Artesaaniruoan SM-kilpailusta kulta- ja hopeamitalit Kaarinaan – ”Voisi menestyä vaikka ulkomaillakin”

0
Saska Tuomasjukka ei päässyt itse Rovaniemelle noutamaan palkintoja, joten Artesaaniruoka-yhdistyksen toiminnanjohtaja Margot Wikström tuli ojentamaan mitalin ja stipendit Kaarinaan. Kuva: Hanna Kammi-Rahnasto

Teksti: Hanna Kammi-Rahnasto

Artesaaniruoan Suomenmestaruuskilpailut käytiin tänä vuonna Rovaniemellä ja kisaan osallistui niin suomalaisia kuin ruotsalaisiakin artesaaniruoan valmistajia. Kilpailu on tarkoitettu pienille ruoka- ja elintarvikealan yrityksille, jotka jatkojalostavat elintarvikkeita paikallisista ja kotimaisista raaka-aineista käsityömäisesti, ilman lisäaineita.

Kaarinalainen Lapin Maria menestyi kilpailussa maineikkaasti ja pokkasi niin hopea- kuin kultamitalinkin.

– Voitto oli totaalinen yllätys, mutta kyllä tämä hyvältä tuntuu. Tunnustus vahvistaa itselleni, että tuotteet toimivat ja ovat maukkaita, kun raaka-aineista ei tingitä, toteaa Lapin Marian perustaja Saska Tuomasjukka.

Lapin Marian perustaja Saska Tuomasjukka niitti artesaaniruoan SM-kilpailusta kultaa ja hopeaa. Kuva: Hanna Kammi-Rahnasto

Elementteinä hävikki ja horsma

Hopealle yltäneessä luomuketsupissa yhdistyy niin perinteinen kuin kestävä valmistustapa. Kelpo ketsuppi -niminen ateriakastike tehdään suomalaisista hävikkitomaateista. Lisäksi se on valmistettu perinteikkäästi hapatusmenetelmää käyttäen.

– Hapatettuja tuotteita ei juurikaan enää ole markkinoilla, vaikka ne toisivat ruoansulatuskanavaamme tärkeitä mikrobeja ja bakteereja.

Kultaisen mitalin Tuomasjukka sai ripustaa kaulaansa alkoholittoman kuohuviini Horsmakuohun ansiosta. Siinä yhdistyvät niin raikkaat kuplat kuin horsman aromi ja kaunis pinkki väritys.

– Tämä on sellainen tuote joka voisi menestyä vaikka ulkomaillakin. Erilainen ja maukas vaihtoehto kuohuviinille.

Tämä alkoholiton kuohuviini saavutti kultamitalin.

Työ lähellä omia arvoja

Saska Tuomasjukka on syntyjään Lapin Sodankylästä. Hän on omien sanojensa mukaan junantuoma, sillä hän muutti aikoinaan opiskeluiden perässä Varsinais-Suomeen. Tuomasjukalle Lappi merkitsee juuria ja hän on tahtonut yhdistää oman yrityksensä ja entisen synnyinseutunsa.

Lapin Maria kerää mahdollisuuksien mukaan kaikki raaka-aineet pohjoisesta. Tärkeintä Tuomasjukalle on, että yrityksen sisältö kohtaa brändäyksen kanssa.

– Olen halunnut miettiä, mitä me saataisiin suomalaisesta ruokaperinteestä irti, jota kaikki osaisivat arvostaa. Minulle on sydämen asia valmistaa suomalaisille laadukkaista raaka-aineista luomuruokaa ja tuoda kotimaisia aromeja ja makuja osaksi ihmisten ruokailutottumuksia.

Työssään Tuomasjukalla yhdistyvät niin intohimo kuin laaja tietämys ruokateollisuudesta. Ammatiltaan hän on elintarvikekemisti, joka on uurtanut uraa myös yliopistossa. Koska Tuomasjukalla on laaja tietämys yliopistomaailman kautta tutkimustyöstä, hän on entistä vakuuttuneempi siitä, että työn tekeminen täytyy vastata hänen omia arvojaan.

– On päivänselvää kestävyyden ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta, että teollinen tehotuotanto ei voi jatkua enää pitkään. Haluan itse olla osana vaikuttajana liiketoiminnalliseen bisnekseen ja osoittaa, että työtä voi tehdä arvot, terveys ja maku edellä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän