Tavoitteena, ettei kukaan jäisi yksin – Kohtaamispaikka Kiesissä kohdataan ihmiset ihmisinä

0
Anne-Mari Näsilä (oik.) ja Maria Lehtonen työskentelevät Kohtaamispaikka Kiesissä toiminnanohjaajina. Kaksikko toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin. ”Me emme arvostele, vaan otamme ihmiset ihmisinä. Tuttujen naamojen kanssa voi jakaa hyvät ja huonot hetket, mikäli niin mielii”, ohjaajat painottavat. Kuva: Kiesin kuvagalleria

Mistä saada apua, jos potee yksinäisyyttä, psyykkistä pahaa oloa tai alakuloa? Esimerkiksi Kohtaamispaikka Kiesistä, joka sijaitsee Kaarinan keskustan kupeessa Kiesikadulla.

Kiesi on nimensä mukaisesti ennen kaikkea kohtaamispaikka.

– Toimintamme on kohdennettu työikäisille, joilla on erilaisia mielenterveyden haasteita, Kiesin toiminnanohjaajat Anne-Mari Näsilä ja Maria Lehtonen kiteyttävät.

– Ovemme ovat kaikille avoinna, ja ympäristömme on päihteetön. Tila on turvallinen ja anonyymi. Jäsenmaksuja ei peritä eikä diagnooseja kysytä. Kävijät voivat kertoa itsestään tai olla kertomatta, kaksikko syventää.

Näsilä ja Lehtonen viittaavat yhteisön jäseniin kävijöinä.

– Meillä on noin 40–50 kävijän ydinporukka. Joku käy silloin tällöin ohikulkumatkalla juomassa kahvin ja lukemassa lehden, joku taas käy päivittäin.

– Kiesiin saa yksinkertaisesti vain kävellä sisään, jos siltä tuntuu. Tutustumisajan voi varata halutessaan ennakkoon, ohjaajat huomauttavat.

Kohtaamispaikka Kiesissä ei kysellä diagnooseja tai peritä jäsenmaksuja. Ovista saa kävellä sisään, kun paikka on auki. Kuva: Kiesin kuvagalleria

Frisbeegolfia, koiravierailu ja käsitöitä

Kohtaamispaikka Kiesi noudattaa ennalta laadittua kuukausiaikataulua, jonka toiminnanohjaajat kokoavat yhteistyössä kävijöiden kanssa.

– Ohjelmassa on monenlaista tekemistä, ja toiveenamme onkin, että jokaiselle löytyisi jotakin, Näsilä ja Lehtonen painottavat.

Kuluvalla viikolla (viikko 46) kiesiläiset käyvät pelaamassa sählyä ja heittelemässä frisbeegolfia. Kalenterissa on myös käsitöitä, toivemusatuokio ja joulukuun ohjelmiston suunnittelua. Kennelliiton kaverikoirat kävivät vierailulla Kiesissä tiistaina.

Vaikka Näsilä ja Lehtonen tekevät töitä kaksin, on Kiesillä verkostossaan useita yhteistyötahoja.

– Kennelliiton lisäksi esimerkiksi Martat ja paikallinen seurakunta, kaksikko mainitsee.

Näsilän ja Lehtosen ensisijainen tehtävä on toimia kuuntelevana korvana.

– Tarjota tukea, he tiivistävät.

Mielenterveyden teemaviikkoa vietetään vuotuisesti viikolla 47. Tuolloin Kiesin ohjelmassa on muun muassa joulukorttien askartelua, yhteinen grillaushetki sekä asiantuntijavierailuja. Perjantaina kohtaamispaikassa on avoimet ovet.

– Tosin meidän ovemmehan ovat aina avoinna, mutta ensi viikolla ne ovat vieläkin avoimemmat, Näsilä ja Lehtonen naurahtavat.

Kiesin yhteistyökumppanina toimii esimerkiksi Kennelliitto. Kaverikoirat käyvät vierailulla säännöllisesti. Kuva: Kiesin kuvagalleria

Satsauksia ennen kärjistymistä

Kohtaamispaikka Kiesin tavoite on vesiselvä.

– Ettei kukaan jäisi yksin, Näsilä ja Lehtonen toteavat yhdessä tuumin.

Kiesin kävijä voi kaksikon toiveen mukaan tuntea itsensä hyväksytyksi ja omaksi itsekseen.

– Me emme arvostele, vaan otamme ihmiset ihmisinä. Tuttujen naamojen kanssa voi jakaa hyvät ja huonot hetket, mikäli niin mielii.

Kiesissä keskustellaan mielen hyvinvoinnin ylläpitämisen keinoista. Mielenterveysongelmista aiheutuvaa stigmaa vähennetään tavallisen ja jokapäiväisen toiminnan avulla.

– Me kaikki koemme elämämme aikana erilaisia tunnetiloja. Kukaan ei valitse mielenterveysongelmia, mutta niiden kanssa ei tarvitse selviytyä yksin, Näsilä ja Lehtonen vakuuttavat.

Toiminnanohjaajat toivovat satsauksia mielenterveystyöhön, eritoten ennaltaehkäisyyn.

– Koronapandemia eristi ja maailman tapahtumat ahdistavat. Panostuksia tarvitaan ennen ongelmien kärjistymistä.

”Ovemme ovat kaikille avoinna, ja ympäristömme on päihteetön. Tila on turvallinen ja anonyymi. Kävijät voivat kertoa itsestään tai olla kertomatta”, Anne-Mari Näsilä ja Maria Lehtonen korostavat. Kuva: Kiesin kuvagalleria

Kansallinen Mielenterveysviikko 20.–26. marraskuuta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän