
Pieni pakkanen puree nenää. Vaikka ei ole ruuhka-aika, Saaristotien liikenne ajaa katkeamatta Kuusistonsalmen sillan työmaan ohi: rekka-autoja, henkilöautoja, Fölin bussi, pakettiautoja, säiliöautoja, lisää rekka-autoja. Pyörätiellä suhahtaa pyöräilijä kohti Kaarinaa.
– Aamukahdeksan aikaan tästä ei pääse yli ollenkaan, naurahtaa Kreaten työmaapäällikkö Mika Huhtala, kun koetamme löytää rakoa liikenteeseen.
Varis raakkuu. Työmaan koneet pitävät kovaa mutta yllättävän siedettävää ääntä. Se hukkuu liikenteen joukkoon. Pääsemme lopultakin Saaristotien toiselle puolelle, ja tulee hiljaisempaa.
Saaristotien liikenne soljuu ohi väliaikaiselle sillalle, jota kutsutaan varasillaksi. Se valmistui lokakuun puolessavälissä ja on näyttänyt ja tuntunut tavalliselta sillalta, kun sitä pitkin on ajanut autolla.
Sillan viereen käveltäessä paljastuu totuus.

Littana varasilta
Mitä nuo oikein ovat? Hirsitukkejako?
– Sinne päin. Pelkkoja, vastaa Mika Huhtala.
Pelkat ovat 15 x 20 senttimetrin kokoisia, neliskanttisia tukkeja. Varasillan asvaltti on levitetty niiden, pienen murskekerroksen ja teräspalkkien päälle.
Järeitä rakenteita ja betonia ei näy. Väliaikainen silta on ohut ja lituskainen. Silta ei näytä kunnon sillalta vaan jättiläismäiseltä tuhatjalkaiselta, joka voisi vipeltää muualle.
Tietenkin se pysyy paikallaan. Varasillan pitäisi kestää se, minkä täytyykin: ei vuosikausia sään ja liikenteen rasitusta vaan yhden vuoden saaristotieajot. Väliaikainen silta rakennettiin parissa kuukaudessa, kun pysyvän sillan pystyttäminen vie yli vuoden.

Viides silta puuttuu vielä
Kuusistonsalmessa tarvitaan tällä hetkellä useita siltoja. Yhteensä tällä työmaalla tulee olemaan viisi siltaa: purettava vanha silta, väliaikainen silta, tuleva pysyvä silta sekä lisäksi kaksi työsiltaa.
Yhtä työsiltaa rakennettiin jutuntekohetkellä juuri salmeen, lähelle vesirajaa Hovirinnan puolelle. Toinen työsilta rakennetaan sen viereen vanhan sillan alle. Niiltä käsin päästään rakentamaan lopullista siltaa, jotta rakentajien ei tarvitsisi kiikkua veneessä.
Kuusistonsalmi lipuu hiljaa keskeneräisen työmaasillan ohi. Veneväylä on yhä auki. Sitä ei ole haluttu sulkea, sillä salmessa kulkee Airisto–Harvaluoto–Lemlahti-vesiväylä. Tosin nyt talvikaudella väylä saatetaan tilapäisesti pistää kiinni, kun siltaa puretaan.
Vesi on melkein tyyni, vain pienillä rypyillä. Rantaruohikossa näkyy huurretta ja jonkun karannut rantapallo.
Vanhan sillan betoniin joku on spreijannut näyttävän, ison graffitin. Se on ollut siinä kauan. Työmaalla ei kuitenkaan ole ollut ilkivaltaa tai varkauksia, Huhtala iloitsee.

Tien alla oli yllätysbetonia
Vanha silta, josta vielä muutama viikko sitten koko saariston autoliikenne ajoi mantereelle, näyttää surulliselta. Aidat, kaarre-liikennemerkit ja vilkkuvalot estävät tavallista liikennettä ajamasta vanhalle sillalle. Sen kannella näkyy vain työkoneita ja työmiehiä.
Kaarina-lehden käydessä paikalla asvalttia kuorittiin juuri pois. Sen alta on paljastunut 60-senttinen betoni, niin kuin kuuluukin.
Betonia osoittautui olevan muuallakin. Suunnittelijoiden yllätykseksi Saaristotien asvaltin alta löytyi 20 senttimetrin betonikerros, johon ei oltu varauduttu. Se pitää piikata tarvittavilta osin irti ja kuljettaa pois. Lisäkustannuksia on kertymässä muutamien kymmenientuhansien eurojen verran.
– Huhu kertoo, että betonitie jatkuisi asvaltin alla Paraisille saakka, Huhtala sanoo.

Työmaalle tullaan ympäri Suomea
Nyt ensimmäiseksi vanhan sillan kanteen porataan reikiä, joista teräspaalut isketään sillan läpi. Niiden avulla vanhan sillan alle saadaan pystytettyä teline. Sillan alle rakennetaan puulava.
– Sille purettava kansibetoni ravistellaan, luonnehtii Huhtala.
Sitten katkaistaan vanhan sillan pilarit, ja romut kärrätään pois. Lopulta jäljellä ei pitäisi olla mitään.
Purkutöiden on tarkoitus olla ohi joulukuun puolivälissä. Sitten alkaa uuden sillan perustusten – paalulaattojen ja tukien – teko.
Lähdemme pois vanhalta sillalta. Ohitamme sillanpielestä työmaakopit, jotka ovat ilmestyneet omakotitalojen jatkeeksi. Kopeista on tällä työmaalla merinäköala.
Kuusistonsalmen siltatyömaalla työskentelee 10–15 miestä. He ovat tulleet paikalle ympäri Suomea: Kokkolasta, Pohjanmaalta, Itä-Suomesta, Tampereelta. Huhtala itse on Oulusta.
– Joka viikonloppu en ole mennyt kotiin, hän toteaa.

Talvikunnossapitoa tehostetaan rekkojen vuoksi
Rekka-autot jyrisevät taas ohitsemme.
Talvella tulee olemaan jännät paikat edessä. Kuusiston puoleinen mäki on talvikelillä rekka-ansa. Vähintään kerran talvessa jokin raskas ajoneuvo on jäänyt mäkeen jumiin.
– Yleensä rekat santsaavat vauhtia päästäkseen mäen ylös. Nyt vauhtia ei mutkan ja varasillan vuoksi voi ottaa, ja nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa, Huhtala kommentoi.
Aiemmin nopeusrajoitus oli kaksinkertainen.
Kun Saaristotie tukkeutuu, seuraukset ovat mittavat. Esimerkiksi Papinholman tietyömaan suojatien tärinäraidat, joihin autot jarruttelivat kolme vuotta sitten, jämähdyttivät liikenteen niin, että paikallaan seisova autojono ulottui Turku–Helsinki-moottoritielle.
Jos Saaristotie on tukossa, asiasta kärsitään ympäri Suomea. Suurin osa Suomen kaikkien rakennustyömaiden käyttämästä sementistä tulee Paraisilta. Rakennustyömailla pyöritellään peukaloita ja eurot juoksevat, jos Saaristotien liikenne seisoo.
Riskiä koetetaan vähentää tavallista tehokkaammalla talvikunnossapidolla.
– Normaalisti paikalla on suoritettu aurauksen lisäksi vain suolausta, mutta nyt tehdään tarpeen mukaan myös suolahiekoitusta, tarkentaa Kauko Marttila Varsinais-Suomen ely-keskuksesta sähköpostitse.
Kun uusi silta on vuoden päästä valmis, jokatalvinen rekkajännitys saattaa olla kokonaan ohi. Uusi silta on 1,6 metriä korkeampi kuin vanha, mikä loiventaa jyrkän mäen nousukulmaa.

Mopoilla hurjastellaan työmaan kohdalla
Rekkojen ja muiden autojen lisäksi Kuusistonsalmen siltaa pitkin suhahtavat kaikki kuusistolaiset yläkouluikäiset mennessään Valkeavuoreen. Kevyen liikenteen riskit työmaan aikana ovat herättäneet kuusistolaisperheissä paljon huolta.
Pyörätiellä on juuri nyt huomattavasti turvallisempaa kuin ennen väliaikaisen sillan valmistumista. Työmaaliikenteen ei tarvitse enää käydä pyörätiellä, ja tukeva kaide erottaa jalankulkijat autoista.
Ennen väliaikaisen sillan valmistumista työmaa-ajoja jouduttiin tekemään jalankulkuväylän kautta rantaan. Ratkaisu oli huono, mutta parempaakaan ei ollut.
– Täällä oli todella ahdasta. Isoja, painavia palkkimateriaaleja ja koneita jouduttiin liikuttelemaan varasillan rakentamiseksi, Huhtala harmittelee.
Työmaan ohjeistuksena oli, että jos koneilla joudutaan kulkemaan pyörätien yli, tarvitaan liikenteenohjaaja paikalle. Kauko Marttilan tiedossa on, että yksi työmaan ajoneuvokuljettaja ei ollut noudattanut ohjetta, mutta asiaan puututtiin.
Kaikki Saaristotien autoilijat eivät ole myöskään välittäneet 30 km/h -rajoituskyltistä. Onnettomuuksilta on onneksi vältytty.
– Tosin mopoilijat eivät pelkää henkensä puolesta. Mopoilla ajetaan mäkeä täysillä alas, Huhtala puuskahtaa.
Mopoilijoiden pitäisi noudattaa samaa nopeusrajoitusta kuin muidenkin.

Jännittävät ajat edessä
Yleisesti työmaalla on mennyt kaikki hyvin ja aikataulussa on pysytty.
– Nyt sitten alkavat vaiheet, joissa yllätyksiä voi tulla enemmän, miettii Huhtala.
– Alamme purkaa nykyistä siltaa, ja salmessa on myös sitä edeltäneen sillan perustuksia jäljellä. Kaikenlaista ennakoimatonta voi tulla vastaan.
Tienkäyttäjien kannalta uusia järjestelyjä ei pitäisi olla vuoteen tulossa. Väliaikaisella sillalla on 30 km/h -rajoitus siihen saakka, kunnes uusi silta otetaan käyttöön.
Kuusistonsalmen sillan työmaa
- Urakka käynnistyi elokuussa 2023. Valmista pitäisi olla syyskuussa 2024.
- Uusi silta on jännitetty betoninen jatkuva palkkisilta, ja se rakennetaan vanhan sillan paikalle.
- Sillan hyötyleveys kasvaa 12:sta 14,5 metriin. Jalankulku- ja pyöräilyväylää levennetään, ja sen ja ajoradan väliin tulee metrin levyinen välialue.
- Hankkeen kustannukset ovat noin 7,5 miljoonaa euroa.
- Kohteen urakoitsijana toimii Kreate Oy.