Kaupunginhallitus hyväksyi kartanokaupan: Salvelasta tulee historiakeskus ja nähtävyyskohde

0
Salvelan kartanon myynnissä on ollut mutkia matkassa, mutta nyt kauppahinta on sovittu ja hyväksytty. Kuvassa kartanon päärakennus. Kuva: Jan Sundman

Kaarina myy Salvelan kartanon Kiinteistö Oy Vanhuudenturvalle 405 000 euron kauppahintaan. Kaarinan kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaisessa (20.11.) kokouksessaan.

Kiinteistö Oy Vanhuudenturva saa omistukseensa Salvelan kartanon päärakennuksen, joka on toiminut esimerkiksi Piikkiön kunnantalona sekä päiväkotina. Lisäksi kauppaan kuuluu noin hehtaarin määräala kartanon kiinteistöstä.

Hans Huttunen (ps.) esitti, että myyntipäätös jätettäisiin pöydälle, kunnes ostaja on laatinut päärakennukselle remontointisuunnitelman. Kannatettu vastaehdotus hävisi äänestyksessä luvuin 11–2. Huttusen kannalla oli yhtäältä perussuomalaisten Markku Agge.

Historiakeskus ja -myymälä, nähtävyyskohde, pakkaamo, valokuvastudio, asuinkiinteistö… Siinä suunnitelmia Salvelan kartanon varalle. Kuva: Jan Sundman

Elämyspalveluja ja tapahtumapäiviä

Salvelan kartanosta järjestettiin tarjouskilpailu kuluvana syksynä (18.9.–23.10.). Kaarina sai määräaikaan mennessä kaikkiaan kolme tarjousta, joista kaksi oli tarjouspyynnön (pohjahinta 400 000 euroa) mukaisia.

Korkein tarjous oli arvoltaan 405 000 euroa ja toiseksi tullut tasan 400 000 euroa. Kolmas tarjous kohdistui useampaan kiinteistöön, jotka eivät olleet tarjouskilpailun kohteena.

Kaupunginhallitus on edellyttänyt, että potentiaalinen ostaja laatii Salvelan kartanolle pätevän jatkokäyttösuunnitelman. Kiinteistö Oy Vanhuudenturva esittää suunnitelmassaan, että kartanoalueesta rakennettaisiin historiakeskus ja nähtävyyskohde, joka vetäisi puoleensa historiasta kiinnostuneita turisteja ja kävijöitä. Päärakennukseen tulisi “Pohjoismaiden kattavin ja paras” historiamyymälä sekä Rautaportti.fi-verkkokaupan varasto, pakkaamo, valokuvastudio ja toimistotiloja.

Salvelan kartanolla järjestettäisiin elämyspalveluja ja pidettäisiin silloin tällöin tapahtumapäiviä. Päärakennukseen rakennettaisiin yksi tai kaksi pientä asuntoa, jotka auttaisivat pitämään ilkivallan minimissään ja toisivat hieman vuokratuottoa.

Kiinteistö Oy Vanhuudenturva ja Rautaportti Oy ovat samassa omistuksessa. Vanhuudenturvan ja Rautaportin välille tehdään pitkäaikainen vuokrasopimus Salvelan kartanosta ja kaikki toiminta Salvelan kartanolla tulisi Rautaportin alle.

Salvelan kartanosta tarjottiin keväällä isompaa summaa kuin millä kiinteistö nyt myytiin. Kuva: Jan Sundman

Keväällä tarjottiin parempaa hintaa

Salvelan kartano on ollut tyhjillään vuodesta 2018 lähtien. Kaarina yritti kartanon myyntiä jo vuonna 2016, jolloin sen pohjahinnaksi määriteltiin 950 000 euroa. Sittemmin hintapyyntö laski 710 000 euroon, ja viime keväänä kohdetta kaupiteltiin Huutokaupat.com-sivustolla. Kaupanteko päättyi 470 470 euroon, mutta kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen jättää paperit allekirjoittamatta.

Viimekeväisen huutokaupan korkein tarjous oli siis rahakkaampi kuin nyt hyväksytty kauppahinta. Tarjouksen teki tuolloin helsinkiläinen Bure Capital Oy, joka olisi peruskorjannut päärakennuksen asuinkäyttöön.

Bure Capital kytkeytyy Katiska-vyyhtiin, joka on Suomen kaikkien aikojen laajimpia huumerikosjuttuja. Bure Capitalin aiempi toimitusjohtaja ja prokuristi Janne Järvinen tuomittiin törkeästä rahanpesusta vyyhdin oikeuskäsittelyn aikana. Aiemmin käräjäoikeus oli tuominnut hänet myös avunannosta törkeään huumausainerikokseen, mutta tuon syytteen Helsingin hovioikeus sittemmin hylkäsi.

Furubergin ja Leporannan kiinteistöt siirtyvät samojen omistajien haltuun. Kiinteistöt sijaitsevat Littoisissa toistensa välittömässä läheisyydessä. Kuvassa Furubergin huvila. Kuva: Sari Järvinen

Furuberg ja Leporanta yhteiseen omistukseen

Pitkään kaupan olleet Furubergin ja Leporannan kiinteistöt myydään kahdelle yksityishenkilölle. Kiinteistöt sijaitsevat toistensa välittömässä läheisyydessä Littoisissa.

Furubergin päärakennus kustantaa ostajilleen yhteensä 65 275 euroa. Leporannan rakennuksesta ostajat pulittavat 188 095 euroa. Molemmat kohteet kunnostetaan yksityiseen käyttöön.

Kiinteistöt olivat avoimessa huutokaupassa Huutokaupat.com-sivustolla kuluvan syksyn aikana. Furubergistä tehtiin 40 tarjousta ja Leporannasta vastaavasti 241.

Kaarina on koettanut kaupata Furubergiä ja Leporantaa vuodesta 2018 lähtien. Rakennusten heikko kunto vaikeutti kaupantekoa. Lisäksi molemmat kohteet ovat asemakaavassa suojeltuja, eikä niitä siten voitu myydä purettaviksi.

Juttu julkaistiin uudelleen alkuperäisessä muodossaan teknisen vian vuoksi 21.11.2023 kello 15.23.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän