Pääkirjoitus: Yrittäminen – oikotie onneen?

0

Jos haluat rikastua, ryhdy yrittäjäksi.

Kulunut, usein onneksi kieli poskessa heitetty lausahdus lienee sinullekin tuttu. Yrittäminen nähdään edelleen usein oikotienä onneen, vaikka tosiasiassa se on ollut huomattavasti useammin oikotie henkilökohtaiseen konkurssiin. Vasta syksyllä saimme lukea uutisista, miten konkurssiaalto lakaisee tällä hetkellä yrittäjäkenttää isoimmalla luudalla sitten 1990-luvun lamavuosien, eikä tulevaisuudennäkymä ainakaan vienti- ja rakennusaloilla näytä juuri sen ruusuisemmalta.

Toki, menestyviäkin esimerkkejä on. Ja vieläpä ilahduttavan paljon. Eikä menestyksen tarvitse välttämättä olla korrelaatio rahalle tai vauraudelle. Kun yrittämiseen kannustetaan, olisi eurojen ja nousukäppyröiden sijaan hedelmällisempää tuoda esiin sitä, mitä muuta hyvää yrittäminen voi antaa.

Yhdelle se voi tarjota keinon toteuttaa ammatillisia unelmiaan. Toiselle se voi antaa vapauden viedä liikeideaansa eteenpäin omilla arvoillaan ja ehdoillaan. Kolmannelle yrittäjyys taas voi olla sopiva väliporras laskeutua työelämästä eläkepäiviin.

Suomessa on yli 350 000 yritystä, jotka työllistävät lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Vaikka mediassa usein esiin nousevat suuryritykset ja miljoonaluokan menestystarinat, on kuitenkin yli 90 prosenttia kaikista yrityksistä mikro- eli alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Ne työllistävät yhteensä yli 320 000 suomalaista, ja tuo määrä on jatkuvasti kasvussa.

Mikroyrityksen tukeminen on samalla satsaus paikalliseen ja kotimaiseen työvoimaan. Jos käykin niin hyvin, että yrittäjä jossain vaiheessa vaurastuu, tietää se useimmiten lisätyöpaikkoja.

Se taas on meidän kaikkien etu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän