14-vuotias Onni Ekman on tehnyt harrastuksestaan jo jossain määrin ammatin – “Piirtämisessä ei ole rajoja”

0
14-vuotias Onni Ekman on tuore 4h-yrittäjä. Idea yrityksen perustamisesta lähti siitä, kun Ekman sai ensimmäisen työtehtävänsä. ”Minua pyydettiin piirtämään vesivärihahmoja lapsille. Se oli ensimmäinen palkkatyöni graafikkona”, hän kertoo. Kuva: Hanna Kammi-Rahnasto

Teksti: Hanna Kammi-Rahnasto 

14-vuotias Onni Ekman on aina pitänyt piirtämisestä. Hänelle luovuus ja itsensä ilmaisu on aina tuntunut luonnolliselta, mutta nyt hän on ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa urapolkuaan.

Ekman on perustanut jokunen aika sitten oman 4h-yrityksen. 4h on järjestö, joka toimii aktiivisesti niin Suomessa kuin ulkomaillakin lasten ja nuorten hyväksi. Se on lanseerannut pienimuotoisen yrittäjyyden mallin, jossa nuoret voivat ohjatusti ja turvallisesti harjoitella yrittäjyyttä.

Idea yrityksen perustamisesta lähti siitä, kun Onni sai ensimmäisen työtehtävänsä.

– Minua pyydettiin piirtämään vesivärihahmoja lapsille. Se oli ensimmäinen palkkatyöni graafikkona.

Kun jälleen tuli uusi yhteydenotto samankaltaiseen tehtävään, alkoi hän pohtia, miten olisi järkevintä hoitaa laskutus.

– Sitten päätimme luoda minulle Y-tunnuksen 4h-yritysmallin kautta.

Piirtäminen on aina ollut Onni Ekmanin unelma-ammatti. Hänen luovuutensa on nähty jo pienenä, ja hän on käynyt koulua kuvaamataidon linjalla. ”Tuntuu hienolta, että lahjoilleni on annettu tilaa ja panostusta. Perheeni on aina kannustanut minua menemään unelmiani kohti”, Ekman kiittää. Kuva: Hanna Kammi-Rahnasto

Kotoa suurta tukea

Piirtäminen on aina ollut Onnin unelma-ammatti. Hänen luovuutensa on nähty jo pienenä. Nuori yrittäjä kertookin vanhempiensa olleen tiiviisti läsnä tukemassa hänen luovaa harrastustaan. Kotona on aina panostettu siihen, että Onni saa käydä koulua kuvaamataidon linjalla.

– Tuntuu hienolta, että lahjoilleni on annettu tilaa ja panostusta. Perheeni on aina kannustanut minua menemään unelmiani kohti.

Onni ei ajatellut perustavansa 14-vuotiaana omaa yritystä, mutta nyt hän on tilanteesta mielissään. Tarjouksia piirroksista on tullut lisää ja Onni saa kerättyä rahaa omalla taiteellisella työllään.

Onni ei ole kokenut vielä ennakkoluuloja nuoresta iästään huolimatta, vaan asiakkaat ovat luottaneet hänen kykyihinsä. Vaikeinta yrittäjyydessä on ollut töiden hinnoittelu, mutta siihen Onnilla on selkeä linja.

– Määritän ennakkoon mahdollisen hinnan arvioidun työtuntimäärän mukaan. Lisäksi huomioon täytyy ottaa materiaalikulut. Olen kuitenkin reilu hinnoittelija, Onni naurahtaa.

Onni Ekmanin valmis tyylinäyte.

Hullunkurisia ideoita ei ole

Yhteen hauskaan ilmiöön Onni on yrittäjyytensä aikana törmännyt. Asiakkaat aloittavat usein keskustelun kertomalla, että heidän ideansa voi tuntua piirtäjästä pähkähullulta tai omituiselta.

Onni kuitenkin vannottaa, ettei se ole pitänyt vielä kertaakaan paikkansa.

– Piirtämisessä ei ole rajoja. Yleensä hullunkurisimmatkin ideat ovat helppoja ja hauskoja toteuttaa.

Vaikka nuori yrittäjä on vasta yläkouluikäinen, hän haaveilee tulevaisuuden ammattinsa liittyvän jotenkin piirtämiseen. Onni luettelee ammatteja aina tatuoijasta arkkitehtiin, mahdollisuuksia on monia. Polku 4h-yrittäjänä vie aikeita eteenpäin.

– Uskon, ettei silloin pääse eteenpäin, jos vain haaveilee. Aina kannattaa yrittää ja kokeilla erilaisia asioita rohkeasti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän