Kino Piispanristi tuplasi salimääränsä kesken pahimman korona-ajan, mutta investointi kannatti: “Me olemme pystyneet kasvamaan, vaikka muutoin ala laahaa”

0
Cinemahouse Oy:n yrittäjät Antti Juntunen (vas.) ja Henry Erkkilä istuvat Kino Piispanristin uudessa, 15-paikkaisessa premium-salissa. Salin remontti on loppusuoralla, ja se otettaneen käyttöön joulukuun aikana. Kuva: Julian Rauhaniemi

Vuoden kaarinalainen yritys on Henry Erkkilän ja Antti Juntusen pyörittämä Cinemahouse Oy. Maakunnan ansioituneita yrittäjiä palkittiin lauantaina (18.11.) Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa Turun Logomossa.

Cinemahouse tunnetaan Kaarinassa elokuvateatteri Kino Piispanristin taustatahona. Yrityksellä on toimintaa myös Turussa (Kino Diana), Laitilassa (Laitilan Kino) sekä Salossa (Kino Lumo).

Kaarina-lehti haastatteli Erkkilää ja Juntusta perjantaina 17. marraskuuta, siis gaalatilaisuuden aattopäivänä.

– Olemme tietenkin kiitollisia, mukavaa saada tunnustusta tämän touhuamisen keskellä, yrittäjäkaksikko kommentoi.

– Teatteri on pidetty, ja kävijämäärämme ovat kasvussa, he jatkavat.

Henry Erkkilä ja Antti Juntunen päättivät tuplata Kino Piispanristin salimäärän koronakeväänä 2021. Sittemmin on selvinnyt, että investointi kannatti. Kuva: Julian Rauhaniemi

Laajennus koronan keskellä

Kino Piispanristi avasi ovensa ensi kertaa helmikuussa 2017. Erkkilä ja Juntunen kuvailevat kulunutta, reilun kuuden ja puolen vuoden ajanjaksoa antoisaksi.

– Tärkeintä on pysyä kehityksessä mukana, sillä kilpailu kuluttajien vapaa-ajasta on kovaa. Ei riitä, että on kaksi salia ja popparit kaapissa, Erkkilä toteaa.

Niin, vielä alkuvuodesta 2021 Kino Piispanristi oli kaksisalinen. Yrittäjät päätyivät samaisena keväänä rohkeaan ratkaisuun, sillä salien määrä päätettiin tuplata. Yritykset ja yksittäiset ihmiset elivät tuolloin koronapandemian ja -rajoitusten kourissa.

Sittemmin on käynyt selväksi, että investointi kannatti.

– Me olemme pystyneet kasvamaan, vaikka muutoin ala laahaa, Erkkilä kiteyttää.

Parivaljakko tietää, että Kino Piispanristille tullaan muualtakin kuin Kaarinan alueelta.

– Turusta käydään enemmän ja enemmän. Etenkin lastenleffojen lipunmyynnissä pärjäämme hyvin Turun Finnkinoa vastaan, Juntunen tietää.

Turun ydinkeskustassa sijaitsevan Finnkino Kinopalatsin katsojakapasiteetti on noin 2 000 kaikki salit mukaan laskien. Kino Piispanristillä vastaava lukema on 300.

Cinemahouse Oy on pyörittänyt salolaista Kino Lumoa marraskuun alusta lähtien. Kuva lokakuun puolivälistä, ja siinä poseeraavat Lumon entinen yrittäjä Minna Matila, Cinemahousen toimitusjohtaja Henry Erkkilä sekä Lumon teatteripäällikkö Janne Haapaniemi. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Tarjous, josta ei voinut kieltäytyä

Cinemahouse tiedotti lokakuun puolivälissä, että se laajentaa toimintaansa Saloon. Yritys on pyörittänyt siellä Kino Lumoa marraskuun alusta lähtien.

– Saimme tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä, Erkkilä naurahtaa.

– Salo on samaa talousaluetta muiden teatteriemme kanssa. Sarjalippumme käyvät jokaisessa toimipaikassa, ja uskomme yritysmyyntimmekin kiihtyvän, hän lisää.

Kino Lumossa on nykyisellään kaksi teatterisalia, mutta kolmas on tulossa. Cinemahouse on nimittäin vuokrannut Lumon vieressä sijaitsevan liiketilan, jonne on tarkoitus remontoida uusi premium-sali.

– Noin 50–60 hengelle, Juntunen tietää.

– Piispanristin konsepti on toimiva, ja uskomme sen vetävän myös Salossa, Erkkilä mainitsee.

Salon laajennus valmistuu ensi vuoden aikana.

– Jos kesällä tulee ensi-iltaan joku kova animaatio, sen näkee uudessa salissa, Juntunen uskoo.

Elokuvateatteri Kino Piispanristi sijaitsee Jännekadulla, Prisman ja Tokmannin naapurissa. Kuva: Julian Rauhaniemi

Kiitosta eläkeläisille

Maailma on edennyt viime vuodet kriisistä kriisiin, mutta Cinemahousen luotto tulevaan on vahva.

– Haluamme antaa erityiskiitoksen eläkeläisille, jotka harrastavat aktiivisesti elokuvia. Meidän päivänäytöksemme alkavat arkisinkin jo kello 12, ja se on suurilta osin eläkeläisten ansiota. Kun porukkaa käy, kannattaa pitää laajoja aukioloaikoja, Juntunen alleviivaa.

Kuluttajien vaatimustaso kasvaa, mutta elokuvateatterielämys pitää pintansa.

– Sama elokuva voi pyöriä päivänäytöksissä puolikin vuotta, mutta tulijoita riittää silti, Juntunen korostaa.

Piispanristille on valmistumassa uusi, 15-paikkainen premium-sali.

– Kun se saadaan valmiiksi, siirrymme remontoimaan Salon liiketilaa, yrittäjäkaksikko kertoo.

“Siitä tulee niin premium, ettei toista vastaavaa ole Suomessa.”

Viides sali aukeaa joulukuussa

Elokuvateatteri Kino Piispanristin viides sali valmistunee ensi viikon (20.–26.11.) aikana.

– Siitä tulee niin premium, ettei toista vastaavaa ole Suomessa, Cinemahouse Oy:n toimitusjohtaja Henry Erkkilä vakuuttaa.

Salin istuimet ovat normaalia leveämmät, ja ne ovat myös moottoroituja. Jalkatuki nousee ja selkäpuoli vastaavasti laskee, mikäli katsoja niin haluaa. Äänentoisto toteutetaan yhteistyössä kotimaisen Genelec Oy:n kanssa.

Salin katsojakapasiteetti on vain 15 henkilöä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole vuokrata salia tyystin yksityiskäyttöön.

– Normaalit näytökset pyörivät yhtä lailla, Erkkilä toteaa.

– Uusi sali lisää joustomahdollisuuksiamme. Aiemmin yritystilaisuuksien vähimmäisosallistujamäärä on ollut 25. Nyt se luonnollisesti laskee 15:een, Antti Juntunen pohjustaa.

Vaikka sali onkin tuota pikaa valmis, venyy sen käyttöönotto todennäköisesti joulukuun puolelle.

– Kaikki lakisääteiset tarkastukset on hoidettava ensin, Erkkilä muistuttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän