Pääkirjoitus: Mieti ennen kuin sanot

0

Laske kymmeneen. Huokaise syvään. Mene lenkille. Pohdi ainakin kahteen kertaan.

Nämä neuvot on annettu minulle jo silloin, kun olin vasta polvenkorkuinen pojankoltiainen. Ei pidä laukoa heti sitä, minkä sylki suuhun tuo. Rehellisyys on tietenkin hyve, ja jokainen saa pääkopassaan ajatella miten lystää. Mutta kun näkemyksiään kertoo muille, kannattaa vakaasti harkita, miten asiansa esittää.

Edellä mainitusta kovan opetuksen sai viime viikolla muusikko Poju, eli Pasi Heinonen. Teille, jotka ette Pojua tunne: kyseessä on se kaveri, joka laulaa Poika (saunoo) -hittikappaleen. Ja tuo musiikkipätkähän soi erityisen ahkerasti vuonna 2011, jolloin Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti MM-kultaa Slovakiassa.

Mistä sitten on kyse? Jyväskyläläisen jääkiekkojoukkue Jypin sopimuspelaajana viime viikkoon asti luistellut Severi Lahtinen tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen raiskauksesta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomionsa viikko sitten tiistaina. Mainittakoon nyt, että tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Poju, joka on Jypin mies henkeen ja vereen, avasi sanaisen arkkunsa tuomionluvun jälkeen. “Tuokaa se kusinen akka median eteen kertomaan tarinansa ja samoin JYP joka hylkää kaverinsa kriisin edessä, kaveria ei jätetä.” Näin Poju kirjoitti Instagram-tilillään.

Pojun sanomisista syntyi, arvatenkin, somemyräkkä. Artistin keikkoja alettiin perua tasaiseen tahtiin. Jyp taasen ilmoitti vaihtavansa maalilaulunsa toiseen. Viime torstaihin asti Jyväskylän jäähallissa soi Pojun Oijoijoi, vaan eipä soi enää.

Perjantaina Poju nöyrtyi pyytämään anteeksi. Vahinko oli kuitenkin jo sattunut, eikä somekansan mielestä anteeksipyynnön validiteettiakaan voi taata.

Tarinan opetus: mieti ennen kuin sanot.