Kaarinan talousarvio saatettiin maaliin sopusoinnussa – “En muista, milloin neuvottelut olisivat sujuneet näin joutuisasti”

0
Kaarinan ensi vuoden talousarvio lyötiin lukkoon kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 13. marraskuuta. Paikallispoliitikot kiittelivät vuolaasti hyvin sujuvaa yhteistyötä kaupungin viranhaltijoiden kanssa. Kuva: Julian Rauhaniemi

Jos Kaarinan kaupunginvaltuuston lokakuinen kokous kesti kokonaisuudessaan parisenkymmentä minuuttia, ei samaa voi sanoa päätöksentekoelimen maanantaisesta (13.11.) istunnosta. Tällä kertaa asioiden käsittelyyn kului taukoineen noin neljä ja puoli tuntia. Toki lista-asiatkin olivat merkittäviä, kaupungin ensi vuoden budjetti etunenässä.

Lopulta talousarvio läpäisi valtuuston yhdellä äänestyksellä. Katri Kapanen (vas.) ehdotti, ettei yksityisen perhepäivähoidon palveluseteliä otettaisi käyttöön vielä ensi vuoden elokuussa. Samalla tarkoitukseen varattu 70 000 euron määräraha peruttaisiin. Pohjaehdotus, eli palvelusetelin käyttöönotto, voitti äänestyksen äänin 46–5. Kapasen ehdotuksen kannalla olivat Pentti Kallio (vas.), Raija Raittio (vas.), Jani Nipala (ps.) sekä Hans Huttunen (ps.).

Jutustelua ennen maraton-kokousta, joka kesti taukoineen liki neljä ja puoli tuntia. Kuva: Julian Rauhaniemi

Lisäpanostuksia mutta myös nipistyksiä

Kaupunginhallitus teki muutamia muutoksia kaupunginjohtaja Harri Virran (sit.) talousarvioesitykseen, jota Kaarina-lehti käsitteli jutussaan lokakuun lopulla. Yksi muutoksista oli nimenomaan yksityisen perhepäivähoidon palvelusetelin käyttöönotto jo ensi vuoden elokuussa. Vapaa-ajan lautakunnan alainen kesäkerhopilotti saa 11 000 euron määrärahan. Koulukiusaamisen vastaiseen työhön varataan vastaavasti 40 000 euroa.

Liikuntatila Vaparin kesäaukioloa varten on varattu 10 000 euron määräraha. Hovirinnan uinninvalvontaan varataan 13 000 euroa.

Sivistyspalveluihin palkataan kaksi kielitietoista opettajaa. Opinto-ohjaajaresurssi ei sen sijaan kasva kahdella henkilötyövuodella vaan puolellatoista. Varhaiskasvatukseen palkataan kolmen sijasta kaksi uutta erityisopettajaa. Perusopetukseen rekrytoidaan kolme uutta laaja-alaista erityisopettajaa, kun kaupunginjohtajan alkuperäisessä esityksessä palkattavien määrä oli viisi.

Varhaiskasvatukseen rekrytoidaan kahden sijasta vain yksi uusi apulaisjohtaja. Asukasbudjetin määräraha kasvaa, mutta se ei tuplaannu alkuperäisen esityksen mukaisesti. Lisäys on 25 000 euroa (50 000 -> 75 000).

Kaarinan sisäinen joukkoliikennelinjasto on uudistumassa ensi syksynä. Uusiin joukkoliikennelinjoihin varattavan 150 000 euron lisäksi valtuusto myöntää 50 000 euron määrärahan joukkoliikenteen ja koulukuljetusten kehittämiseen.

Rahaa menee lisäksi myös esimerkiksi Pontelan ja Piispanlähteen lähiliikuntapaikoille. Keskusurheilukentän uuden huoltorakennuksen määräraha sen sijaan puolittuu alkuperäisestä 400 000 eurosta 200 000 euroon.

“On mahdotonta sanoa mihin valtionosuudet asettuvat, kun tilanne normalisoituu. Tulemme todennäköisesti tekemään alijäämää, ja silloin terveellisen puheyhteyden merkitys korostuu.”

Yhteistyö parempaa kuin miesmuistiin

Kaupunginjohtaja Harri Virta avasi keskustelun talousarviosta varovaisen positiivisin askelmerkein.

– Tilanne on valoisampi kuin edellisinä vuosina. Inflaatio on rauhoittumassa ja kuluttajien ostovoima jossain määrin palautumassa. Kaarinan talous on kaikkiaan tasapainossa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Aaltonen (kok.) kehuu talousarvion laatimista poikkeuksellisen sujuvaksi prosessiksi.

– Ilman äänestyksiä ja yhdellä nuijankopautuksella, hän kuvailee käsittelyä kaupunginhallituksessa.

Aaltonen muistuttaa budjetin olevan ylijäämäinen, joskin vain niukasti (0,2 miljoonaa euroa).

– Teemme paljon panostuksia ja ne tietenkin vaativat meiltä kompromisseja. Yhteistyö valmistelijoiden, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä on kuitenkin parempaa kuin miesmuistiin.

Aaltonen ennakoi pilvisempää tulevaisuutta.

– On mahdotonta sanoa mihin valtionosuudet asettuvat, kun tilanne normalisoituu. Tulemme todennäköisesti tekemään alijäämää, ja silloin terveellisen puheyhteyden merkitys korostuu, Aaltonen näkee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Aaltonen (kok., edessä kolmas oikealta) kehuu talousarvion laatimista poikkeuksellisen sujuvaksi prosessiksi. “Ilman äänestyksiä ja yhdellä nuijankopautuksella”, hän kuvailee käsittelyä kaupunginhallituksessa. Kuva: Julian Rauhaniemi

“Perusasiat ensin”

Valtuustoryhmien puheenvuoroissa kiiteltiin viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien sopusointuisuutta.

– En muista, milloin neuvottelut olisivat sujuneet näin joutuisasti, kokoomuksen Hanna Sirkiä suitsuttaa.

– Toivoisin, että Arkadianmäelläkin pystyttäisiin samaan kuin meillä Kaarinassa: vähemmän keskinäistä tappelua ja enemmän yhteistyötä, hän jatkaa.

Sirkiä kuitenkin muistuttaa, ettei kaikkeen “kivaan ja mukavaan” ole jatkossa varaa.

– Perusasiat ensin, hän kiteyttää.

Sosiaalidemokraattien Sari Hukkanen iloitsee puoluerajat ylittävästä yhteispelistä.

– Yhteistyökykyisyys Turun seutukunnankin mittakaavassa on tärkeää ja hyödyksi kaikille alueen kunnille, hän painottaa.

Panostukset varhaiskasvatukseen ovat Hukkasen mielestä tärkeitä.

– Lasten ja nuorten pahoinvointi huolestuttaa. Kiusaamistilanne on saatava kuriin.

– Kun perusasiat ovat kunnossa, korjaavien toimien tarve vähenee.

“Taloutta joudutaan eittämättä tasapainottamaan, ja tasapainotustoimia olisi saanut olla enemmän jo tässäkin budjettiesityksessä.”

Tekoäly laati puheen

Vihreiden Liinu Leiwo kehuu budjettiesitystä hyväksi ja selkeäksi.

– Piikkiönlahteen ja Saaristomereen pitää panostaa. Toimivan pyörätieverkoston ja lähiluonnon merkitystä ei saa unohtaa.

Keskiryhmien (KD, Kesk., RKP) Toni Toivonen toteaa budjettiesityksen tukevan Kaarinan strategiaa melko hyvin.

– On tärkeää, että kouluruokailua kehitetään ja erityisopettajien määrää lisätään. Toivoisin, että katuvaloja voisi pitää päällä kesäöinäkin. Se on ennen kaikkea turvallisuuskysymys.

Perussuomalaisten Hans Huttunen kuvailee merkittäviä, kymmenien miljoonien eurojen rakennusinvestointeja välttämättömiksi. Toisaalta hän muistuttaa kaupungin velkataakan kasvavan.

– Taloutta joudutaan eittämättä tasapainottamaan, ja tasapainotustoimia olisi saanut olla enemmän jo tässäkin budjettiesityksessä.

Valtuustoryhmä Rehdin Jani Väkeväinen on ilahtunut poliitikkojen ja viranhaltijoiden yhteistyöstä.

– Paikalliset yritykset ja lähialueen oppilaitokset voisivat sen sijaan syventää yhteistyötään, hän mainitsee.

Väkeväinen näkisi mielellään Kaarinan liikuntapaikkojen aukioloaikojen laajentuvan.

– Sekin onnistuisi yhteistyöllä paikallisten urheiluseurojen kanssa.

Väkeväisen mukaan kaarinalaisten rakennusten korjausvelkaa paikataan vähän “sieltä täältä”.

– Tarvitaan perinpohjaiset selvitykset ja kartoitukset, hän teroittaa.

Vasemmistoliiton Pentti Kallio korostaa koulutuksen ja kestävän kehityksen merkitystä.

– Meidän on ylläpidettävä keskusteluyhteyttä paitsi toistemme myös kaupunkilaisten kanssa, Kallio sanoi Kaarina-salissa.

Lopuksi Kallio paljasti tekoälyn kirjoittaneen hänen puheenvuoronsa.

Kaarinan kaupunginvaltuusto kokoustaa vielä kerran ennen vuodenvaihdetta, 11. joulukuuta. Kuva: Julian Rauhaniemi

Kritiikkiä muttei muutosehdotuksia

Noora Nieminen (sd.) kritisoi kaupunginhallituksen päätöstä palkata kahden sijasta vain yksi uusi apulaisjohtaja Kaarinan varhaiskasvatukseen.

– Päiväkotien apulaisjohtajat tekevät nykyiselläänkin opettajan töitä. Heillä ei ole mahdollisuuksia toimia johtajan apukätenä hallinnollisissa tehtävissä, Nieminen toteaa.

– Esihenkilöillä ei ole aikaa kohdata työntekijöitä tai perheitä, hän lisää.

Päivi Huhtanen (vihr.) arvostelee päätöstä nipistää puolikas henkilötyövuosi uusien opinto-ohjaajien palkkaamisessa.

– Ohjattavia on paljon, ja palkka on matalampi kuin monissa naapurikunnissa. Resursointi on saatava kuntoon, hän alleviivaa.

Nieminen ja Huhtanen tyytyivät kritiikistä huolimatta pohjaesitykseen eivätkä esittäneet muutosehdotuksia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän