Pakkausjätetyhjennyksissä todennäköisiä viivästyksiä – Jätehuollolla ei pääsyä lukkojen taakse

0
Pyörällisten pakkausjäteastioiden tyhjennykset siirtyivät Lounais-Suomen Jätehuollon järjestämiksi monessa varsinaissuomalaisessa kunnassa lokakuun alusta lähtien. Tyhjennyksissä saattaa esiintyä viivästyksiä, koska LSJH:lla ei ole vielä paikoin pääsyä lukollisiin jätekatoksiin. Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi

Pakkausjätetyhjennykset viivästyvät osassa Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen taloyhtiöistä lähiviikkojen aikana. LSJH:n palvelupäällikkö Jaakko Salminen arvioi, että tyhjennysongelmia tulee olemaan eniten niissä taloyhtiöissä, joissa jätepisteet sijaitsevat lukkojen takana.

– Urakoitsijoilta on tullut noin 250 palautetta päivässä 1. lokakuuta alkaen, jolloin pyörällisten pakkausjäteastioiden tyhjennykset siirtyivät LSJH:n järjestämiksi Turussa, Kaarinassa, Liedossa, kanta-Paraisilla, Aurassa, Marttilassa ja Pöytyällä. Neljä viidestä palautteesta koskee jätepisteiden lukituksia eli sitä, että pisteelle ei päästä tyhjentämään jäteastioita lukkojen takia, Salminen kertoo LSJH:n tiedotteessa.

Kuljettajilla on ollut ongelmia etenkin niissä taloyhtiöissä, jotka eivät ole ehtineet ilmoittaa jäteastiatietojaan ennen lokakuun alkua ja joiden lukituksia ei ole vielä saatu hoidettua LSJH:n jätteenkuljetuksen yleisavaimella saavutettaviksi.

– Osa taloyhtiöiden tiedoista puuttuu vielä. Lisää tulee kuitenkin koko ajan ja viemme tietoja järjestelmiimme sitä mukaa, kun niitä saamme. Näin puuttuvat tiedot saadaan lisättyä urakoitsijoiden ajoreiteille.

Salminen kertoo, että LSJH:lla oli jo etukäteen tiedossa se, että lokakuun siirtymä tulee tuottamaan haasteita, kun tuhansien jäteastioiden tyhjennykset siirtyvät LSJH:n vastuulle.

– Pahoittelemme ikävää tilannetta. Eihän se mukavaa ole, kun jäteastiat eivät tyhjene. Teemme parhaamme tilanteen korjaamiseksi. Siihen asti toivomme asukkailta kärsivällisyyttä ja ehkä vähän kekseliäisyyttäkin, Salminen toteaa.

Salmisen mukaan asukkaiden kannattaa mahdollisuuksien mukaan varastoida pakkausjätteitä kotonaan, jos jäteasiat taloyhtiön pihalla ovat täynnä.

– Onneksi pakkausjätteet ovat sellaisia, että ne eivät haise. Mahtuisiko niitä varastoimaan esimerkiksi parvekkeella tai eteisen kaapissa hetken aikaa? Jos ei, kauppareissun yhteydessä pakkausjätteitä voi viedä myös ekopisteille, Salminen neuvoo.

– Jos pakkausjätteiden eli metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkipakkausten jäteastiat ovat lukkojen takana, tulisi isännöitsijän tehdä tarvittava lukkosarjoitus heti. Siihen asti suosittelemme pitämään lukot auki mahdollisuuksien mukaan. Näin tyhjennys ei ainakaan lukituksen takia jäisi tekemättä, hän lisää.