Ruotsalaisuuden viikko rantautuu Kaarinan kielisaarelle

0
Kaarinan ruotsinkielisen koulun tilat sijaitsevat Hovirinnan koulutalossa. Kiinteistössä onkin paljon ohjelmaa Ruotsalaisuuden viikon aikana.

Kaarinassa vietetään ensi viikolla (6.–12. marraskuuta) Svenska veckania eli Ruotsalaisuuden viikkoa. Kaksikielisillä paikkakunnilla juhlittu teemaviikko levittäytyy tänä vuonna myös kaikille Suomen kielisaarille, mukaan lukien siis Kaarinaan. Kielisaarella tarkoitetaan yksikielistä kuntaa, jossa on merkittävä ruotsinkielinen vähemmistö.

Viikon tarkoituksena on nostaa esille Suomen rikasta ja monipuolista ruotsinkielistä kulttuuritarjontaa. Suurin osa viikon tapahtumista on maksuttomia ja kaikille avoimia.

Suomenruotsalaiset kansankäräjät (Folktinget) on järjestänyt Ruotsalaisuuden viikkoa vuodesta 2006 lähtien. Teemaviikon ajankohta on pysyvästi Ruotsalaisuuden päivän (6. marraskuuta) yhteydessä. Tänä vuonna riehaan ottaa osaa yli 30 suomalaista yksi- ja kaksikielistä kuntaa.

Kaarinan pääkirjastossa on maanantaina 6. marraskuuta ruotsinkielisten kirjojen näyttely.

Kylpyankkoja altaassa ja kaupungilla

Ruotsalaisuuden viikkoon otetaan Kaarinassa varaslähtö jo keskiviikkona 1. marraskuuta. Pääkirjastossa järjestetään aamulla lasten satuhetki, jossa paraislaisen Sagoskogenin (Satumetsä) Marjo Paavola yhdistää sadut ja joogan samaan pakettiin. Illalla voi puolestaan osallistua ruotsin kielen keskustelukerhoon Piikkiön kirjastossa.

Ruotsalaisuuden viikko käynnistyy ryminällä heti maanantaina 6. marraskuuta. Kaarinan uimahallissa pääsee kirjaimellisesti kielikylpyyn leikkiankkojen sekaan. Ruotsinkielinen musiikki soi sekä uimahallissa että liikuntaryhmien tunneilla. Uimahallikävijät saavat poistuessaan muistoksi kylpyankan.

Keltaisia ankkoja on levitetty viikon ajaksi ympäri kaupunkia. Ankkoja on kaikkiaan kymmenen kappaletta, ja löydettäessä ne kertovat jotain uutta suomenruotsalaisista Kaarinassa.

Kaarinan pääkirjastossa järjestetään maanantaina ruotsinkielisten kirjojen näyttely. Kino Piispanristi tarjoilee illalla kaksi ruotsinkielistä elokuvaa, Paw Patrolin ja Andra Aktenin.

Hovirinnan koulutalossa, jossa Kaarinan ruotsikielinen koulukin toimii, järjestetään tiistai-iltana avoin yleisökierros. Samalla koulutalon kahviossa vietetään Kaffepaussia, jonka aikana on tarjolla pikkupurtavan lisäksi myös ruotsinkielistä keskusteluseuraa sekä elävää musiikkia.

Kejsarens nya kläder (Keisarin uudet vaatteet) nähdään Wasa Teaterin esittämänä.

Hikoilua ja taidetta ruotsiksi

S:t Karins svenska skolanin lapsikuoro Kakofoni esiintyy pop up -konsertissa Kaarina-talossa keskiviikkona 8. marraskuuta. Kuoroa johtaa luokanopettaja Sofia Berlin. Mökki Galleriassa on torstaina ruotsinkielinen vierailuilta, ja Hovirinnan kuntoportailla hikoillaan ruotsiksi fysioterapeutti Henna Nymanin johdolla.

Svenska skolanissa on perjantaina perinteinen Ruotsalaisuuden päivän festivaali. Juhla on avoin kaikille koululaisille ja esikoululaisille sekä heidän perheilleen. Kattauksessa on esimerkiksi askartelua, liikuntaa ja diskoilua. Viikon ohjelmisto päättyy sunnuntaina perhemessuun.

Moninaista ohjelmaa on myös Kaarinan varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. Oppilaat pääsevät tutustumaan esimerkiksi ruotsinkielisen teatterin saloihin.

Koko ohjelma netissä

Kaarinan asukkaista 4,7 prosenttia on ruotsinkielisiä. S:t Karins svenska skolanissa on opetusta luokille 1–6, minkä lisäksi kaupungissa on ruotsinkielinen esikoulu sekä ruotsinkielisiä päiväkoteja.

Kaarinassa Ruotsalaisuuden viikkoa ovat järjestämässä Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut, S:t Karins svenska skola, Hem och Skola i S:t Karins, Folkhälsan i S:t Karins ja Åbo svenska församling. Teemaviikon paikalliseen ohjelmaan ja tapahtumien mahdollisiin ennakkoilmoittautumisohjeisiin voi tutustua nettiosoitteessa svenskaveckan.fi/orter/st-karins.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän