Pääkirjoitus: Oodi painomusteelle

0

Sunnuntaina päättyneet Turun kirjamessut olivat menestyksekkäät. Kolmepäiväinen kulttuurijuhla keräsi luokseen yli 14 000 ihmistä, mikä on huomattavasti suurempi kävijälukema kuin edelliskerroilla. Koronapandemialla saattoi toki olla näppinsä pelissä vielä viime vuonnakin, kaksi vuotta sitten nyt ainakin.

Messujen päätähdet, kirjat, tekivät viikonlopun aikana kauppansa. Rosebud Booksin toimitusjohtaja Hannu Paloviita kertoo tiedotteessa tämän vuoden kirjamessujen olleen kustantamon kaikkien aikojen parhaat. Myös Kansallisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Paula Palmroth iloitsi vilkkaasta messutunnelmasta.

Kustannusala elää eittämättä murroskauttaan. Kuluttajat siirtyvät yhä enenevissä määrin digikirjojen ja -äänikirjojen pariin, eikä siinä mitään. Hienoa, että kirjallisuus kiinnostaa. E-kirjat vain eivät tuota niin hyvin rahaa kustantajille, saati kirjailijoille, kuin perinteiset niteet. Monissa kustannustaloissa pohditaan, kuinka suuria painosmääriä teoksista kannattaa ottaa. Sama mietintämyssy on luonnollisesti myös sanomalehti- ja aikakausilehtikustantajien päässä.

Toisen asteen koulutus muuttui syksyllä 2021 maksuttomaksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lukio-oppikirjojen hankinta on nyt kuntien ja kuntayhtymien vastuulla. Kirjakaupoille muutos oli kivulias: kauppoja ei käytetä enää hankintakanavana, joten myynti on romahtanut.

Kouluissakin on siirrytty monilta osin sähköisten oppimateriaalien käyttämiseen. Vastarintaliike on kuitenkin herännyt: ruutua tuijotellaan muutoinkin päivät pitkät, eikä e-kirjan täyttäminen välttämättä olekaan niin ergonomista kuin on annettu luulla. Teknologiamurrosta ei voi pysäyttää, mutta ei tarvitsekaan. Parhaimmillaan digi- ja perinteiset aineistot tukevat toisiaan, kunhan kuluttajille ja opiskelijoille taataan valinnanvapaus.