Maakunnan etua valvoo kaarinalainen silmäpari – “Minä olen virkamies, poliitikot tekevät päätöksiä”

0
Kaarinalainen Malla Rannikko-Laine aloitti Varsinais-Suomen liiton vt. edunvalvontajohtajana marraskuun alussa. Pesti kestää näillä näkymin ensi vuoden lokakuuhun saakka. Kuva: TS-arkisto/Jukka Vaso

Varsinais-Suomen liiton virkaa toimittavana edunvalvontajohtajana aloitti marraskuun alussa kaarinalainen Malla Rannikko-Laine. Samalla hän on päättänyt erota kunnallispoliittisista luottamustoimistaan. Syyt ovat sekä ajankäytölliset että työtekniset.

– Uuden työtehtäväni luonne on sellainen, etten voi toimia politiikassa mahdollisten kaksoisroolien vuoksi, Rannikko-Laine (kok.) kiteyttää.

Rannikko-Laine ilmoitti eroamisaikeistaan lehdistötiedotteella perjantaina 29. lokakuuta.

Luovun tehtävistäni Kaarinan sivistyslautakunnan puheenjohtajana, kaupunginvaltuuston jäsenenä ja kaupunginhallituksen varajäsenenä. Vaikka kausi jää nyt kesken, olen erittäin kiitollinen mahdollisuudesta vaikuttaa kaarinalaisten asioissa kuuden vuoden ajan. On hienoa, että kasvava kaupunki investoi lapsiin ja nuoriin, monipuoliseen ympäristöön ja saavutettavuuteen. Itselleni tärkeitä yksittäisiä kysymyksiä ovat olleet myös muun muassa varhaiskasvatuksen palveluseteli sekä joukkoliikenteen uudistaminen, erityisesti Littoisten Föli-yhteyksien parantaminen. Molemmat asiat ovat hyvässä vaiheessa ja toivottavasti etenevät päätöksenteossa viimeistään kevään aikana. Kaarinassa on saanut toimia hyvässä yhteistyössä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa yli puoluerajojen, tiedotteessa todetaan.

Rannikko-Laineen tilalle kaupunginvaltuustoon noussee kokoomuksen 1. varavaltuutettu Johannes Sankari. Puolueen kunnallisjärjestö päättää uudesta sivistyslautakunnan puheenjohtajasta ja kaupunginhallituksen varajäsenestä. Eroamisen luottamustoimista myöntää kaupunginvaltuusto.

Malla Rannikko-Laine luopuu uuden työpestinsä myötä Kaarinan sivistyslautakunnan puheenjohtajuudesta, kaupunginvaltuuston jäsenyydestä sekä kaupunginhallituksen varajäsenyydestä. Paikallispolitiikassa hän ehti vaikuttaa kuuden vuoden ajan. Kuva: TS-arkisto/Jukka Vaso

Tunnin juna lisäisi saavutettavuutta

Edunvalvontajohtajan tehtävänä on edistää maakunnan kärkihankkeiden toteutumista.

– Maakuntahallitus on nuo hankkeet määritellyt ja maan hallitus osan niistä kirjannut ohjelmaansa, Rannikko-Laine muistuttaa.

Varsinais-Suomen kenties merkittävin yksittäinen kärkihanke on niin sanottu Tunnin juna Turun ja Helsingin välillä.

– Toteutuessaan ratahanke edistäisi huomattavasti maakuntamme saavutettavuutta, Rannikko-Laine alleviivaa.

Maantiehankkeista listalla ovat Turun kehätie ja Kaarinaankin huomattavasti vaikuttava läntinen ohikulkutie eli Paraisten väylä.

– Paraisten väylän toteutuminen on tavoitteissamme. Kunnollinen yhteys Turunmaan saariston ja mantereen välillä on tärkeä tekijä esimerkiksi teollisuuskuljetusten sujuvuudelle, Rannikko-Laine teroittaa.

Suunnitelmana on rakentaa uutta kaksikaistaista tietä noin kolmen kilometrin matkalle välillä Kartanontie–Kirjalansalmen silta. Lisäksi nykyinen Kurkelantie (maantie 2221) nelikaistaistetaan maantien 110 (vanha ykköstie) ja Kartanontien välillä. Mikäli läntinen ohikulkutie toteutuu, rakennetaan Kuusistosalmen yli kokonaan uusi Auvaisbergin silta.

– Saaristotien useat, jo käynnissä olevat siltainvestoinnit ovat osa kokonaisuutta, vaikka niille onkin myönnetty erillistä rahoitusta, Rannikko-Laine toteaa.

Rahoituspäätöstä sekä Turun kehätien parantamiselle että Paraisten väylän rakentamiselle odotetaan ensi vuonna. Molemmat hankkeet ovat valtioneuvoston kiireellisesti edistettävien suunnittelukohteiden listalla.

“Vaikka päätöksiä on tehty ja kirjattu, täytyy varmistaa, että rahaa lopulta tulee ja toimeen ryhdytään.”

”Minä olen virkamies, poliitikot tekevät päätöksiä”

Varsinais-Suomessa on vankka tahto tehdä toimia Saaristomeren vedentilan parantamiseksi.

– Onneksi sama tahto vaikuttaa olevan myös Arkadianmäellä, Rannikko-Laine sanoo eduskuntaan ja maamme hallitukseen viitaten.

Maakuntaliitto haluaa huolehtia koulutuspaikkojen riittävyydestä Varsinais-Suomen korkeakouluissa.

– Olemme kasvumaakunta, yksi niistä harvoista, Rannikko-Laine tietää.

Päätöksenteko ei kuitenkaan ole kaarinalaisen käsissä.

– Minä olen virkamies, poliitikot tekevät päätöksiä. Toimin enemmän taustalla, Rannikko-Laine täsmentää.

– Vaikka päätöksiä on tehty ja kirjattu, täytyy varmistaa, että rahaa lopulta tulee ja toimeen ryhdytään, hän lisää.

Yhteistyö on Rannikko-Laineen mukaan kaiken keskiössä.

– Kokoustamme aktiivisesti esimerkiksi Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmän kanssa, hän kertoo.

“Minun oli helppoa hypätä tähän tehtävään, olivathan toimenkuvat ja organisaatio minulle ennalta tuttuja”, Rannikko-Laine toteaa edunvalvontajohtajan pestistä. Kuva: KaLe-arkisto

Muutosten tuulia

Malla Rannikko-Laine ei astunut täysin tuntemattomaan aloittaessaan maakuntaliiton vt. edunvalvontajohtajana.

– Olen työskennellyt Varsinais-Suomen liiton edunvalvonnassa noin seitsemän vuoden ajan, ensin erikoissuunnittelijana ja sittemmin kehittämispäällikkönä.

Edunvalvontajohtaja vaihtui, koska tehtävää pitkään hoitanut Janne Virtanen siirtyi marraskuun alussa Keskon Varsinais-Suomen ja Hämeen alueen aluejohtajaksi. Rannikko-Laine tosin sijaisti Virtasta jo syys-lokakuussa lomien vuoksi.

– Sisällöt ovat sikäli tuttuja, mutta roolini on toki hieman erilainen, kun on kokonainen yksikkö vedettävänä, Rannikko-Laine pohtii.

Hänen pestinsä vt. edunvalvontajohtajana kestää näillä näkymin ensi vuoden lokakuuhun saakka. Mitä sitten tapahtuu?

– Maakuntahallitus päättää uudesta edunvalvontajohtajasta. Isoja muutoksia on tulossa, sillä maakuntajohtajamme Kari Häkämies jää ensi vuonna eläkkeelle, Rannikko-Laine painottaa.

– Minun oli helppoa hypätä tähän tehtävään, olivathan toimenkuvat ja organisaatio minulle ennalta tuttuja, hän jatkaa.

Mainittakoon, että Janne Virtanen siirtyi aikoinaan edunvalvontajohtajaksi nimenomaan maakuntaliiton kehittämispäällikön pallilta.

Entäpä poliittinen toiminta? Kiinnostaako se Rannikko-Lainetta vielä tulevaisuudessa?

– Riippuu pitkälti työkuviosta. Periaatteessa kyllä, nämä vuodet Kaarinan politiikassa ovat olleet mielekkäitä, hän miettii.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän