Kouluruokailua kehitetään Kaarinassa – valtuutetut aterioimaan oppilaitokseen?

0
Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja muistuttaa, että kouluruokailu on paitsi syömistä myös sosiaalinen tilanne. Kuva: KaLe-arkisto

Kouluruokailu herätti runsaasti keskustelua Kaarinan kaupunginvaltuuston maanantaisessa (13.11.) kokouksessa. Vastikään hyväksytyssä ensi vuoden talousarviossa todetaan Kaarinan olevan sitoutunut tekemään kehittämissuunnitelman kouluruokailun parantamiseksi. Tavoitteena on tarjota koululaisille hyvä kouluruoka, lisätä kouluruuan menekkiä ja vähentää hävikin syntymistä. Nuoria on tarkoitus osallistaa vahvasti suunnitelman tekemiseen.

Valtuutetut Jere Järvinen ja Arto Elo (sd.) penäsivät lisää rahaa kouluruokaan. Kaarinan teknisen johtajan Jyrki Haapasaaren mukaan elintarvikkeiden osuus yksittäisen aterian hinnasta on noin 1,15 euroa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Eino Koskinen mainitsi, että ruuan laadun lisäksi tärkeää on kouluruokailun ympärille muodostuva sosiaalinen tilanne.

– Pitäisi tavoitella sitä, ettei kukaan syö koskaan yksin. Se olisi omiaan ennaltaehkäisemään koulukiusaamista, Koskinen painotti.

Jere Järvinen totesi laskelmiinsa perustuen, että aterian syömiseen on kouluissa aikaa keskimäärin vain kymmenisen minuuttia. Kaarina-salissa pohdittiin ykskantaan, että se on liian vähän.

“Ei saa olla sellaisia koulupäiviä, että tarjolla on vain kasvisruokaa. Ruuan on oltava maittavaa ja täyttävää.”

Ismo Seivästö (kd.) ja Arto Elo toivoivat, että kaupunginvaltuutetut ja viranhaltijat pääsisivät testaamaan modernia kouluruokailua.

– Kasvisruokavaihtoehtoja on oltava tarjolla, Seivästö alleviivasi.

Pentti Kallio (vas.) muistutti, että Suomessa harjoitetaan uskonnonvapautta. Samalla pitäisi kunnioittaa myös syömisenvapautta.

– Ei saa olla sellaisia koulupäiviä, että tarjolla on vain kasvisruokaa. Ruuan on oltava maittavaa ja täyttävää, hän sanoi.

Valtuutettujen mahdollisuutta aterioida paikallisella koululla on kartoitettu aikaisemminkin.

– Tekninen lautakunta pohtii idean toteuttamista, Jyrki Haapasaari kertoi luottamushenkilöille maanantaina.

Juttua korjattu 14.11.2023 kello 9.12. Täsmennetty, että yksittäisen kouluruoka-aterian elintarvikekustannukset ovat 1,15 euroa. Kyseessä ei siis ole koko aterian tuotantohinta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän