Suomen surkeinta kylätietä etsitään kuvakilpailulla – löytyykö Kaarinasta kandidaatteja?

0
Tällaiset uurteet olivat viime vuonna Suomen surkeimmalla kylätiellä. Kuvassa Siikajoentie Olli Alakorvan kuvaamana.

Suomen surkein kylätie vuosimallia 2023 valitaan yleisöäänestyksellä marraskuun lopulla. Kuvakilpailua organisoivat Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry.

Järjestäjätahot liputtavat parempien kyläteiden puolesta ja haluavat muistuttaa, että vähäliikenteinen maaseudun tie ei ole vähempiarvoinen. Maaseudun tiestö on Suomen kaupunkien ja kasvukeskusten elämää mahdollistavaa lähiverkkoa, joka tuottaa monenlaista taloudellista ja henkistä hyvinvointia sekä maaseudulle että kaupunkeihin, Suomen Kylät ry:n tiedotteessa muistutetaan.

Tiestön korjausvelka on jatkanut kasvuaan ennätysalhaisen päällystysohjelman ja rajun kustannusten nousun viitoittamalla tiellä. Nyt tilanteeseen on luvattu muutosta.

– Hallitus on osoittamassa 250 miljoonaa euroa tieverkon korjausvelan alentamiseen, ja se tulee akuuttiin tarpeeseen. Korjausvelka realisoituu jatkuvasti etenkin vähäliikenteisen tieverkon käyttäjille. Tavoitteenamme on pitää asiaa esillä, ja viestimme on osoitettu eduskuntaan, Suomen Tieyhdistys ry:n toimitusjohtaja Simo Takalammi toteaa tiedotteessa.

– Kuvakilpailu tuo esiin tiestömme kuntoa. Viemme päättäjille viestiä, että ambulanssien ja pelastusviranomaisten on pystyttävä ajamaan myös maaseudulla. Nyt tarvitaan tekoja. Korjausvelka ei saa enää kasvaa, Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto painottaa samassa yhteydessä.

Surkein kylätie löytyi viime vuonna Siikajoelta

Viime vuonna kilpailun voitti Olli Alakorvan ottama kuva Siikajoella sijaitsevasta Siikajoentien sorapintaisesta osuudesta (Maantie 807). Voitto huipentui Suomen surkeimman kylätien kansanjuhlaan Siikajoella.

Järjestäjät lähettivät myös entiselle liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle (sd.) kuvakalenterin kilpailuotosten parhaista paloista.

Kilpailuun voi osallistua toimittamalla kuvan ja perustelun kehnosta kylätiestä. Kilpailulomake ja tarkemmat ohjeet sekä säännöt löytyvät netistä osoitteesta www.suomenkylat.fi/surkeinkylatie.

Kuvien viimeinen lähetyspäivä on 26. lokakuuta.