Yhteistyö kaarinalaisten yleisurheiluseurojen välillä on hedelmällistä – Ura palkitaan gaalassa, mutta millä kunnianosoituksella?

0
Kaarinalaiset yleisurheiluseurat eivät ole napit vastakkain. Niin Littoisten Työväen Urheilijoille kuin Piikkiön Kehitykselle ja Kaarinan Urallekin löytyy tilaa samalta vesiesteeltä. Kuvassa LTU:n Jouko Katajisto (vas.), Kehityksen Pirjo Ailanto ja Uran Timo Pohjalainen. Kuva; Julian Rauhaniemi

Ei ole lainkaan itsestäänselvää, että saman kaupungin urheiluseurat kykenevät hedelmälliseen yhteistyöhön. Yleensä tilanne muuttuu vain mutkikkaammaksi, kun kyse on samaa lajia harjoittavista seuroista. Kilpailuasetelma on läsnä, olipa kyse sitten lapsille tai aikuisille suunnatusta toiminnasta.

Kaarinalaiset yleisurheiluseurat rikkovat edellä mainittua kaavaa. Yhteispeli Kaarinan Uran, Littoisten Työväen Urheilijoiden ja Piikkiön Kehityksen välillä on tiivistä, osin käytännöllisistäkin syistä.

– Ei tahdo porukka riittää, jos lähtee järjestämään kisoja vain yhden seuran voimin, Uran yleisurheilujaoston puheenjohtaja Timo Pohjalainen, LTU:n puheenjohtaja Jouko Katajisto ja Kehityksen Pirjo Ailanto toteavat.

Seurojen välistä solidaarisuutta on havaittavissa muissakin tilanteissa.

– Me olemme päässeet toisinaan treenaamaan Uran harjoitusvuoroilla, Katajisto mainitsee esimerkiksi.

Kaarinassa ja Paimiossa käytiin syyskuun loppupuolella Peimarin ja Kaarinan alueen yhteinen seuraottelu. Kuvassa tapahtumia sunnuntailta (24. syyskuuta), jolloin Paimiossa hypättiin esimerkiksi korkeutta. Kuva: Julian Rauhaniemi

Nuoria lupauksia

Valmentajatkaan eivät ole seurojen yksityisomaisuutta.

Antti Suonpään valmennuksessa on urheilijoita kaikista kolmesta seurasta, Ailanto selventää.

Suonpää on lähtökohtaisesti Kehityksen miehiä. Hänen tämänhetkinen ykkössuojattinsa on piikkiöläisväreissä kiekkoa viskova Juho Suominen, joka saavutti kesällä 19-vuotiaiden SM-kultaa leipälajistaan ja yhtäältä kuulasta. Moukaristakin mukaan tarttui hopeamitali, vaikkei Suominen lekaa enää harjoituksissaan lennätäkään.

Suonpään valmennuksessa on myös 17-vuotias Pamela Rantala, joka edustaa littoislaisseuraa. Rantala päätti kautensa oman ikäsarjansa kiekonheiton Suomen tilastoykkösenä, ja hänen plakkariinsa tarttui suven aikana niin SM-hopeamitali, nuorten olympiafestivaaliedustus kuin nuorten Ruotsi-ottelupaikkakin.

Suominenkin edusti koti-Suomea maailmalla, ja vieläpä hyvin menestyksekkäästi. Kiekkojätti heitti peräti seitsemänneksi alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa Jerusalemissa elokuussa.

Piikkiön Kehitystä edustavan Juho Suomisen kesä oli menestyksekäs. Kuva Lahden Kalevan kisoista. Kuva; Julian Rauhaniemi

Kaarinan Uralla on leirissään useita nousevia yleisurheilulupauksia. Mainittakoon tässä yhteydessä 11-vuotias Ilkka Kaittila, joka teki kesän mittaan oman ikäluokkansa kotimaisia kärkituloksia aitajuoksussa ja 150 metrin sileällä sprintillä.

Kilpailu harrastajista on kuitenkin kovaa. Seurapomot sanovat, että yleisurheilu on monelle nuorelle kakkoslaji.

– Jalkapallo on lajeista suosituin, samoin nuoria vie jääkiekko, koripallo, telinevoimistelu ja mäkihyppy, kolmikko luettelee.

– Myöhäinen erikoistuminen ja harjoittelun monipuolisuus ovat toisaalta positiivisia asioita, Pohjalainen huomauttaa.

Pamela Rantala Ruotsi-ottelun tunnelmissa Tukholmassa.

Keskuri kunnossa, kiitosta kenttämestareille

Kaarinalaisseurat järjestivät kuluneena kesänä yhteisvoimin puolisen tusinaa yleisurheilukilpailua. Viimeisimmät mittelöt rehkittiin syyskuun loppupuolella, kun Kaarinassa ja Paimiossa käytiin kaksipäiväiset Peimarin mestaruuskilpailut. Mukana seuraottelussa olivat myös Sauvon Urheilijat, Paimion Urheilijat ja Piikkiön Karhu, sekä Peimarin ulkopuolelta luonnollisesti Ura ja LTU.

Pohjalainen, Katajisto ja Ailanto toteavat perusedellytyksien olevan kunnossa Kaarinassa yleisurheilun kannalta.

– Keskusliikuntapuiston urheilukenttä on todella hyvässä kunnossa. Korkeus- ja seiväshyppypaikat on juuri uusittu, Pohjalainen muistuttaa.

Kolmikko haluaa antaa kiitosta Keskurin kenttämestareille.

– He kantavat kaikki tarvittavat välineet kentälle kisapäivinä. Tiedän, että jossain muualla tavaroiden roudaaminen on toimitsijoiden vastuulla, vaikka muutenkin on kiire, Pohjalainen kiittää.

Vapari ei ole ihan tyypillinen, maanalainen väestönsuoja, nimittäin siellä on hyvät puitteet esimerkiksi yleisurheilun harrastamiselle. Kuva: KaLe-arkisto

Jotain kehittämiskohteitakin kaiken suitsutuksen jälkeen löytyy.

– Keskurille tarvitaan huoltorakennus, ja sitä onkin kauan jo puuhailtu. Eipä moista ole silti vielä saatu, joten kamat ovat nyt vähän missä sattuu, Katajisto aloittaa.

– Lisäksi takasuoralle pitäisi tulla ajanottolaitteisto. Kaarinassahan on aina vastatuuli, hän lisää.

Talviharjoittelussa Ura ja LTU hyödyntävät Vaparin liikuntatiloja. Väestönsuojassa on mondopinnoitteinen juoksusuora, pituus- ja korkeuspaikat sekä juoksumäki.

– Ja siitä Turussa ollaan kateellisia, Pohjalainen naurahtaa mäkeen viitaten.

“Saimme kutsun Helsingissä järjestettävään Yleisurheilugaalaan. Meidät palkitaan siellä, mutta en tiedä, että mistä. Mitään kunnianosoitusta emme ole anoneet.”

Mysteeripalkinto

Vaikka joukkue- ja muut yksilölajit kilpailevat samoista atleeteista yleisurheilun kanssa, on paikallisilla seuroilla silti harrastajamassaa. LTU lunasti kuluvaksi vuodeksi 33 kilpailulisenssiä, Kehitys parikymmentä ja Ura satakunta.

Uralaiset saavuttivat vuoden aikana peräti 84 piirinmestaruusmitalia, LTU:n vastaavaksi lukemaksi kertyi kolmisenkymmentä. Kehityksen kovimmat meriitit keräsi Juho Suominen, mutta 14-vuotias Aino Ivaldikin menestyi loistavasti oman ikäsarjansa SM-kisoissa (viides pituushypyssä, kahdeksas kolmiloikassa).

Tulevaisuudennäkymät kaarinalaisessa yleisurheilussa ovat siis valoisat.

– Harrastajia löytyy, mutta ohjaajia saisi aina olla enemmän, Ailanto alleviivaa.

Kaarinan Uran lähitulevaisuudessa on tosin yksi musta piste, joskin positiivinen sellainen.

– Saimme kutsun Helsingissä järjestettävään Yleisurheilugaalaan. Meidät palkitaan siellä, mutta en tiedä, että mistä. Mitään kunnianosoitusta emme ole anoneet, Pohjalainen ihmettelee.

Pianhan tuo toki selviää, sillä Yleisurheilugaala pidetään perjantaina 13. lokakuuta.