Venäjän hyökkäyssota seisautti rakennustyömaan Krossissa – kahden vuoden erehdys sivujuonteena

0
Aika on seisahtunut Peltsaarenkadulla sijaitsevalla yritystontilla. Rakennustyöt eivät ole edenneet vuosikausiin. Kuva: KaLe/Jan Sundman

Perustustyöt on tehty ja runkotolpat seisovat paikoillaan. Näin on kuitenkin ollut jo usean vuoden ajan. Mitään ei ole tapahtunut pitkään aikaan, vaikka rakentamisvelvoiteajat ovat paukkuneet ja rakennusluvankin voimassaolo on päättynyt.

Kyse on Krossin yritysalueella sijaitsevasta tontista, jonka vuokrapaperit allekirjoitettiin helmikuussa 2017. Tontille olisi pitänyt nousta kolmen vuoden kuluessa siinä määrin valmis rakennus, että rakennustarkastusviranomainen olisi voinut suorittaa siellä hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Täysin loppuun projekti olisi pitänyt saattaa viiden vuoden kuluessa, eli helmikuuhun 2022 mennessä.

Matkaan sattui useita mutkia. Ensin vuokralainen erehtyi rakentamisvelvoitteen aikataulusta, ja lopulta Euroopan unionin asettamat Venäjä-pakotteet veivät pohjan yritystoiminnalta.

Kaarinan kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan (6. marraskuuta), että kaupunki antaa suostumuksensa tontin vuokraoikeuden siirtämiseen kolmannelle osapuolelle, vaikka rakentamisvelvoitetta ei olekaan täytetty.

Yritystontin sijainti on merkitty karttaan punaisella. Kuva: Kaarinan kaupunki

Kahden vuoden erehdys

Vuokrauksen alainen yritystontti sijaitsee Krossissa, tarkemmin ottaen Peltsaarenkadulla. Kohteesta on suora näkymä Turku–Helsinki-moottoritielle.

Tontin rakentamisvelvoiteaika umpeutui 17. helmikuuta 2020, ja vuokralaiselta laskutettiin vuokrasopimuksen mukainen, nelinkertainen vuokra 1. tammikuuta 2021 alkaen.

Vuokralainen jätti hakemuksen rakentamisvelvoiteajan pidentämisestä kaupungin kirjaamoon 17. maaliskuuta 2021. Hakemuksen mukaan vuokralainen erehtyi rakentamisvelvoitteen aikataulusta ja oletti määräajan olevan viisi vuotta.

Tontille on myönnetty rakennuslupa 6. toukokuuta 2018. Aloituskokous pidettiin syyskuussa 2020 ja rakentaminen aloitettiin sittemmin. Kaarinan kaupunkikehityslautakunta totesi huhtikuussa 2021, että vuokralaiselle on tullut yllätyksenä oletettua laajemmat paalutustyöt ja luultua suuremmat kustannukset. Urakoitsijan löytämisessäkin on ollut ongelmia. Tuolloin vuokralaisen tavoitteena on ollut saattaa rakentaminen valmiiksi helmikuuhun 2023 mennessä.

Lautakunta päätti, ettei se jatka korotetun maanvuokran perimistä. Kauppakirjan rakentamisvelvoiteaikaakin pidennettiin toivottuun, eli helmikuuhun 2023 asti.

Keskeisin syy työmaan seisahtumiselle oli EU:n asettamat Venäjä-pakotteet. Ne ovat estäneet vuokralaisen mukaan hänen yrityksensä toiminnan. Liikevaihto on ollut täysin Venäjän tuonnista riippuvaista.

Sota lamaannutti yritystoiminnan

Asia tuli uudestaan kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi tämän vuoden kesäkuussa. Rakentaminen ei ollut edennyt vuodesta 2021, ja vuokralainen oli hakenut toistamiseen rakennusvelvoiteajan pidentämistä.

Keskeisin syy työmaan seisahtumiselle oli EU:n asettamat Venäjä-pakotteet. Ne ovat estäneet vuokralaisen mukaan hänen yrityksensä toiminnan. Liikevaihto on ollut täysin Venäjän tuonnista riippuvaista. Siksi vuokralainen pyysi kaupunkia pidentämään rakentamisvelvoiteaikaa helmikuuhun 2025 saakka. Lautakunta kuitenkin päätti, ettei lisäaikaa myönnetä.

Kaupunginhallituksen tuoreessa päätöksessä todetaan, ettei vuokralaisella ole edellytyksiä viedä rakennusprojektia eteenpäin.

Maanvuokrasopimuksen mukaan vuokralaisella on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kolmannelle. Kuitenkin, jos vuokraoikeus siirretään ennen kuin vuokrasopimuksessa määrätty rakentamisvelvoite on täytetty, siirtäjä on velvollinen maksamaan kaupungille sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetken vuotuinen vuokra kymmenkertaisena.

Kaupunginhallitus päätti, ettei sopimussakkoa peritä. Uuden vuokralaisen on rakennettava kohde täysin valmiiksi kolmen vuoden kuluessa vuokraoikeuden kauppakirjan allekirjoittamisesta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän