoden 2025 loppuun saakka.

Työmaasillalle siirretään Kirjalansalmen siltatyömaan raskasta liikennettä. Wikström muistuttaa, että Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) vastaa niistä liikennepäätöksistä ja -rajoituksista, jotka koskevat muuta maantieliikennettä.

Kaarina-lehti kertoi syyskuussa Kirjalansalmen sillan alati heikentyvästä kunnosta. Loppuvuoden aikana päätettäneen, rakennetaanko nykyisen sillan viereen kokonaan uusi varasilta, joka palvelisi liikennettä uuden sillan valmistumiseen saakka.

Kirjalansalmen sillan tilanne on Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan vakava. Kuva: TS-arkisto/Juha Paju-Heikkilä

Valmista vuoden 2025 lopussa

Kuluvan vuoden aikana on aloitettu uuden sillan pylonitukien rakentaminen, sillan perustusten paalutustyöt sekä sillan teräsrakenteen konepajatyöt. Suunnitelmien mukaan työt jatkuvat ensi vuonna pylonien rakentamisella sekä sillan teräsrakenteen asentamisella ja betonoinnilla.

Tavoitteena on, että pylonituet ovat valmistuneet vuonna 2025 niin, että vinoköydet voidaan asentaa, sillan kansirakenne viimeistellä ja uusi silta ottaa liikenteen käyttöön saman vuoden lopussa.

Tutustumistilaisuus pidetään lauantaina aamukymmenen ja iltapäiväkahden välillä. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta liikuntaesteisiä henkilöitä pyydetään sopimaan käynnistä ennakkoon, jotta kulku työmaalla voidaan järjestää.

Päivän kulku ei ole kronologinen, ja Wikströmin mukaan järjestäjien toiveena onkin, että vierailijat saapuisivat paikalle mahdollisimman tasaisesti.

– Mistään ei jää paitsi, jos tulee paikalle vaikka puoliltapäivin, Wikström alleviivaa.

Kirjalansalmen siltatyömaan tutustumispäivä lauantaina 7. lokakuuta kello 10–14. Tapahtuma on maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.