Seppo-koiran menestys oli sattumaa – “Päivitin neljä kuukautta intensiivisesti ja Sepolla oli vain yksi seuraaja, joka olin minä”

0
”Sepon valttikortti on se, että hän on poikkeuksellisen hymyilevä koira, joka nauttii arjen pienistä hetkistä ja tekee vapaaehtoistyötä”, Petteri Poukka kiteyttää.

Kaarinassa asustelevan somekoira-Sepon isä Petteri Poukka kävi Kaarina-talossa pitämässä luennon keskiviikkona 25. lokakuuta. Hän kertoi omien kokemustensa kautta, kuinka Seposta tuli ilmiö. Itse päätähti ei ollut tällä kertaa paikalla.

– Seppo on jo 13-vuotias ja nauttii eläkepäivistään. Olisi ollut hienoa ottaa hänet tänne mukaan, mutta yritän säästellä vanhusta vähän, jotta hän jaksaisi porskuttaa vielä useamman vuoden, Poukka kertoo luennon aluksi.

Seppo-koiran sometähteys sai alkunsa vuonna 2012, kun Poukka latasi omalle Facebook-sivulleen kuvan koirasta, joka oli käynyt kastraatiossa.

– Päätin tehdä Sepolle spontaanisti oman Facebook-sivun ja mietin, että tässähän on mahtava konsepti. Söpö ilmeikäs koira, joka voisi kertoa tarinaa omasta elämästään, Poukka pohjustaa.

Seuraajamäärät eivät Poukan mukaan lähteneet heti kasvuun.

– Päivitin neljä kuukautta intensiivisesti ja Sepolla oli vain yksi seuraaja, joka olin minä. Tykkäsin itse kaikista päivityksistä ja mietin, miksi ihmiset eivät tajua, että tämä on hauskaa, Poukka nauraa.

Seppo-koiran isäntä Petteri Poukka piti luennon Kaarina-talossa 25. lokakuuta. Seppo ei tällä kertaa ollut itse mukana. Kuva: Niko Kettunen

Suosio kasvoi räjähdysmäisesti

Poukka päätti perustaa Sepolle Twitter-tilin ja myöhemmin Instagramin ja TikTokin. Päivitystahti pysyi edelleen kiivaana ja kuvissa toistuivat samat teemat: hauskoja otoksia hymyilevästä koirasta ja hänen kommelluksistaan. Tänä päivänä Sepolla on sosiaalisessa mediassa noin 100 000 seuraajaa.

– Ihmiset usein epäröivät perustaa lemmikkitilejä, koska he miettivät seuraajamääriä. Mekin lähdimme liikkeelle täysin nollasta, ja vuosien saatossa Sepon tarina on lähtenyt leviämään ja suosio kasvamaan.

Poukka muistuttaa, ettei koiraa kannata hankkia vain sosiaalisen median suosion toiveissa. Lähtökohtana pitäisi olla aito halu hankkia lemmikki ja pitää siitä huolta.

Poukka kertoo, etteivät miljoonat näyttökerrat ja kymmenet tuhannet tykkäykset ole mitään siihen verrattuna, millaisia yksityisviestejä hän saa ihmisiltä. Sepon tarina on ilahduttanut useita vaikeassa elämäntilanteessa olevia.

– Olen vastaanottanut viestejä yksinäisiltä ja masentuneilta ihmisiltä, kuinka he ovat saaneet Sepon päivityksistä ilonpilkahduksia omaan elämäänsä. He ovat kertoneet, että Seppo tuntuu kaverilta tai etäkoiralta, Poukka kuvailee.

Hän luki kaikki viestit ja vastasi jokaiseen nöyrästi. Siitä innostuneena Poukka lähti mukaan vapaaehtoistyöhön ja alkoi kiertää vanhainkodeissa ilahduttamassa vanhuksia. Myöhemmin Seppo-koira tuli mukaan toimintaan.

Poukka tekee Sepon kanssa myös kaupallisia yhteistöitä, mutta hyvin harkiten. Hän sanoo kieltäytyneensä yhteistöistä kymmenien tuhansien eurojen edestä vuosien saatossa. Vastaan otetaan vain ne, joista on hyötyä.

– Jos joka viikko tulisi mainoksia Sepon naamalla hänen Instagram-tilillensä, suosio olisi varmasti mennyttä. Ihmiset eivät yleensä tykkää, jos koira on vain mainoskasvona.

Seppo-koiran suosio ei lähtenyt heti sosiaalisessa mediassa lentoon. Nyt hänellä on noin 100 000 seuraajaa.

Lemmikillä oltava tunnistettava ominaisuus

Sometiliä luodessa lemmikillä tulisi olla jokin tunnistettava ominaisuus. Kerronnalla on myös merkittävä rooli tiliä perustettaessa. Seppo kertoo elämästään itse. Vaihtoehtona Poukka kertoo, että omistaja voi itse tuoda lemmikin tarinaa kiinnostavasti esiin.

– Sepon valttikortti on se, että hän on poikkeuksellisen hymyilevä koira, joka nauttii arjen pienistä hetkistä ja tekee vapaaehtoistyötä, Poukka kiteyttää.

Poukan mukaan lemmikin on hyvä olla ajankohtaisissa asioissa kiinni. Arjen hetket ja juhlapyhät näkyvät Seponkin sosiaalisessa mediassa.

– Seppo on tapahtumien keskiössä. Mulla on aina älypuhelin mukana ja otan nopeasti kuvan tai videon arkisista hetkistä. Seppo inhoaa suihkua ja piiloutuu aina suihkuverhon taakse, siitäkin on video hänen TikTok-sivuillaan. Onnistumisen hetkinä hän tuulettaa ja sitten heitetään ylävitoset, Poukka kertoo.

Tärkeimpänä Poukka pitää sitä, että sosiaalisessa mediassa säilyy positiivinen aito fiilis ja sisältöä tehdään koiran ehdoilla.

– Mitään ei olla pyydetty, mutta paljon ollaan suosion myötä saatu. Tämä on ollut meidän yhteinen matkamme, josta olemme molemmat nauttineet.