Omakotitalotontteja menee verkkaiseen tahtiin, rivitalo- ja yritystonteista pulaa – kaavoituksesta tullee apua

0
Tällä hetkellä Kaarinan kaupungilla on myynnissä runsaat 60 omakotitalotonttia. Eniten niitä on Littoisten Verkakylässä. Kuva: Jan Sundman

Teksti: Jari Malm 

Heikentyneet talousnäkymät jarruttavat selvästi omakotitonttien kauppaa. Kauppoja kuitenkin tehdään, vaikka tahti on selvästi hidastunut.

Kaarinan kaupungin maankäyttöinsinööri Henna Correia Noca vertaa, että tänä vuonna Kaarinasta on mennyt kaupaksi 12 kaupungin omistamaa omakotitonttia, kun viime vuonna kaupat syntyivät 23 tontista.

Tämän vuoden kauppojen määrää kasvattaa kuitenkin se, että myytyjen uusien tonttien lisäksi yhdeksän vuokralla ollutta omakotitonttia on lunastettu omiksi.

Vaikka tonttikauppaa käydään verkkaiseen tahtiin, kyselyjä tonteista kuitenkin tulee ja uudet alueet kiinnostavat ihmisiä.

– Etenkin Sorron alueesta on tullut kyselyjä. Se on mielenkiintoinen etenkin sijainniltaan, Correia Noca kertoo.

Lähellä kaupungin keskustaa olevan Sorron lisäksi uusia omakotitontteja on tulossa Palttaan ja Hulkkioon. Tonttien ensimmäinen hakukierros käynnistyy helmi-maaliskuussa.

Verkakylässä eniten vapaita tontteja

Tällä hetkellä Kaarinan kaupungilla on myynnissä runsaat 60 omakotitonttia. Eniten niitä on Verkakylässä, jossa on vielä vapaana 21 kaupungin tonttia. Littoisissa sijaitsevan Verkakylän tontit tulivat myyntiin viime vuonna.

Toiseksi eniten tarjontaa on Piikkiön Pontelassa, jossa on 15 omakotitonttia vapaana. Entisen Piikkiön kunnan alueella tontteja on myös Makarlassa.

Kuusiston saarella Lounais-Empossa on myytävänä kahdeksan kaupungin omakotitonttia ja Littoisten Paltassa kuusi tonttia. Lisäksi myytävänä on muutamia yksittäisiä tontteja eri alueilla.

Suurin osa Kaarinan kaupungin omakotitonteista on kooltaan noin 1 000–2 300-neliöisiä. Tonttien hinnat vaihtelevat noin 36 000 euron ja 93 000 euron välillä alueesta ja tontin koosta riippuen.

“Toivottavasti saamme lähiaikoina lisää yritystontteja. Siihen pyritään nyt panostamaan kaavoittamalla uusia tontteja. Niitä on tulossa esimerkiksi Raadelmaan ja Voivalaan.”

Tällä hetkellä pulaa rivitalo- ja yritystonteista

Viime vuonna Kaarinan kaupunki myi seitsemän kerrostalotonttia. Rivitalotontteja ei myyty ainuttakaan, koska niistä on suoranaista pulaa.

– Rivitalotontteja ei juurikaan ole ollut viime vuosina. Rivitalo- ja kerrostalotonttien osalta tilanne tulee tosin paranemaan, kun Rauhalinnan länsiosan asemakaava saa lainvoiman, Correia Noca toteaa.

Pientä vajausta alkaa olla myös yritystonteista. Niitä on tarjolla vain kahdeksan kappaletta. Ne sijoittuvat Krossiin, Lakariin, Raadelmaan ja Kirismäkeen.

– Kysyntä on ollut kovaa etenkin Krossin alueella, Correia Noca kuvailee.

– Toivottavasti saamme lähiaikoina lisää yritystontteja. Siihen pyritään nyt panostamaan kaavoittamalla uusia tontteja. Niitä on tulossa esimerkiksi Raadelmaan ja Voivalaan.