Sukellus Piispantornin merelliseen maailmaan – Entiset Hartwallin panimotilat ovat muuntuneet moneksi

0
Piispantornin pohjoispääty on verhoiltu valtavalla Big Blue -julkisivutaideteoksella, jonka päätähtenä uiskentelee 25-metrinen sinivalas. Teoksen takana on kuvataiteilija Mauri Kosonen. Kuva: Mauri Kosonen

Puiden latvojen yllä leijuva 25-metrinen sinivalas on tervehtinyt Kaarinan Piispanristillä liikkuvia jo muutaman vuoden ajan. Entisen Hartwallin panimorakennuksen pohjoisseinustalla sijaitseva, pinta-alaltaan yli 800-neliöinen julkisivutaideteos on visuaaliselta ilmeeltään todellakin aivan jotain muuta mihin Kaarinassa ja koko Turun seudulla on totuttu.

Harva tietää, että merellinen teema jatkuu tänä päivänä myös ikonisen tornirakennuksen sisällä, joka kantaa nyt nimeä Piispantorni. Ja sitä sisätilaa Kaarina-lehdelle on saapunut esittelemään kuvataiteilija Mauri Kosonen, joka on valtavan julkisivutaideteoksen, Big Bluen, takana. Hän on lisäksi suunnittelut yhdessä arkkitehti Heimo Paukkusen kanssa saneerauskokonaisuuden visuaalista ilmettä.

– Kaikkiaan kyse on ollut noin viiden vuoden projektista, jonka olisi määrä valmistua ensi keväänä, Kosonen sanoo avatessaan oven tornin ensimmäiseen kerrokseen.

Siellä saapujaa odottaa tulevan pääsisäänkäynnin aulatila, jonka ”tuulikaapissa” kohisee meri ja seinäpinnat toistavat sinisen eri sävyjä kuin aaltoina. Piispantorni onkin tekijöidensä mukaan suuri, leikattu kuutio valtamerestä.

– Idea on, että rakennuksen sisällä voi aistia olevansa meressä. Värimaailma, materiaalivalinnat ja äänimaisema tukevat sitä, Kosonen sanoo.

Mauri Kosonen (kuvassa) ja arkkitehti Heimo Paukkunen ovat yhdessä työstäneet Piispantornin sisätilojen visuaalista ilmettä. Kuva: jan Sundman

Maisemahissillä puunlatvojen ylle

Seuraavaksi siirrymme ala-aulasta maisemahissiin, joka kipuaa hetkessä kymmenien metrien matkan 60 metrin korkeuteen merenpinnasta mitattuna. Ylimmistä kerroksista voi siis nähdä Lemunaukkoon ja Kuusistonsalmeen asti, hyvällä säällä jopa pidemmälle saaristoon.

– Joku voi miettiä, miksi merellinen teema on valikoitunut Piispantorniin, mutta kun asiaa katsoo rakennuksen korkeimmista kerroksista, onkin valinnassa aika paljon logiikkaa. Eikö ole aika hieno näkymä? Kosonen kysyy hymynkare suunpielissään.

Kieltämättä, ei lainkaan hassumpi maisema tehdä töitä.

Ja töitä tornirakennuksen ylimmissä kerroksissaan paiskitaankin jo. 11. kerroksessa on ollut jo pitkäaikainen vuokralainen, ja kerrosta alempana, eli ensimmäisenä merelliseen Big Blue -teemaan muunnetussa tasossa on useampi viime vuonna tiloihin muuttanut yritys.

Tummanpuhuva kerros pitää sisällään pelkistettyjä kalustevalintoja, mutta myös erikoisuuksia, kuten lasikatossa pujottelevat kuituvalojuovat, jotka ovat, tietenkin, väriltään sinisiä. Meri ulottuu siis Piispantornissa aivan kattokerroksiin asti.

Piispantornin kymmenennessä kerroksessa on paljon tummia sävyjä, mutta myös valokuitujen värjäämää sinistä. Tilat on jo vuokrattu yrityksille. Kuva: Valentina Morales Buschmann

Käymishallista toimitilaksi

Kymppikerroksesta laskeudutaan yhdeksänteen kerrokseen, josta avautuu näkymä alas aina kuudenteen kerrokseen asti. Väliin jäävät kahdeksas ja seitsemäs kerros, jotka on yhdeksännen kerroksen tapaan rakennettu tyhjästä isoon entiseen käymistankkeja, tai tässä tapauksessa pikemminkin käymistorneja täynnä olleeseen tilaan.

Lähes 15-metrinen ja neljään kerrokseen jakautuva osin avonainen tila on koko Piispantornin vaikuttavin sisäkokonaisuus, jonne etsitään tällä hetkellä sopivia vuokralaisia. Tiloja vuokraavan Kiinteistö Oy Piispantornin edustajan mukaan haussa onkin ”luovia yrityksiä, joita Piispantornin maagisuus puhuttelee”.

Näissä neljässä kerroksessa tilaa riittää siis joko yhdelle isolle vuokralaiselle, tai vaihtoehtoisesti useammalle pienemmälle vuokralaiselle. Tilaan tulee valtavasti luonnonvaloa molempien seinustojen 12,5 metriä korkeista pyöreistä lasi-ikkunoista.

– Rakennuksen seiniin tehtiin isot aukot lasi-ikkuna-elementtejä varten. Toiseen suuntaan kun katsoo, näkee Turun ja esimerkiksi Tuomiokirkon. Toinen suunta katsoo taas Kaarinaan, Kosonen viittoo.

Kuudes, seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs kerros muodostuvat yhdestä korkeasta tilasta, joka on osin avonainen. Kuva: Valentila Morales Buschmann

Siinä missä sinisyys vaihtuu tässä valtavassa tilassa enemmän turkoosin sävyihin, tuo lattiatasoissa käytetty kuparibetoni hyvän kontrastin sinisyydelle. Ja eri valossa lattiakin näyttäytyy eri sävyissä.

– Sininen ja ruskean kuparin sävyt toistuvat koko rakennuksessa. Materiaali- ja värivalintoja on mietitty tarkkaan yhdessä arkkitehdin kanssa ja on mukava nähdä, että ne toimivat hyvin myös käytännössä.

Ison avotilan molemmissa päissä on valtavat, 12,5-metriset maisemaikkunat. Toinen ikkuna katsoo Turkuun, toinen Kaarinaan. Kuva: Valentina Morales Buschmann

Rantaa pitkin sisään

Rakennuksen sisätiloista siis neljä kerrosta on jo valmista merimaisemaa, mutta työn alla on vielä yksi lisäkerros saman teeman alle. Siinä missä neljännessä ja viidennessä kerroksessa on jo vuokralaiset, on kolmanteen kerrokseen syntymässä paraikaa vielä yksi ”merimaailma” lisää. Sen jälkeen rakennuksessa on kaikkiaan noin 2700 neliötä uutta, vasta remontoitua yritystoimitilaa.

– Kolmannen kerroksen noin 500 neliön tilat on suunniteltu siten, että ne voidaan jättää avoimeksi tilaksi, tai tarvittaessa jakaa useiksi pienempien yritysten tiloiksi. Merellinen Big Blue -teema jatkuu myös siellä, Kosonen sanoo.

Jotta kokemus olisi kävijälle täydellinen, rakentuu piha-alueelle turkoosista lasimurskasta ja keltaisesta hiekasta rantanäkymä. Eli portilta Piispantornin pääsisäänkäynnille kuljetaan kuin ”meren” päällä kävellen.

Neuvotteluhuoneiden seinätaide vie suoraan valtamerimaisemiin. Ja toisaalta ikkunasta voi katsella, miten ilta-aurinko laskeutuu Turun kattojen ylle. Kuva: Valentina Morales Buschmann

Piispantornia on työstänyt viimeiset viisi vuotta 10–15 alojensa huippuosaajaa. Lisäksi materiaalit on valittu omistajan mukaan huolellisesti laadukkaimmasta päästä, osa erikoistilauksina maailmalta.

Herää kysymys, miksi tällainen valtava satsaus on tehty juuri Kaarinan Piispanristille?

– Rakennus on jo itsessään ollut näyttävä, ja onhan tämä sijainniltaankin hyvässä paikassa. Varsinkin jos miettii Turun ja Helsingin välillä liikkumista. Moottoritieltä poikkeaa Piispantorniin muutamassa minuutissa, Kosonen muistuttaa.

Piispantornin ulkomateriaali on ionisoitua ruostumatonta terästä. Se vaihtaa väriä sen mukaan, miten luonnonvalo pintaan osuu. Kuva: Valentina Morales Buschmann

Mikä Big Blue?

25-metrinen sinivalas Piispanristin yllä

  • Big Blue -taideteos on osa vuonna 1973 valmistuneen Piispantorni-rakennuksen saneeraushanketta. Saneerauskokonaisuuden pääurakoitsija on Teräselementti Oy.
  • Puuväri-akvarellimaalauksesta ja vedenalaisista valokuvista yhdistelty taideteoskuva verhoaa koillisjulkisivun 31,5 metriä korkeana ja 26,5 metriä leveänä, 835 m2 lasipainatuksena.
  • Lasiruudut ovat kooltaan 1,25×3,5 metriä ja niitä on teoksessa 189 kappaletta. Lasipainatuksen on toteuttanut Rakla Oy.
  • Pimeällä taideteos ja koko Piispantorni saavat ylleen vedenpintamaisesti aaltoilevan valaisun. Julkisivu- ja sisävalaistuksen toteuttaa Turku Energia Urakointipalvelut. Valaistuksen on suunnitellut Turku Energian verkostotekniikan suunnittelupäällikkö Antti Viertamo yhteistyössä kuvataiteilija Mauri Kososen kanssa.
  • Teos on palkittu Vuoden 2022 Lasirakenne -palkinnolla.