Ura Basket menetti kesällä kokemusta mutta sai lisää nuoruudenintoa – Kausi alkaa kovalla pelillä 6. lokakuuta

0
Ura Basketin miesten edustusjoukkue lähtee jälleen tavoittelemaan hyvää sijoitusta koripallon 1. divisioona B:stä. Viime kevään arkistokuvassa pallon kanssa etenee Oliver Räsänen, joka jatkaa joukkueessa myös tulevalla kaudella. Kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen

Ura Basketin miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi tulevaksi kaudeksi siirtynyt Jukka Valpola uskoo, että nuorella joukkueella on kaikki eväät menestyä 1. divisioona B:ssä myös lauantaina alkavalla kaudella. Viime kaudella joukkue oli runkosarjan kakkonen, mutta putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella lopulta mestaruuteen asti marssineelle Raholan Pyrkivälle.

– Menetimme kesän aikana vähän kokemusta, mutta toisaalta saimme nostettua nuorista pari hyvää ja lupaavaa pelaajaa edustusjoukkueeseen. Ehkä alkukaudesta pelaamisessa voi vielä näkyä vähän kokemattomuus, mutta uskon, että kauden edetessä pelaaminen paranee. Kyllä tässä ihan hyvät lähtökohdat kauteen taas on, Valpola miettii.

Kaikkiaan edustusjoukkueessa on lokakuun alussa 13 sopimuspelaajaa. Kesällä edustus on harjoitellut yhdessä alle 17- ja alle 19-vuotiaiden joukkueiden kanssa, ja näistä ryhmistä Valpola uskoo riittävän iloa vielä tuleviksi vuosiksi myös miesten tasolle.

– Siellä on valtavasti nuoria hyviä pelaajia kehittymässä kohti miesten pelejä, joten tulevaisuus näyttää siinä mielessä oikein valoisalta. Tavoitteena on, että saamme tarjottua nuorille sellaiset puitteet pelata, ettei painetta isompiin koripallokaupunkeihin ja -seuroihin välttämättä juniorivuosien jälkeen ole, Valpola alleviivaa.

Jukka Valpola (vas.) kuvattuna loppuvuodesta 2020 Ura Basketin silloisen valmennuspäällikön Arttu Mannelinin kanssa. Tuolloin Valpola toimi Ura Basketin divarijoukkueen päävalmentajana. Kuva: Pekka Tenhonen

Valoisa tulevaisuus

Esimakua tulevaisuudesta antoi jo viime kevät, jolloin Uran B-pojat olivat lähellä voittaa ikäluokan Suomen mestaruuden. Vaikka hopeamitali saattoi tuoreeltaan maistua tuolloin karvaalta, oli se joka tapauksessa vahva osoitus siitä, että kaarinalainen juniorityö on jälleen aivan valtakunnan tasollakin erittäin laadukasta.

Kaikki eväät paluuseen korkeammille sarjatasoille myös miehissä ovat siis lähivuosina olemassa, mutta vielä tulevalla kaudella nouseminen 1. divisioonan A-lohkoon voi olla liikaa.

– Sarjassa on 3–4 todella hyvää joukkuetta, joista yksi on heti ensimmäinen vastustajamme Lappeenrannan NMKY. Sen mitä olen heidän pelaajamateriaaliinsa tutustunut, saamme siitä kyllä saman tien hyvän mittarin, mitä sarjan kärkisijoista pelaaminen tulevalla kaudella vaatii, Valpola uskoo.

Ura Basket on pelannut väkevästi noin puolitoista vuotta sitten valmistuneessa Valkeavuoren palloiluhallissa. Kuva: KaLe-arkisto

Pitkän linjan Ura-aktiivi

Valpola itse on pitkän linjan toimija Ura Basketin edustusjoukkueessa. Ennen Korisliiga-vuosia 2018–2021 Valpola oli edustusjoukkueen päävalmentaja, ja sen jälkeen kausia on kertynyt vyölle niin edustuksen apuvalmentajana kuin kehitysjoukkueenkin päävalmentajana. Näkemystä ja kokemusta kaarinalaisesta mies- ja juniorikoripalloilusta on kertynyt lähes kymmenen vuoden edestä.

– On hienoa päästä tekemään töitä edustusvalmentajan paikalle nyt, kun Ura Basketissa on kehittymässä lahjakkaita ja isoja ikäluokkia kohti miesten pelejä.

Oman lisämausteensa Uran uuteen tulemiseen antaa myös viime kaudeksi valmistunut Valkeavuoren palloiluhalli, joka osoittautui heti melkoiseksi kotiluolaksi. Ura Basket voitti viime kaudella siellä pelaamistaan 11 ottelusta peräti kymmenen.

– Antoihan se mukavan lisäbuustin ja mielestäni olemme tehneet Valkeavuoresta paikan, minne vastustajan on todella inhottavaa tulla pelaamaan. Puitteet ovat mainiot, joten toivottavasti myös kaarinalainen yleisö löytää entistä paremmin tiensä lehtereille tulevalla kaudella. Toivotaan, että kotipelipäivän vaihtuminen sunnuntaista perjantaihin helpottaa myös yleisön pääsemistä paikalle, Valpola toivoo.

Ura Basket aloittaa pelinsä miesten koripallon 1. divisioona B:ssä kotiottelulla Lappeenrannan NMKY:tä vastaan. Ottelu pelataan Valkeavuoren palloiluhallissa perjantaina 6. lokakuuta kello 18.30 alkaen.

Koripallon 1. divisioona B: Kauden 2023–2024 joukkueet

 • BC Nokia Akatemia
 • Espoo Basket Team
 • Hyvinkään Ponteva
 • Karkkila
 • Kataja Talents (Joensuu)
 • KTP (Kotka)
 • Lappeenrannan NMKY
 • Leppävaaran Pyrintö (Espoo)
 • Munkkiniemen Kisapojat (Helsinki)
 • Pantteri (Helsinki)
 • PeU-Basket (Salo)
 • PuHu Juniorit (Vantaa)
 • Pyrintö Akatemia B (Tampere)
 • Team Pajulahti (Lahti)
 • Ura Basket (Kaarina)