KaaPon 14-vuotiaiden poikien joukkue sai heinäkuussa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua espanjalaiseen futiskulttuuriin. Joukkueen valmentaja, itsekin espanjalainen Tomeu Mayol Quetglas, järjesti vaihtokokemuksen, jonka ansiosta 11 kaapolaista pääsi viikoksi espanjaan. Elokuussa roolit vaihtuivat päinsä, kun joukko nuoria katalaanijalkapalloilijoita saapui kesäiseen Kaarinaan.
Kaapolaiset viettivät viikkonsa reilun 40 000 asukkaan Vicissä. Kaupunki sijaitsee massiivisista jalkapalloperinteistään tunnetun Barcelonan kupeessa.
– Vaikka asukkaita oli vähän enemmän kuin Kaarinassa, Vic oli huomattavasti tiiviimmin rakennettu, matkassa olleet kaarinalaispelaajat muistelevat KaaPo-talon pukuhuoneessa.
Asumisjärjestelyt olivat samanlaiset kuin monissa muissakin vaihto-ohjelmissa. Kaapolaiset majoittuivat paikallisissa perheissä ja tutustuivat sikäläiseen arkielämään.
– Perheiden lapset puhuivat parempaa englantia kuin vanhemmat. Varsinaista kielimuuria ei silti ollut, kaarinalaiset kertovat.

”Sikakuumaa”
Jalkapallo oli tietenkin heinäkuisen reissun keskiössä. Kaapolaiset osallistuivat intensiiviselle futisleirille, jonka aikana harjoiteltiin neljänä päivänä kaikkiaan neljä tuntia kerrallaan. Yhden harjoituspelinkin kaarinalaiset pelasivat.
– Me voitettiin se ylivoimaisesti, pelaajat korostavat.
Espanjalaiset valmennusmetodit ovat pääosin samanlaisia kuin meillä Pohjolassa. Taustalla on looginen syy.
– Espanjassa käytetään samaa Ekkono-valmennussysteemiä kuin Suomessa. Pelillisyys on siinä keskiössä, ja asioita pitää hiukan pelaajan itsensäkin osata hoksata, pojat avaavat valmentajiensa avustuksella.
Jos valmennustyyli oli yhteneväinen suomalaiseen verrattuna, ei samaa voi sanoa keliolosuhteista.
– Vicissä oli sikakuumaa, pelaajat kiteyttävät.
– Todella hiostavaa, varsinkin suoraan auringossa, he jatkavat.

Messin jalanjäljissä
Viikon mittaisen reissun aikana ehti tehdä muutakin kuin pelata jalkapalloa. Toki sivuaktiviteetitkin liittyivät olennaisesti lajiin.
– Päästiin käymään La Masiassa, kaapolaiset mainitsevat.
La Masia on FC Barcelonan junioriakatemia. Harjoituskeskuksesta ovat valmistuneet esimerkiksi Lionel Messi, FC Barcelonan nykyinen päävalmentaja Xavi, Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guordiola, keskikenttälegenda Andrés Iniesta sekä nykyisistä Barcelonan pelaajista muun muassa Ansu Fati ja Gavi.
– Siellä panostetaan tosi paljon nuorten pelaajien ruokailuun. Uskotaan, että ruokavaliolla on vaikutusta loukkaantumisherkkyyteen, kaapolaiset huomauttavat.
Kaarinalaiset kävivät myös FC Barcelonan kotistadionin, Camp Noun, liepeillä. Jalkapallopyhätön uumeniin he eivät päässeet parhaillaan käynnissä olevan remontin vuoksi.
– Sitten me mentiin ”Barca”-museoon, nuoret kaarinalaisfutarit kertovat.

Hesburger maistui katalaaneille
Treenaaminen oli Espanjassa siis hyvin samanlaista kuin meillä Suomessa. Kai kaarinalaiset joihinkin kulttuurishokkeihin reissun aikana sentään törmäsivät?
– Vicissä syötiin paljon lihaa, etenkin makkaraa. Ja jokaisen aterian jälkeen oli jälkiruokaa, kaapolaiset toteavat.
– Aterioita oli harvemmin, mutta samalla kertaa syötiin enemmän. Lounas oli myöhään, joskus iltapäiväyhdeltä tai -kahdelta. Ja illallista tarjottiin samoin tosi myöhään.
Espanjalaiset ovat huomattavasti tuttavallisempia kuin jäyhät pohjoisen kasvatit.
– Paljon halailua ja poskipusuja. Se oli ehkä suurin kulttuurishokki! kaapolaisnuoret nauravat.
Eivätpä elokuussa Suomessa vierailleet viciläisetkään selvinneet ilman perusteellista tapaperehdytystä.
– Me opetettiin ne saunomaan. Löylyä heitettiin ovi auki ja suihkussa käytiin jatkuvasti. Eivät espanjalaiset kovia löylyjä oikein kestäneet, kaarinalaiset hymyilevät.
Kaapolaiset veivät katalaanivieraansa tutustumaan Helsinkiin. Ryhmä poikkesi esimerkiksi keskustakirjasto Oodissa, kauppakeskus Triplassa sekä Linnanmäellä.
– Hesestä ne tykkäsivät. Oli kuulemma parempia hamppareita kuin Espanjassa.

Yhteydenpito jatkuu
KaaPon P14-joukkueelle jäi äärimmäisen hyvät muistot heinäkuisesta Espanjan-reissusta.
– Matka teki tosi hyvää joukkueen yhteishengelle. Yhdessä tekeminen, futiksen pelaaminen ja kavereiden kanssa ulkomaille pääseminen oli parasta, pelaajat iloitsevat.
Yhteydenpito espanjalaiskavereihin on jatkunut.
– Joillakin enemmän, joillakin vähemmän, kuuluu kiteytys.
– Yhteyksiä pidetään pääosin Instagramin kautta, kaarinalaiset kertovat.
Kaarinan Poikien seurakoordinaattori, matkalla itsekin mukana ollut Margit Hannula allekirjoittaa pelaajien näkemykset.
– Kaikki sujui hyvin, ja espanjalaiset olivat todella vastaanottavaisia. Meille aplodeerattiin, kun saavuimme Kataloniaan, Hannula viittaa.
– Toiveissa on jatkaa vaihto-ohjelmaa myös ensi vuonna, hän lisää.