Nopeaa toimintaa ja sukkelaa sanailua – Toivenäytelmä palasi Kaarina-Teatterin näyttämölle uuden työryhmän saattelemana

0
Jarmo Mäkisen (vas.) esittämä George yrittää auttaa ystäväänsä Philiä (Tero Hakkarainen) salaamaan muuton uuden naisystävänsä luo Rysän päältä -näytelmässä.

Teksti: Eeva Lehtinen

Rysän päältä -farssi nähtiin Kaarina-Teatterissa reilut kymmenen vuotta sitten ja nyt yleisön toiveesta se nähdään jälleen lavalla uuden ohjaajan ja uusien näyttelijöiden voimin.

– Kyseessä on täysverinen englantilainen farssi, jossa on nopeaa toimintaa ja sukkelaa sanailua, kertoo näytelmän ohjaaja Toni Enholm.

Rysän päältä on Derek Benfieldin kirjoittama ja Timo Rissasen suomentama farssi. Näytelmä kertoo miehestä, jonka pään ihastuminen on sekoittanut. Parantumaton romantikko Phil on päättänyt jättää vaimonsa ja muuttaa yhteen uuden naisystävänsä Julien kanssa. Hän ei kuitenkaan ole uskaltanut kertoa vaimolleen suhteestaan Julieen. Phil pyrkii ystävänsä Georgen avustuksella salaamaan muuton.

– Tekovaiheessa yhtenä johtoajatuksena oli, että vaikka kyseessä on farssi, ovat roolihahmot oikeita ihmisiä. Farsseissa hahmot ovat usein karikatyyrejä, mutta tässä näytelmässä hahmot ovat realistisia, itsensä näköisiä ja ikäisiä, Enholm kertoo.

Tero Hakkarainen näyttelee Phil-nimistä, rakkauden kipeää miestä, joka on rakastunut Nina Kiviniemen esittämään Julieen.

Teksti on sama, työryhmä eri

Vaikka Rysän päältä onkin nähty jo aiemmin Kaarina-Teatterin ohjelmistossa, vakuuttaa Enholm lopputuloksen olevan hyvinkin erilainen.

– Lähdin työstämään näytelmää täysin puhtaalta pöydältä. Teksti on sama, mutta ohjaajan näkemys ja se mitä ohjaaja haluaa painottaa vaikuttavat lopputulokseen paljon. Tietysti sekin vaikuttaa, ettei mukana ole samoja näyttelijöitä.

– Vaikka kyseessä on komedia, halusin mukaan vakavamman pohjavireen. Onhan tässä taustalla pettäminen, Toni Enholm sanoo.

Hän on uskollinen alkuperäiselle tekstille, mutta teki loppukohtaukseen muutoksia.

– Jätin lopusta pois pari kohtausta ja näin lopusta tuli avoin. Jokainen voi itse miettiä, saako Phil ansionsa mukaan.

Esityksessä lavalla nähdään kahdeksan harrastajanäyttelijää. Jarmo Mäkinen esittää Georgea ja Ritva Huotari Maggieta.

Ensimmäinen ohjaus Kaarina-Teatterissa

Turkulainen Toni Enholm on ohjannut useita näytelmiä. Viime kesänä hän ohjasi Mathildedalin kesäteatteriin Pertti ”Spede” Pasasen Pikkupojat-näytelmän.

– Olen ohjannut paljon komediaa – se on ihan lempilajityyppini. Minulle on sanottu, että minulla on hyvä komedian rytmitaju, Enholm toteaa.

Hän ohjaa nyt ensimmäistä kertaa Kaarina-Teatterissa.

– Tätä on ollut tosi kiva tehdä. Porukka on aivan mahtava!

Viime keväänä näyttelijöitä etsittiin mukaan Rysän päältä -farssiin avoimella castingilla. Elokuusta asti ryhmä on harjoitellut tiiviisti kolmesta neljään kertaa viikossa.

– Pyrimme harjoittelemaan viikolla ja pitämään viikonloput vapaina. Näyttelijät ovat harrastajia ja useat heistä käyvät päivätöissä, kuten itsekin, joten en halua tämän käyvän liian raskaaksi kenellekään, Enholm toteaa.

Rysän päältä -farssissa tilanteet muuttuvat nopeasti. Laura Koskinen (vas.) näyttelee Gretaa ja Nina Kiviniemi Julieta perjantaina ensi-iltansa saaneessa esityksessä.

”Haluan luoda tarinoita ja maailmoja”

Enholm toimi pitkään Raision teatterin puheenjohtajana ja ohjaustöiden lisäksi hän on itsekin näytellyt niin teatterissa kuin indie-elokuvissakin.

– Teatteri on kuulunut elämääni pienestä pitäen. Olen aina tykännyt hassutella ja saada huomiota. Tämä kulkee varmasti verenperintönä, sillä isoäitini, äitini ja enoni ovat kaikki olleet mukana teatterimaailmassa.

Teini-iässä Enholm liittyi harrastajateatteriin.

– Haaveilin pitkään näyttelijän urasta ja kävin kokeilemassa teatterikorkean pääsykokeissa. Jossain vaiheessa tajusin, että ohjaaminen voisi olla minun juttuni. Haluan luoda tarinoita ja maailmoja. Opiskelin teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, enkä ole katunut päätöstä. Vaikka halu palata näyttämöille on kyllä taas nostanut päätään, Enholm toteaa hymyillen.

Ohjaaja Toni Enholm rakastaa komediaa. Hän kuitenkin halusi hauskuuden lisäksi Rysän päältä -farssiin mukaan vakavamman pohjavireen – onhan näytelmän keskiössä pettäminen.

Rysän päältä -farssin esityskausi 13.10.–9.12.2023 Kaarina-Teatterissa. Esityksen kesto noin kaksi ja puoli tuntia.