Piikkiön uudet kirkkotekstiilit saivat ensikasteensa – seuraava sarja valmistuu ensimmäiseksi adventiksi

0
Piikkiön seurakunnan vt. kirkkoherra Antti Ijäs vihreän kirkkotekstiilisarjan keskellä. Sarja paljastettiin sunnuntaina 22. lokakuuta. Kuva: Timo Jakonen

Piikkiön kirkkoon on tilattu uudet kirkkotekstiilit neljässä kirkkovuoden värissä. Ensimmäiseksi valmistui vihreä sarja, joka otettiin käyttöön messun yhteydessä sunnuntaina 22. lokakuuta.

Tilattuihin tekstiileihin kuuluvat antependium eli alttarivaate, saarnatuolin kirjaliina, lukupulpetin liina, kalkkiliina eli ehtoollismaljan liina, messukasukka ja stola eli papin käyttämä suorakaidehuivi. Kirkkotekstiilit suunnittelee tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaari, ja ne valmistuvat väri kerrallaan. Neljä kirkkovuoden väriä ovat vihreä, valkoinen, punainen ja violetti.

Helena Vaarin käsialaa ovat muun muassa monien Suomen piispojen, kuten Turun arkkihiippakunnan piispan Mari Leppäsen, liturgiset vaatteet.

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari kantaa Piikkiön kirkon uutta antependiumia kohti alttaria. Kuvassa myös pastori Kirsi Huoponen (vas.), vt. kirkkoherra Antti Ijäs sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kuvataiteen ja näyttämötaiteen asiantuntijaryhmän jäsen Marjo Uotila. Kuva: Timo Jakonen

Nimeksi Uskon siemen

Piikkiön seurakunnan ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työntekijöistä, luottamushenkilöistä sekä asiantuntijoista koottu kirkkotekstiilityöryhmä kutsui elokuussa 2021 kolme tekstiilitaiteilijaa portfolioesittelyyn. Esitysten pohjalta työryhmä valitsi kirkkotekstiilien tekijäksi Vaarin, jolla on yli 35 vuoden kokemus kirkkotekstiilien valmistamisesta.

Erityistä huomiota kiinnitettiin tekstiilien käytettävyyteen ja huollettavuuteen. Tärkeänä pidettiin myös tekstiilien sopivuutta kirkon ennestään runsaaseen kuvamaailmaan sekä tekstiileissä esiintyvien luonto- ja meriaiheiden merkityksellisyyttä piikkiöläisille.

Piikkiön kirkon uudessa alttarivaatteessa on taidekirjottua symboliikkaa. Kuva: Helena Vaari

Kirkkotekstiilien suunnittelun lähtökohtina Helena Vaarilla on kristillinen sanoma kirkkovuoden pyhien mukaan sekä värit ja symbolit. Vaarin Piikkiön kirkkoon suunnittelemissa tekstiileissä toistuvina aiheina ovat siemen ja kolmilehtinen risti.

– Liturginen väri vaihtuu kirkkovuodessa usein. Se kertoo vertauskuvallisesti elettävästä ajankohdasta, Vaari korostaa tiedotteessa.

– Piikkiön kirkon uusien kirkkotekstiilien nimi on Uskon siemen. Kirkossa kuulemme Pyhää Sanaa ja pääsemme osalliseksi ehtoollisesta. Siinä kaikessa on uskon siemen, hän lisää.

Vaari on taidekirjonut kirkkotekstiilit kankaista ja langoista kerroksellisiksi. Tekstiilien muoto ja rakenne syntyy ompelulankojen solmujen kietoutuessa toisiinsa vapaalla taidekirjontatekniikalla. Tekstiilien symbolit Vaari on tehnyt kirjomalla ompelukoneella ja ompelemalla ne kokonaisuudeksi tekstiiliin.

Kirkkotekstiilit ovat myös käyttötekstiilejä, ja varsinkin papin käyttämät tekstiilit joutuvat koville kirkkovuoden aikana. Vaari on kehittänyt tekstiilejä jo vuosia niin, että ne ovat mahdollisimman toimivia käytännössä, koska hyvin hoidetut tekstiilit kuuluvat jumalanpalvelukseen.

Yksityiskohtia Piikkiön kirkon uudesta lukupulpetin liinasta. Kuva: Helena Vaari

Valkoinen sarja käyttöön ensimmäisenä adventtina

Piikkiön kirkossa esiintyvien turkoosin ja sinisen värin innoittamana vihreä liturginen väri on Piikkiössä sinivihreä. Antependiumissa eli alttarivaatteessa tammen lehdistä ja oksista syntyy pitsimäinen sommittelu, jonka keskellä on kirkon kolmilehtinen risti. Kuusiston kartanon puutarhan ja pappilan puutarhan vanhakantaiset ja runsaat puut, pensaat ja kasvit ovat olleet symbolien lähteenä.

Antependiumiin on kirjottu kultarinta, muuttolintu, joka pesii kirkkopihan puissa. Lukupulpetin liinaan Vaari on kirjonut meren aallot ja niihin heijastuvan valon. Siemenristi on tekstiilin yläreunassa.

Saarnatuolissa olevan kirjaliinan keskussymboli on pyöreä kranssi, jossa on pieniä silmuja. Messukasukan eteen on kirjottu viisilehtinen taimi, ja kasukan takana on kolmilehtiristi, jonka ympärillä on oranssia pitsikirjontaa.

Papin stolissa on edessä molemmilla olilla siemenristi ja takana kolmilehtiristi. Kalkkiliinassa on siemenristi keskellä ja neljä versoa elämän ja kasvun symboleina.

Seuraavaksi valmistuvat valkoiset kirkkotekstiilit otetaan käyttöön ensimmäisenä adventtina eli 3. joulukuuta.